Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Nej, jag har inte slutat blogga

Nu var det 1,5 månad sedan jag gjorde ett inlägg. Först hade jag inte tid och sedan fick jag inte upp min sida så att jag kunde göra något inlägg. Märkligt för vid denna tid förra året var den också helt nedstängd p g av problem med Telia. Nu var det virus så att bloggen fick läggas över på ny server och när Telia i sin tur skulle göra en ompekning tog det tid så jag fick sitta mycket i telefon med dem. Sånt gör mig stressad särskilt när man äntligen får tag i rätt person och SÅ bryts samtalet!

I och för sig har ni inte missat så mycket för trädgården har varit i bedrövligt skick och ändå har jag jobbat på att så inte skulle vara fallet i år då jag egentligen har bättre tid. MEN svår torka, försenad blomning, taniga perenner, tidigare nattkyla som tog hårt på nedklippta klematis m.m., mager sandjord, ohyra… OCH framför allt Bambi som verkligen gjort sitt bästa för att tugga ned och förstöra i år. Den har tom hoppat genom häcken så att den i vintras hårt ned-och intagna häcken är skadad på ett ställe.

Därför har jag nästan inga blommor på rosorna utom på Flammentanz förstås, och det är ändå ett rosår sägs det.

Dessutom har alla höstflox och väldigt många fröplantor minimerats. När jag upptäckte den nattliga framfarten först på sallad och mangold började jag täcka med nät eftersom plantorna var för stora och det var för sent för att använda Tricogarden på grönsaksplantor. ( helst inte när plantan har fler än 5 blad)

Men jag glömde rosorna så nästa natt försvann alla knoppar. Då fick även de nät över sig. (Min fårull är slut ska sägas men kompisen ska skaffa mig ny) Tänk tex hur min Ghislaine de Feligonde brukar se ut och att det i år i stort sett bara är en pinne kvar i år.

Tredje natten gick alla höstflox som finns lite överallt och fjärde natten de sparade penséerna, kärleksörten, de sådda atlasblommorna och krassen, Grr.! Att jag kunde glömma spraya dem!? Det måste varit tröttheten efter all vattning och värmen som varit. Min energi har varit lägre i år av förklarliga skäl, dessutom har pollenallergin gjort mig tröttare än vanligt. (För övrigt har jag ett bra socialt liv och sonen sover över här nästan varje helg, så jag har hjälp med tyngre sysslor när det behövs.)

Nu regnar det iallafall ordentligt och växtligheten kommer ifatt. Jag försöker spruta Tricogarden då det ska var lite torrare en stund. Har också installerat en 100l regntunna till stuprännan som inte tar för stor plats, men är superbehändig. Det är en bra början.

Jag är glad att jag redan hade färskpotatis en vecka före midsommar i det nya potatislandet sonen gjorde i våras och ännu tidigare på dem i spannarna.

Och gurka skördar jag varje nästan varje dag av två sorter, den första vanliga var klar redan i mars i badrummet. Får massor av tomater på köksaltanen också.

Jag tänker som jag tänkt hela tiden i år att snart är jag i fas, får bara vänta lite och ha is i magen så blir trädgården så som jag vill ha den eller kanske den aldrig blir så ändå, hihi. Gräsmattan är dock en riktig surdeg, kan inte ha en robotgräsklippare pga alla gångar och rabatter. Tex sa ett proffs som var här att mina tripp trapp trull- buxbomklot på framsidan inte skulle gilla att få nedgrävd tråd mellan sig. Fast om man avvaktar GPS varianten kan det fungera. Lite dyrt och osäkert än. Att ersätta gräsmattan med annat ger dock alltid mer jobb. Detta är den enda fria ytan för spel och lek dessutom och ger ett året- runt lugn.

Jag gör små ändringar här och var, köper till lite blomfägring nu när det är rea, avvaktar alla sent sådda rosenskäror och krukade dahlior att slå ut. Hur kommer det att bli när allt är maxat? Dit är jag inte än riktigt, men snart.

Ha det gott alla!

Vi hörs snart igen.

Luna

2 kommentarer

 1. Hej Luna!
  Tråkigt när det inte blir som man vill i trädgården. Vädret har ju varit oerhört hårt på växtligheten den här sommaren. Men av bilderna att dömma ser det superfint ut.

  Mvh Maria 🙂

  • lunasblogg

   4 juli, 2023 at 10:07

   Tack snälla! Ja när rådjuren fortsätter att kalasa trots mina ansträngningar är det tråkigt. Så här har det nog aldrig varit ngt år tidigare. T o m de höga solrosorna har de lyckats äta ned. Men nu regnar det ordentligt varje dag och växer på bra, fast det blir försenad blomning.
   / Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑