Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

När våren sätter fart…

Trots kallt väder, snö och hagel i början av veckan kan man väl äntligen säga att våren har gjort sitt intåg nu med tvåsiffriga dagstemperaturer. Då går det undan.

Lite mer för varje dag har jag också jobbat i trädgården. Fast trots det som blivit gjort finns alltid mycket kvar, men jag känner ingen stress. Det är bra terapi med en sjuk make hemma. Vissa dagar ligger han mest och har ont, andra dagar är han piggare och går några flera promenader. Disken tar han dock alltid.

Har faktiskt sått lite grönsaker i pallkrage för att få igång lite ätbart snabbare genom att jag satt plastväxtkupa över på natten eller då det är kallt. Lätt att bara ta av och dra upp dragkedjorna vid sidorna. De drivhuskåpor med träram jag haft innan går lätt sönder. Det gör nog denna också, men kostar å andra sidan inte så mycket och bågarna är jättebra. De båganpassade fibervävhättorna jag även har är dock besvärliga att sätta på när man ska vattna och vädra.

Jag eller rättare jag och sonen har lagt ut kogödsel på de flesta bäddar utom där det behövs annan jordförbättring. Innan har jag luckrat och inventerat jorden, ogräsrensat en första gång och delat stora plantor.

Nästa vecka ska vi skära bäddkanter och gödsla gräsmattan.

Jag har också satt dahliaknölar och liljelökar i krukor, samt satt potatis i kruka som står i värmeförrådet. Där står även en hel del frösådder i olika stadier, liksom inomhus i fönster och badrum. Mycket är omskolat nu och mer kommer jag att så direkt eller i kruka utomhus.

Nu kan man dricka kaffe utomhus igen.

Idag på morgonpromenaden som redan var varm och skön utan frost såg jag jättemycket tussilago som vid närmare studie redan fått besök.

Krokusen är nog som flest och finast nu. Idag har jag faktiskt delat vissa blå plantor och satt i västra rabatten också. Det kommer att följas av mörkblå hyacinter sedan. Det är snyggt ihop med allt vitt och ljusblått av porslinshyacinter som börjar invadera marken.

Våren märks även på kvällarna då det är vindstilla och lugnt med fågelsång. Det är en speciell doft av våren.

Ha en bra helg alla!

Luna

8+

4 kommentarer

 1. Jeg spiste min lunsj ute i dag, det er så nydelig når vårsola har mange timer med varme hver dag. Gleder meg til jeg kan plante ute og det ikke er fare for frost lenger.

  • lunasblogg

   19 april, 2021 at 22:01

   Ja de sista dagarna har varit fantastiska, men det ska bli lite kallare i veckan.

 2. Härligt att du är igång i trädgården Luna och att du tar det i din egen takt, inte känner någon stress. Dom där bågarna till pallkragarna är väldigt bra. Men jag har fiberväv som har blixtlås precis som dina plastöverdrag har vilket gör dom lätta att öppna. Men det kanske är en annan sort jag har. Har en hög variant också där jag har nät över. Ett måste här, annars äter rådjuren upp allt. Det är värre än vanligt nu men jag har gett upp att försöka stänga dom ute. Jag skyddar det jag är rädd om så gott det går istället.
  Alla dina bilder andas vår men den som tog andan ur mig var din nedersta! Så, så vacker!

  Kram och en fortsatt fin vecka! Och hälsa maken så mycket att han fortsätter att krya på sig.

 3. lunasblogg

  19 april, 2021 at 22:15

  Ja nu vill man vara mycket i trädgården. fiberduk med dragkedja verkar vara det optimala men det har jag inte sett. Jag har bara formsydda med resår nedtill och då måste man vara två för att få på och av dem. Får nog också tänka på att ha en högre pallkrageställning med nät, bara det är lätt att komma under och vattna. Jag brukar börja med skydd men tröttnar fram på säsongen.
  Så roligt att just du gillar sista bilden ( du som är naturfotografen nr 1). Den tog jag en sen kväll i förra veckan då det hade slutat att blåsa, ljuset var fint och jag blev inspirerad att fota.
  Kram och ha en bra vecka du också, maken hälsar tillbaks.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑