Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Oberäknelig sommar och inställd trädgårdsvisning

Tankar och funderingar i dur och moll.

Kan man bli trött på trädgård? Nej förstås inte. Trädgård är mitt liv, men ibland blir man trött på blåst, torka, snabba temperaturväxlingar och växtkraft som tar över. Ena dagen varmt som i en bakugn och nästa isande vind. Ena månaden är gräsmattan frodig för att nästa vara gul Antingen bågnar rosorna av tusentals blommor eller kryper ängsligt ihop under allt annat eller får svartrost. Det ätbara hinns inte skördas utan går i blom. Dessutom har jag totaltpajat min stortå då jag tappade en tung och vass grej på den för en vecka sedan. Den stormvärker och vätskar sig. Ser långvariga problem framför mig fast det är en bagatell i det hela.

I juni kände jag för att ha öppen trädgård och anmälde mig till tidningen Lands Öppen Trädgård den 21 juli. Det har jag strukit nu med viss saknad men större klokskap. Nästa år får vi se.

Det är mycket som är oberäkneligt detta omväxlande år. Det mest oberäkneliga är ork, humör, inspiration och hälsa och då menar jag inte bara makens, för situationen avspeglas på en själv. Ena veckan är han utslagen av cellgifter för att nästa vecka vara lite piggare som denna.

Vissa dagar är man förnöjsam över det man har nu… andra dagar önskar man sig mer och noterar det negativa. Formklippningen och ogräsrensningen jag gjorde i juni gäller inte längre. Trädgård är en ’never-ending-story’

OCH ändå är man så Tacksam för att det finns att göra utomhus så man glömmer annat.

Igår var jag t ex tacksam över regnet som föll nästan hela dagen, så att jag äntligen kunde gödsla gräsmattan igen och slippa en dags vattning av krukor

I förrgår var jag tacksam för att biståndscenter kom och hämtade en massa grejer som inte är aktuella längre. Att rensa i röran och slänga är ett bra knep för att höja energin.

Tidigare i veckan var jag tacksam för att Qlean.se biltvättsföretag kom och körde av våra snart 20-åriga stenlagda gångar så att de blev som nya.

och över att ena barnbarnet går själv numera till oss och har egen mobiltelefon och vill vara här med eller utan kompisar.

Och för sonen som hjälpt oss mycket sista tiden och för att att vi bor som vi gör vid sjö, å och skog i ett lagom stort samhälle där vi talar med varann och hjälps åt.

och för att båten äntligen kom i sjön idag och det var vindstilla och jag fick gjort en massa rens i trädgården trots att det var full rulle med både det ena och det andra. En bättre dag med andra ord.

Och som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring.

Trevlig helg alla!

8 kommentarer

 1. Peter Söderberg

  5 juli, 2019 at 23:35

  Trevlig sommar och ta vara på varandra! Kram Marie Anne & Peter ?☀️??

 2. Tack för att du delar med dig av din fina trädgård. Du ger mig lust och energi att göra om och göra nya planteringar. Jag njuter verkligen av din blogg.
  Hoppas både du och din man får må så bra som det bara går och få en fin sommar.

 3. Visst är det upp och ner i trädgården och tidsschemat som tycktes räcka till för några veckor sedan börjar bli panikartat tajt, när nerblåsta växter och överblommat i mängder inte var med i planeringen. Jag tänker vara med i Lands öppna trädgård för första gången men innan dess kommer andra besök. Jag tränar på tänket att vara nöjd när jag gjort mitt bästa för man blir helt enkelt aldrig färdig. Det går alltid att göra lite mer, skölja av dammiga blad som jag såg nån gjorde vid ett besök, sortera bort stenar från gruset som är för stora, sopa, skura, borsta spindelnät. Nånstans måste man dra gränsen, särskilt om man är själv i projektet. Visste inte att man kunde leja in stentvätt.
  Hur ska du hindra folk från att komma när du redan hunnit anmäla dig eller hann du ta bort anmälan innan den gick i tryck?
  Hoppas allt löser sig och ni kan vara med nästa gång.
  Kram
  /Anette

 4. lunasblogg

  6 juli, 2019 at 23:06

  Ja Trädgården och naturen är högst levande och i ständig förvandling. Nu är jag inte så bekymrad över trädgårdens skick utan det att jag måste ta hänsyn till annat och inte bara på mina intressen och jag kan inte begära att få hjälp av de våra i semestertider. En viss ordnad kontroll har jag alltid, fast jag är långt ifrån pedant. När jag bad redaktionen på Land för ett tag sedan att stryka min anmälan sa de inget om något tryck men jag finns inte med på deras sida nu längre det har jag sett. Vi får väl hålla oss borta den dagen för säkerhets skull. Det har vi råkat ut för både här och i Skåne att det inte varit någon hemma då det skulle vara öppet. Jag har dock varnat på sociala medier.
  Vi får väl se hur det fungerar, har inte varit med där tidigare, bara på Tusen Trädgårdar.
  Kram Luna

 5. Ja livet är lite som en sång i dur och moll. Vet ju att det är en jobbig sommar för er och nu har du dessutom skadat din tå. Hoppas den läker som den ska.
  Er trädgård är verkligen en oas. Jag har ju sett bilder från den genom åren och njutit men de du visar i det här inlägget är verkligen magiska. Och så bra att ett biltvättsföretag även kunde göra ren era gångar.
  Vädret är lite upp och ner. Vi har väldigt blåsigt och en och annan regnskur. Men trädgården ser fräsch ut och tackar för regnet. Men tomaterna och gurkan som står utomhus skulle nog vilja ha lite varmare. Vi har haft nattemperaturer på ner mot 4 plusgrader och det är lite för lågt.

  Ha det nu så bra som det går och njut av er fina trädgård!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   8 juli, 2019 at 21:59

   Tack snälla! Egentligen vill vi att blogginlägg ska vara positiva, men jag tänker som du att bloggen är som en dagbok man kan gå tillbaks till sedan och jämföra för minnet är kort på ont och gott. Stortånageln har jag tappat förut och den har haft svårt att växa ut ordentligt men just nu började den bli bättre när jag målat naglarna och allt… vad händer då? Skadar den värre än någonsin, så nu vet jag inte om den kan komma ut igen. Just nu är den helt söndertrasad och blåsvullen. Kan bara ha sandaler men då är risken för infektion stor särskilt när jag är i trädgården.
   Det är verkligen svala nätter, visserligen rätt skönt men tomaterna står och stampar.

   Ha en bra sommar du också.
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑