Måndagen den 5 september

På skördefesten i Borås lyssnade jag på ett föredrag av Peter Svensson, rosexperten med ekologisk inriktning. Han var tidigare chefsträdgårdsmästare för Trädgårdföreningen i Göteborg, men håller numera på att bygga upp en herrgårdsträdgård på Jonsereds säteri utanför Göteborg.  Ett nytt ’Gunnebo’, fast som i gamla  Mesopotamien’.

Han sa många tänkvärda ord om trädgårdens och rosors betydelse för livet och han tog bort myten om att rosor skulle vara så krångliga och känsliga.

Visste du t.ex att rosor är en ökenväxt och vill ha det mer blåsigt än skyddat? Att de inte vill stå i bar jord eller ha vatten på bladen eller ha för mycket kväverik gödsel? Eller att de som regel hämtar sig själva efter bladlusinvasion eller  svampangrepp? Att de bästa sorterna är de gamla buskrosorna, det vet vi nog, men ändå satsar vi helst på dem som remonterar eller blommar länge.

Rosor har funnits på jorden i 25 000 år. Rosrötter är som  vinstockarnas, ju kärvare förhållanden desto djupare går de och tåligare blir de.

Vissa år är rosorna bättre, andra sämre och det beror på väderleken.  I år var i allafall inte mina så fina.

För det första fick jag klippa ned dem extra hårt i år på grund av svampangrepp jag fått in tidigare, sedan gjorde rådjuren ytterligare en beskärning och länsade dem på alla knoppar. Efter den torra våren blev  de sedan fulla av bladlöss och man ska ju inte vattna på bladen helst, då blir det svamp…. Sedan har det regnat…

Nu när sommaren är över är i alla fall några av mina rosor på gång som denna ’Ghislane de Feligone, en av mina favoriter bland gammaldags rosor som faktiskt remonterar bra.

Så ge inte upp med rosor, men satsa på mer motståndskraftiga sorter, plantera dem luftigt och med klädd jord och låga perenner under. Vattna sällan och bara vid rothalsen, täck med gjutsand mot vinterkyla, gödsla 3 gånger/säsong, första med kogödsel för mulltillförseln, sedan Chrysan  2 gånger som är ekologiskt och har lägre kvävehalt. Har dina rosor svampangrepp gäller Biobalans, Binab  eller BioVäxt. Det sistnämnda är en örtprodukt från Gölingstorp www. sveOrt.nu.

Och håll ut, även om din ros  ser ut att ha strukit med under vintern brukar den visa sig till sist djupt nerifrån jorden. Så lycka till och glöm inte att allt inte kan vara perfekt samtidigt i trädgården.

0