Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Nr 8 Internationella kvinnodagen

Torsdagen den 8 mars 2012

Idag på internationella kvinnodagen gör jag ett annorlunda inflik om numret 8 och dess betydelse. Ute vräker snön ner och det är fullmåne. Jag längtar till Italien, där firas kvinnan med mimosa-kvistar och presenter hela dagen, men jag brukar få ett vykort därifrån i alla fall den här dagen.

Nr 8 är stort i Asien och Feng Shui. Det står för evighet och bästa turnummer, fasthet och orubblig styrka som hos berget. Att göra viktiga saker i livet som att gifta sig, få barn, flytta, inviga eller byta jobb vill asiaterna  alltid planera till ett sådant datum. Jämför OS-invigningen i Peking. Den var den 8 aug. 2008 kl. 8,08 på kvällen, 08-08-08-08-08. Invigningen var också en av de mest spektakulära jag sett.

I hem och trädgård  ingår alltid en 8-symbol av något slag i Asien. Det kan vara en bagua, alltså en åttahörning (som representerar de 8 väderstrecken och dess inneboende kraft) i form av en spegel. Eller det kan vara en skulptur i form av en åtta eller annan designad trädgårdsform. Eller det enklaste som stora stenar i nordöstra lägen. Åttan används främst på platser där energin av någon anledning är instängd och inte kan flöda fritt. Tex i en trång hall eller trädgårdsrum.

Det händer att jag också lägger in en åtta i mina ritprojekt. Se ovan. Här är ett exempel på en inbyggd miniträdgård, typ en svensk klosterträdgård, som skulle användas som yttre sällskapsrum i anslutning till altanen. (Obs! detta var för 10 år sedan, men i år är miniträdgårdar mer aktuella än någonsin.) Kundens önskan var att inte lägga ner så   mycket tid på stora tomten utan minimera skötseln till en  liten insynskyddad lummig trädgård som kunde betraktas året runt innifrån huset. Kunden hade besökt Japan flera gånger, men tyckte också mycket om medelhavstilen, så de ville ha en mer romantisk och varm stil i sin lilla ’tsuboniwa’ (jap. innerträdgård se förra inlägget). För att skapa liv på liten instängd yta lade jag en gångstig just som formen av en åtta för att förstärka känslan av djup och rörelse och tillvaratagandet av ’compact-living’. Dörren ut till tomten och fönstret med sjön i fonden  blev också självklart. Klimatet därinne är nu ljuvligt och högst privat med bara himlen som ser dig.

Hoppas du får en ljuvlig och stark dag du också kvinna. Det är du värd. Själv börjar jag dagen med att skotta snö. Det lär vara bra för musklerna.

0

1 kommentar

  1. This will give improvements in your soul, body,
    and mind. For career enhancements, it is recommended that you
    use a medium lighting using a blue light. ” Many people tout the virtues of Feng Shui including Donald Trump and Mayor Bloomberg and a client I had just last week; not as well known, perhaps, but every bit as happy with her results.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑