Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Nobel skönhet

Söndag 17 jan. 2015

Hej därute!

Nu när julen definitivt är ute och huset städat då kommer den vansinniga längtan av fina krukväxter och helst blommande sådana som en motvikt mot den kalla vita vintern.

DSCN6749

Igår fångade mitt öga som av en slump denna skönhet då jag var på väg in i en annan butik.

DSCN6762

Wow, måste ha, måste gå tillbaka. Har du inte tillräckligt med blommor? frågade J. Du fick ju tulpaner av mig igår. ( som om det var en sensation, eller…..)

Ja, men denna exclusiva orkidé kan jag ha hela vintern och så är det ju halva priset. Som hittat…..

DSCN6759

Dendrobium Nobile är en hybrid av de 1200 olika Dendrobium arterna som fäller sina blad efter blomning. Därefter skärs stammen ned vid andra eller femte knoppen. Jag har aldrig haft en likadan innan, men som alltid med exclusiva orkidéer ska den ha varmt  och ljust på dagen men inte stå i starkt solljus, (öster eller västerfönster är bäst) och svalare på natten. Den får aldrig stå i vatten. Börjar den sacka – spola ljummet vatten genom den och låt rinna av noga.

Den svåraste orkidésorten är Vanda. Den fick jag för två jular sedan, men tyvärr överlevde den inte sommaren hos mig.

Nu ska vi se hur det går med denna.

DSCN6768

Imorse var det 21 gr kallt och jag dröjer med att gå ut, om alls. Fast igår när det var mildare och föll lite tunn snö, var det full fart med skridskoåkandet på isen, inte jag förstås. Vill att ’någon’ ska montera ihop sparken istället.

Det är en vacker vinter att se på iallafall.

PS. nga timmar senare…. Visst kom vi ut på isen vi med. Vilken sol och vilken krispig renhet! Det var flera år sedan känns det som. Är så glad att vi bor som vi gör.

Hoppas du också haft en bra dag!

Luna

 

5 kommentarer

 1. Utrolig vakker den Dendrobiumen! Jeg har hatt den før, men jeg klarte ikke å få den til å overleve dessverre. Håper du får den til!

  Ha en fin søndag!

 2. Oj, vilken snygging! Jag har just varit uppe på vinden och konstaterat att mina blommor (inkl två orkidéer) har frusit. Jag inbillade mig att det var frostfritt däruppe, men icke. Jag hoppas att jag har räddat några pelargoner, annars är det bara att börja om från början.
  Vi har också en fantastiskt vacker vinter i Stockholm. Lagom kallt för att ta en promenad och testa nya kameran.
  Ha det gott! Kram

 3. Tjusig. Jag har usel hand med orchidéer. Om de mot all förmodan lyckas komma med nya blomskott drabbas de av den där vita beläggningen som sedan är omöjlig att bli av med. Nej, jag längtar ut.
  Hälsar
  Marta

 4. Fantastiskt vacker! Så spännande att se om du lyckas med den. Jag har haft en vit Dendrobium men den ville inte överleva mer än några år och några mer blommor fick jag aldrig på den. De enda jag lyckas med är brudorkidéerna men dom går ju å andra sidan knappt att misslyckas med så det säger väl inte så mycket 😉 Idag är det i varje fall mildare här, minus 5 just nu.

  Önskar dig en fin januarivecka!

  Kram Anita

 5. Så vacker, hoppas den blommar riktigt länge hos dig.
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑