Tisdag 4 januari 2014

Igår skrev jag om att Söder blir gynnsammaste riktningen för i år enligt Feng Shui. Söders grundelement är eld och med det väntas välgång, makt och förändring. Att resa söderut under året är också en bra idé för att tanka inspiration.

Idag tar jag upp motsatsen, det minst gynnsamma läget för i år nämligen Nordväst, som annars är ett kraftfullt läge med grundsiffran 6  som står för stark Metall, patriarkat och ledarskap, himmelsk kraft och stöd. I år dominerar tyvärr siffran 5 Yellow ( jord) det väderstrecket och det kan betydea svag energi, otur, olyckor och förluster.

astologiskt diagram

Jord är inte i harmoni  år, därför att eldkraften är så stor och vattenkraften för svag, vilket gör att också träkraften kan hämmas. (För er som inte vet så är elementen eld-rött, jord-brunt och gult,  metall-vitt och silver, vatten blått och svart och trä- allt grönt.) Vi kommer nog att behöva vattna mycket och pyssla med vår jord för att det ska växa som vi vill. Att använda mycket olika färger och mönster i rabatter och textilier ger en illusion av att elementen är mer i balans. Alla färger som gult, grönt, lila, blått, rosa, rött, orange  tillsammans behöver vi se mer av i hem och trädgård. Plantera tätt och frodigt och undvik öppen jord, då håller den också fukten bättre. Tänk även på att designa med alla former som platt, vågigt, runt, uppåträvande och triangulärt  så du får en balanserad helhet, men håll isär och gruppera det lågväxta.

bild

bild kopia 8

För Nordvästliga lägen i hus och trädgård rekommenderar Feng Shui att hålla det lugnt i år. Inte renovera, eller ta ned träd eller gräva . Låt det bara vara som det är ett år. Män och nordvästliga delar av världen är särskilt utsatta, men kvinnor kommer få ett bättre år än förra året. Förra året drabbades speciellt  äldre och utsatta kvinnor, samt gravida och kvinnor med svag hälsa. I år blir det kvinnornas år, speciellt för dem som bor i västvärlden.

Med färskt minne av vad som hände oss i vår familj förra året när nr 5 låg i centrum (hem och familj) och då vår son förolyckades, efterlämnande treårig dotter och gravid hustru får vi bara hoppas att 5 Yellow inte gör så stor skada igen i nordväst.

I Asien och många delar av världen är det allmänt vedertaget att förstärka energin med de element som är svaga för året. För nordväst gäller alltså elementet metall, särskilt metall mot metall, helst med vacker klang som en mässingklocka eller ett vindspel av metall (med 6 trådar) eller lugn musik i den delen av hem och trädgård. Särskilt viktigt för dem som har sin huvudingång eller sover i ett rum mot nordost och för äldre personer. Juni är en speciellt utsatt månad. Stroke, hjärtproblem och besvär med andningen tros bli mer vanligt i år.

mässingklocka. vindspel

Som jag skrivit om tidigare, så passar runda former, klot, bågvalv, runda trädkronor och runda kärl i ett nordvästligt läge. Tänk på att skydda trädgården mot starka vindar  med  insynskydd som andas, häck är bäst, så att inte vinden fångas upp mot en solid plankvägg eller mur och studsar över och påverkar växterna negativt en bit in i  trädgården.

lag_7448

Det har funnits önskemål om att jag ska dela upp ämnet Feng Shui’s årsprognoser inför 2014 i mindre doser så att det blir lättare att bena ut begreppen och komma ihåg. Så nu följer en serie med ett inlägg om dagen för de åtta lägena. Centrum, som hem och familj skrev jag om i inlägget Kärlek 31 januari. Det tog upp romantiken. I morgon handlar det om Sydväst och odlingsläget.