Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Niwaki på mitt vis

Tid. 14 nov. 2017

Nytt blogginlägg.

För ett tag sedan skrev jag att jag börjat molnklippa en gammal sned thuja, mer än 40 år gammal. Jag har klippt lite då och då på måfå utan  direkta kunskaper om niwaki . Niwaki är japanska namnet för formklippning av  träd. Träd som ska efterlikna  uråldriga  knotiga träd i naturen och ge  dem en speciell karaktär, ofta i form av molnformationer. Växtsättet ska  vara lite snedväxt, horisontellt, glest och  luftigt och  vissa grenar kan vara betydligt  längre än de andra. Niwaki ska inte förväxlas med  Bonsai som betyder ’träd i kruka’, men tankesättet är i princip detsamma.

Nu kanske några av er tycker det är som att svära i kyrkan att visa detta mitt försök,  för i Japan är det konst. En vördnad för det ålderstigna, ledbrutna och visa. Att stötta och bevara och samtidigt kontrollera.

Fotat i Kyoto

Vi har varit i Japan ett antal  gånger och älskar japansk  trädgårdskonst och vet hur en vackert träd ser ut både på våren och hösten, men  har aldrig gått någon kurs i niwaki, utan detta är ett test.  Hur som helst, den här trista  vintergröna tujan hade av ålder fått en perfekt lutning och tidigare uppstamning, så det var inte så svårt. Slapp både att binda med snören, stötta  och sätta käppar i kronan. Bara att klippa ur och glesa, putsa från fnas och smågrenar, forma  molnbollar,  lite platta nedtill och rundade upptill.  Nu gäller det bara att hålla efter för det är som att börja raka benen, sedan  får man hålla på.  Ska iallafall bli kul att se hur det blir både med snö ovanpå och med mer utväxta bollar sedan och…. lite meditativt är det. Som att måla en tavla som aldrig blir riktigt färdig, utan alltid går att få lite bättre.

Så här såg thujan ut förut

och så efter att jag börjat klippa den i höstas…

 

och nu….

 

 

Knepet  är att klippa ur ordentligt, så att man ser de mörka stammarna genom det skira barr- eller lövverket. De gamla trädgårdsmästarna i Sverige sa alltid förr att man skulle kunna kasta en hatt igenom kronan på ett fruktträd. Det ligger mycket i det liksom att  hålla ned höjden på detsamma. För höga och risiga träd i ett villaområde skapar problem och harmonierar sällan med huset.

 

 

 

Detta är min  Acer Griseum som också är hårt urklippt.

Foto taget  ned genom kronan i söndags, då vädret visade både på sommar, höst och vinterfrost i samma bild.

här syns träden på håll efter solens nedgång i mitten av november

fast det är klart, det är något visst med solljus genom en krona

särskilt kopparlönnens…..

Ha en bra fortsättning på veckan.

Luna

 

 

 

 

 

 

 

0

9 kommentarer

 1. Vilket intressant inlägg. I mina ögon tycker jag att du lyckats alldeles förträffligt. Visst påminner det om svävande moln. Och vilken härlig liknelse med att börja raka benen, förstår precis. Men jag undrar om det inte är roligare att klippa thujan än att raka benen 😉 Intressant också att läsa om skillnaden mellan Niwaki och Bonsai. När jag började läsa det du skrivit om Niwaki så tänkte jag att ”det låter ju som Bonsai” … och i nästa mening fick jag veta skillnaden. Gillar bilden du tagit genom kronan på kopparlönnen där rosen syns som ett sommarminne.

  Önskar dig en fortsatt skön vecka!
  Kram Anita

  • lunasblogg

   14 november, 2017 at 19:52

   Åh tack Anita. Ja, jag har gått och funderat på att sätta saxen i denna thuja et par år och nu är det gjort. Hoppas inte den har något emot det. I annat fall gör det inget heller. Man har inte roligare än man gör sig.
   Fortsatt trevlig vecka till dig också.
   Kram Luna

 2. Hej! Det där är nog ett av de bättre sätten att ha en thuja på. Läckert!!
  /Eva Linnea

 3. Fantastiskt vad man kan göra med en tuja!
  /Anette

 4. Sista bilden så ser det ut som det jag såg i Japan. Så du måste ha studerat väl 🙂 Tack för påminnelsen förresten… Jag har länge tänkt gå igenom bilderna från Japan och parkerna i Tokyo.

  Kram, Carina

 5. lunasblogg

  19 november, 2017 at 09:30

  Tack Carina! Njae, men men man gör så gott man kan.
  Kram Luna

 6. Vilket bra projekt att visa upp Luna, säkert mer än en som har barr som kan förädlas lite. Det ser riktigt fint ut!
  Kram Kristina

 7. Kom in på din blogg efter ett ihärdigt Googlande, står i begrepp att omvandla en vanlig Thuja Brabant till ett molnklippt träd.
  I värsta fall får jag väl kapa ned den om det blir alltför anskrämligt.
  Ha det/ Jim i Sthlm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑