Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Nymåne och kinesiska nyåret

Idag den 22 jan. 2023 infaller kinesiska nyåret. Det infaller alltid vid andra nymånen efter vintersolståndet så det är olika för olika år, men varierar mellan 21 jan.- 21 februari.

Kinesiska kalendern är en kvarleva från den urgamla traditionella månkalendern, (bondekalendern) men har sedan 1929 delvis ersatts av den gregorianska solkalendern som används i de flesta av världens länder. Den är egentligen en lunisolarkalender eftersom den räknas både efter månvarvet och solvarvet, alltså både yinkalender och yangkalender. På så vis hänger inte kinesisk astrologi med riktigt utan börjar räknas först vid fullmånen därefter (i år 4 febr.) Kinesiska nyåret firas i asiatiska länder i 14 dagar till fullmåne. Nyåret firas stort med att ljuset återvänder.

Camelia Japonica ’Spring Promise’ idag i palmhuset på Trädgårdsföreningen Göteborg. Mängder av knopp ger hopp.

Nog börjar de flesta av oss att längta till andra tider än mörker….

…översvämningar…

Bryggan för en vecka sedan och idag…

Så lite sol som i år har jag nog aldrig varit med om här i januari, först idag kunde man skönja solen lite över sjön en liten stund, se bild överst. På andra håll har den kanske lyst mer. Eller så är det jag som upplever det så här denna vinter. Livet går på lågvarv även om det finns något socialt varje dag att göra, men det är också vilsamt och stilla efter några turbulenta år.

Kanske skriver jag lite mer om Kinesisk astrologi och hur vi kan förhålla oss till energierna i väderstrecken inför Kaninens år till den 4:e febr. Jag tar en dag i sänder och det blir som det blir. Vi hörs.

Ha det bra!

Luna

6+

2 kommentarer

 1. Vilken vacker kamelia och vilket vackert namn … ’Spring Promise’. Så härligt att du besökt Trädgårdsföreningen. Och skönt att vattnet börjat sjunka undan. Det var rejäl skillnad på de bilderna. Ja nu ser vi fram mot ljuset …

  Varma kramar
  Anita

  • lunasblogg

   23 januari, 2023 at 15:39

   Hej Anita!
   Ja inte sant… Vi behöver ett löfte om våren nu dessa tider. Det finns dock platser att hitta våren även här som orangerier t ex i Trädgårdsföreningen mitt i Göteborg, gratis och helt underbart. När jag var där i lördags pågick ett bröllop också och musiken gjorde upplevelsen än bättre. Då liksom idag var det riktigt råkallt ute.
   Varma kramar
   Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑