Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Nordostläge

Torsdag 21 november 2013

Del 5 av väderstrecken enl. Feng Shui

Tidigare har jag skrivit om trädgårdens lägen och väderstreck. Att rött passar i varma söderlägen, gult i sydväst, grått i väst och nordväst, blått i norr.

bild kopia 18

Här kommer Nordost i tur, för dig som vill veta ännu mer om våra väderstrecks inneboende energier. Det är ett läge som står för vårvinter, gryning, början på något nytt. Ett något kyligt läge kanske, men som har potential. Det står också för elementet jord och färgen gul, liksom sydväst gör (se illustration av jordaxeln), fast jorden i NO är hårdare, mer bergig och beige i nyansen. I Asien anses det vara ett starkt och gynnsamt väderstreck. Kan jämföras  med bergiga nordostliga länder på världskartan.

kinaparken_2

IMG_2623

Detta foto taget i  Peter Korns grusträdgård under uppbyggnad.

Färgerna är gula, blekgula och beige som det ser ut i naturen innan den verkliga växtkraften sätter fart. Så kan man tänka i design och val av växter i nordostlägen. Eftersom våren kommer lite senare här  kan man sätta vårlök som man inte vill ska blomma över för fort. I Nordost och sydväst kommer alltid de gula blommorna till sin rätt speciellt på våren  resp. sensommaren. Kanske något att tänka på för dig som inte gillar gult i trädgården.

dsc_01741

bild6-e1336497591327

IMG_1326

Detta är ett trädgårdsläge som passar bra för berg, stenbumlingar och grovt grus samt vintergrönt, barrväxter, ormbunkar och växter med vackra stammar som kompenserar senare växtkraft. En lugn och dämpad helhetskänsla vinner i längden i Nordostlägen.

DSC_0066

DSC_0065

0

2 kommentarer

 1. Som alltid följer jag dina inlägg om Feng Shui med stort intresse. Jag blev därför extra glad över dina ord på mitt ”Master garden” -inlägg. Jag har nog det i mig ändå … fast jag aldrig vetat om det 🙂 Men när jag läser dina inlägg så känner jag igen så mycket från mina egna tankar och idéer. Tack för intressant läsning!

  Ha en fin helg!

  Kram Anita

  • Tack Anita!
   De flesta har nog det i sig, fast det är lätt att krångla till saker och ting. Att förvirras av alla trender och inspiration som väller över oss, så att vi inte vet varken ut eller in till slut. Vi vill ha allt på en gång.
   Ha en underbar helg! Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑