Tisdagen den 2 augusti

Ett av det trevligaste och somrigaste jag vet är badortsarkitektur från  1800-talet. De tidstypiska trähusen med sina snirkliga verandor och snickarglädje ligger alltid på natursköna platser intill vatten. Från 1880 fram till första världskrigets början var de stora verandornas tid, då välståndet och framtidstron var stark.

Många platser har behållit och vårdat dessa trähus mer än andra  som t.ex  Bohuslän med Gustafsberg utanför Uddevalla, Lyckorna vid Ljungkile, Lysekil, Strömstad. Stockholms -och Helsingfors skärgård, Åbo, Karlshamn, Ronneby Brunn i Blekinge, Hjo m.m. De används som privatboende eller som pensionat, restauranger, vandrarhem.

Här är lite bildexempel från Sveriges första badort ’Gustafsberg’ utanför Uddevalla. Redan på 1700-talet dracks där brunn  men kurorten fick  sitt genombrott på 1800-talet då Gustav IV Adolfs son vistades där en sommar.

Gustafsberg är en parkliknande stadsdel vid Byfjorden som ägs av en stiftelse, numera  Uddevalla kommun under tillsyn av Länsstyrelsen. Det betyder att området med alla sina byggnader är byggnadsminnesförklarade och får inte utsättas för exploatering, rivning eller förvanskning. Här finns förutom enastående natur och gräsmattor en  liten hamn och badstrand, ett vandrarhem i det gamla badhuset precis vid vattnet och en underbar restaurang där du äter gott och prisvärt. Äta kan du också på café Snäckan, men lite dyrare. Det är precis så befolkat och trevligt som på 1800-talet.

Vill du veta mer om dekorativ träarkitektur och snickarglädje eller få tips på färgkombinationer om du ska måla om ditt hus, läs boken ’Snickarglädje’ av Hans Mårtensson. Där finns mycket trevlig inspiration.

0