Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Narcisser så långt ögat kan se

Söndag 3 maj 2015

Varning för långt inslag med mycket gult !! Fast inte bara gult.

guloversikt

De kyliga dagarna har gjort att vi gjort två utflykter, inte till kusten som var tänkt utan till dem som har med trädgård att göra.

I fredags var vi på Fagerås gård i Sjötofta i SV Västergötland och såg på påskliljorna. Där har vi varit en gång förut 2011 men det har blivit ännu fler sedan dess. Före Gunnel Carlsson gjorde ett tv reportage därifrån till Gröna Rum visste jag inte om den här platsen i våra trakter.  Nu finns ca 150 sorters påsk- och pingstliljor utplanterade i den lantliga och fridfulla miljön runt gården. Till det finns ett våffelcafé med utsikt över nejden och den nygjorda sjön. Följer man leden är det 700 m promenad och vart man än ser är landskapet fyllt med  gula och vita narcisser. En trevlig söndagsutflykt som lockar långväga besökare t o m från Danmark.

Vissa hade nästan blommat över medan andra knappt har börjat blomma. I Fagerås finns 150 sorter påsk och pingstliljor, fast inga miniatyrpåskliljor alls eller orkidénarciseer och stjärnnarcisser vad jag såg typ Thalia och Ice Follies.

Själv blir jag mer och mer förtjust i de ljusgula och fyllda sorterna för vart år. Eller de med inslag av lite orange och vitt, inte aprikos och inte heller de helvita.

dam

galanticstar

kort

lantgard

ljusgul

orange

oversiikt3

aspacio

oversikt

oversikt2

paskliljahand

paskliljaorange

Dessa två sista missade jag namnet på, men de var underbara.

Inte nog med detta frosseri. Igår var vi på Botaniska i Göteborg och där finns också mycket narcisser till beskådande så här års. Fast här i anlagda rabatter, men eftersom narcisser nickar med huvudena  tycker jag bättre om dem lite utspridda så att det syns hur de ser ut, hellre än packade som sillar.  Stort plus dock till det ringlande blå stråket av förgätmigej och de höga kejsarkronorna . Och naturligtvis för de många intressanta sorterna och att alla hade rejäla namnskyltar.

rabatt2

nafinnarcissHjälpte tydligen inte att det var skyltat för denna fina pingstliljehybrid missade jag namnet på. Typiskt!

gulvita

botaniskanarcisser

irenecopeland

Ja jag kan visa hur mycket som helst, men här är mina egna favoriter från min trädgård.

pasklilja3

’Cassata’, ändrar färg

iceberg

’Ice Folies’, ändrar färg

forpackning

Dessa fyllda är inte riktigt utslagna hos mig än, så jag visar en gammal förpackning från Lidl, men ’Golden Ducat’ och ’Oldam’ är underbara. Jag har mer sorter att visa, men nu får det verkligen räcka för idag.

Trevlig vecka!

Luna

0

6 kommentarer

 1. Ja du, där ligger vår trädgård verkligen i lä med sina uppåt 20 varianter av narcisser! Men precis så där på den första bilden skulle jag vilja ha i vår lilla ”park”, men än så länge finns det bara ett tiotal sorter där ute – och framförallt bara ett 10/20-tal av varje. Men någonstans måste man ju börja…..
  KRAM
  Susie

  • lunasblogg

   3 maj, 2015 at 18:35

   Ja,men det har också tagit några år att skapa denna sevärdhet. Ägaren berättar att han startade 1978, då han köpte några avdrivna löklådor från en lokal handelsträdgård och på den vägen är det.Som hjälpmedel använder han både traktorgrävare och en skogskärra med griplastare försedd med jordskopa. Antingen grävs jordtorvor upp eller så läggs lökarna ovanpå marken och fylls på med matjord från en uppgrävd damm. Någon gödning förekommer inte.
   Lycka till med det ena och det andra.
   Kram Luna

 2. Jag gillar både långa inlägg och gult 🙂 Och Fagerås pratade vi om idag vid frukosten. Och det underliga var att då tänkte jag på dig. Jag tänkte ”undrar om Luna besökt Fagerås, det ligger ju nära henne”. Och så hittar jag det här inlägget. Fantastiskt. Jag har alltid velat besöka Fagerås men i år blev det Keukenhof istället. Så tack för att jag fick följa med via dina bilder till Fagerås i år. Nästa år kanske jag åker dit ”på riktigt” 🙂

  Önskar dig en fin vecka!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   3 maj, 2015 at 18:21

   Oj, har du varit i Keukenhof. Det har inte jag varit. Känns både lustigt och hedrande att du tänkt på mig idag. Fagerås ligger ju ut i skogen och det är fantastiskt att så många hittar dit.
   Ha en fin vecka själv.
   Kram Luna

 3. He-he! Gult i form av påskeliljer er bare herlig 🙂

 4. Vilket eldorado för en narcissälskare som jag. Har tänkt så länge på att besöka stället men än har det inte blivit av. Tack för fina bilder och påminnelsen. Merja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑