Söndagen den 15 april

Igår besökte jag trädgårdsmässan i Älvsjö. Vi startade tidig morgon från Borås och snart sken solen från en molnfri himmel, så döm om vår förvåning när det var 10 cm snö och slask i Stockholm.

Därför kändes det mysigt att tillbringa en helledig trädgårdsdag inomhus. Mässan var dessutom något mindre välbesökt än den kan vara under lördag söndag, på grund av väglaget antagligen. Inget ont utan att det har något gott….

Är Nordiska Trädgårdar  värt en lång resa då? Ja om du vill hänga med om vad som rör sig i trädgårdsvärlden i landet eller bara känna samhörighet med likasinnade och folk i branschen. Du kanske vill vara med i Tusen Trädgårdar och visa upp din trädgård i sommar? Gunnel Karlsson informerade om att visningsdagen är den 12 augusti i år och sista anmälningsdagen är 31 maj. Du kan anmäla dig på nätet via Tusen trädgårdar direkt eller via studiefrämjandet. Alla trädgårdar är välkomna oavsett i vilket skick. Är du datorovan hjälper studiefrämjandet dig att fylla i din ansökan.

Nog sagt om Tusen Trädgårdar, även om det ligger mig varmt om hjärtat, eftersom jag varit med och ritat sådana visningträdgårdar. Sverige håller på att förändras som trädgårdsland. Det är fantastiskt att intresset blivit så stort och brett.

För övrigt tycker jag mässan gav en avspänd, färg-grann  och innovativ känsla av trädgård idag. Man tager vad man haver, det finns inga pekpinnar om vad som passar. Alla ska våga vara sin egen trädgårds-mästare i stort som smått. Ätbart, natur-ligt, ekologiskt, fridfullt, eller bara mysigt är trädgårds-tendenserna nu. Som alltid var det mycket detaljer att spana in, fast jag själv är mer för ’less is more’ men det är kul att se.

Zetas monter var enligt mig  vackrast och mest finstämmig, se bild. Vinnarmontern med Rölanda gård gav bra tips och råd vad gäller kretsloppet och lockade många besökare inte minst barnen. De söta japanska silkesdvärghönsen bidrog nog till detta också.

Bland balkongutställningarna fanns mycket färg och odlingsglädje.  ’Gudrun och hennes balkong på seniorboendet’ var befriande, se bild nedan. Inte för att den var direkt vacker, utan för livslusten den förmedlade. Balkongerna överlag hade  inga gränser för  hur och var det går att odla grönsaker och annat på och i. Det var stuprännor, gamla karotter, konservburkar på tråd, ja allt mellan himmel och jord.

En sak jag reagerar på är att aldrig har det väl givits ut mer trädgårdsböcker än nu. Hoppas det bara inte blir som med kokböcker. Man köper på sig  mängder av inspirerande litteratur och magasin, men hinner inte laga, odla eller experimentera själv, så som man skulle vilja. Gör istället!