Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Nedbäddat i köksträdgården

Nästan alla småsådder har kommit i jorden, samt allt utom bönor är sått. Det ska bli kul att se hur det går i år. Har garderat mig med extra mycket grönkål och har fortfarande små som jag kan sätta ut senare på sommaren när risken för kålfjärilslarvers framfart har minskat en aning. Jag har planterat tätt för att även kunna gallra och äta som babyplantor. Jag har ju begränsad odlingsyta och mixar hej vilt med annat tex lök och blommor för insektsbalansens skull.

Pallkragen med sallat, morötter, dill och lök närmast sådde jag 20 april och den har varit under fiberduk. Det har inte växt fort men så kom också en kall vecka följt av nordanvindar och låga natttemperaturer
Den bakre planterade jag i torsdags med grönkål kinakål mangold varvat med blommor.

Vi har ju en liten trädgård på 650 kvm och jag brukar skämtsamt säga att köksträdgården är som ett compact-living boende, fast jag är ingen mästare på grönsaksodling ( desto bättre på örter), men skam den som ger sig särskilt dessa coronatider när man blir som en ekorre. Örter och kryddor har jag i ett örtland blandat med blommor nära huset. Där finns också två mindre pallkragar som kom till för barnbarnen, en för jordgubbar och en för sallat och sådant alldagligt.

Odlingen består av en mindre terassodling i tre plan, översta planet för potatis och annat , där finns även en vinbärsbuske, mållor, ramslök, kajplök, gräslök, kinesisk gräslök smultron och en videkorg med fet kompostjord (där jag vanligtvis har en squash). Fiberduken tog slut som synes och måste kompletteras.

Sedan finns fyra vanliga pallkragar varav en för hallon och resten grönsaker. Här finns också ett spaljerat björnbär och ett uppstammat krusbär i stor kruka samt ett nyare hösthallon och ett nyköpt hybridblåbär än så länge också i kruka ( vill gärna ha det så soligt som möjligt för smakens skull)

Vid söderväggen på andra sidan förrådsdörren har jag sedan tomater, blir det en kall sommar ställer jag ett gammalt fönster framför (väggväxthuset på köksaltanen är också en valmöjlighet) För övrigt finns många pytsar och bamsekrukor för bönor och annat som kan rullas på stenläggningen.

Vid sidan finns tvårabarber sedan förr. De brukar bli jättestora, men är bara glasrabarber än i år.

Nu varnas för nattfrost dock och mina fem tomatplantor, paprika, chili, dahlior och annat får vara inomhus på natten igen.

Och med dessa röriga bilder avslutar jag med lite mer ögonfröjd från nu.

Ha det så bra! Imorgon är en annan dag!

Luna

0

5 kommentarer

 1. Hej!

  Det märks att du bevattnar. Otroligt grönt och blommande – GRATTIS!

  Här på Öland behöver vi som vanligt regn i mängder då grundvattnet redan börjar sjunka oroväckande.

  Ha det så bra i grönskan. 🙂

  • lunasblogg

   13 maj, 2020 at 18:12

   Tack, fast det har regnat här, igår med lite snö också, annars är det mannen som brukar vattna. Vi får tacka honom eller klaga om torkan blir svår i sommar.
   /Luna

 2. Vad mycket du får plats med! Jag har lyckats få till fyra pallkragar, men svårt att få till så mycket olika sorter, tycker det är lätt att det blir en eller två saker i en pallkrage och sen tog platsen liksom slut.

  • lunasblogg

   13 maj, 2020 at 18:37

   Jag sår tätt, tex i morotsraderna finns en och annan lök nedstucken och bland sallat lite rädisor. och dessa skördar jag tidigare. Rödbetsblast som gallras används också till sallat, liksom grönkål mangold och det gröna från lök och luftlök. Dill har jag på tre ställen, sådd vid olika tid. Sedan har jag ju två långa terassavdelningar och odling i krukor. I blomrabatterna finns också ätbart. Blir det för tätt med blommor i pallkragarna flyttar jag ut i rabatterna sedan, men i pallkragarna får sådderna vara i fred under fiberduk från katterna. Detta är mitt sätt att odla, men hade jag haft mer yta tex en kolonilott också skulle jag göra på traditionellt sätt. Här är designen inte så rätlinjig för det ska se intressant ut på vintern också är min tanke.
   / Luna

 3. Din köksträdgård är så fiffig med terassdelen och lådorna. Inspirerande vad du får plats med!
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑