Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Mysig helg och julbord

Sönd. 2 nov. 2016

Gillar verkligen denna tiden på året. Det ligger nästan lika mycket förväntan  i luften nu som inför våren. Inte så konstigt för advent betyder ju ankomst,  vad man än har för namn på ljuset.

Min enkla adventskrans.

img_3324

Fascinationen av mörker och ljus  påverkar oss mer än vi tror.

Låt oss tända många ljus och ta tillvara på solljuset, även om det är vinter och korta dagar. Gör något annat, kura skymning.  Se dig omkring, även om det bara ligger inom bekvämlighetszonen.

img_3339

Denna 1: a helgen  i advent åkte vi till Gränna och Gyllene Uttern vid Vättern med tillika övernattning, julbord och magisk solnedgång. Kan rekommenderas. Prisvärt rakt igenom, mycket vällagat och rikligt, fullsatt, historisk mysig miljö, vackra omgivningar, bekväma stora rum med sjöutsikt allihop. Och så en hel del närodlat förstås.

img_3360

img_3333

Här är sillbordet,  nästan 40 olika sorters sill… Vulgärt?  Nej var och en väljer bara några av sina favoritsorter.  Min var den kaprisgravade sillen. Bästa sillen jag ätit.

img_3354

Trots det stora utbudet av allting mådde vi utmärkt efteråt.  Inte för fett, salt eller sött och det var ändå inte speciellt vegetariskt eller mycket bröd och potatis, men mycket fisk och sill förstås och magra smakrika charkuterier av bl a vilt.

img_3358

Förutom julbord bestod helgen av julmarknader och kyrkobesök, fast där blev det inga bilder alls.

Ikväll avslutade vi helgen hemma maken och jag med lutfisk, knaperstekt bacon, mald kryddpeppar, senap och ärtor.

Och jag som sagt jag inte skulle skriva om mat alls här….

Trevlig vecka!

Luna

 

10 kommentarer

 1. Fast trevliga tips funkar alltid! Låter som en jättehärlig helg. Kransen var helt i min smak… enkel och jordnära 🙂

  Kram, Carina

 2. Låter som en riktig upplevelse där på Gyllene Uttern. Jag har aldrig varit bra på att äta julbord, blir mätt alldeles för fort.
  Söt krans också och sofistikerad med murgrönorna.
  Ha det så gott
  /Anette

 3. Vi var i Gränna i somras och kan absolut tänka mig ett julbord på Gyllene Yttern någon gång i framtiden. Blir sugen på alla restips du kommer med, förresten.
  På fredag ska vi till Salt och sill i Klädesholmen, ser jättemycket fram emot det, havsinspirerat julbord med sillinläggningar i massor är nog det bästa jag vet matmässigt.
  Kram
  Marta

  • Gränna är mysigt även på vintern.
   Vad trevligt att ni ska till Salt och sill. Där är väldigt god mat. Vi har även bott över på det flytande hotellet. Tyvärr var det efter Oskars bortgång, så vi kunde inte ta in allt ordentligt.
   Ha det bra/ Luna

 4. Mysigt med en sådan adventshelg. 🙂
  Jag är dålig på det där med julbord, lite för många rätter som inte är på favoritlistan, men har de bara mycket lax är jag nöjd. 😉
  Kram Kristina

  • Det var jättemånga lax, sik och rödingrätter från Vättern också. Jag är annars inte för alltför mycket blandning av kött och röror.
   Ha det gott/Luna

 5. Visst behöver man lite lyx och avkoppling så här års (till skillnad från dig gillar jag inte den här årstiden…). Vi åkte till Göteborg i helgen, trevligt hotell mitt i centrum och inte julbord men gott ändå på stans bästa fiskekrog. Teater ena kvällen, fantastisk dansföreställning den andra!
  Allt gott!/Laila

 6. lunasblogg

  30 november, 2016 at 19:37

  Låter som ni haft en kanonhelg. Ska vi äta gott och idka kultur har vi som tur är nära till Göteborg. Vår stad matchar inte. (Gissar att ni var på Fiskekrogen som är är med i White Guide, fast det finns förstås flera bra fiskrestauranger där)
  Ha det gott!
  Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑