Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Om Luna Eks trädgårdsblogg

Hej och välkommen till min blogg. Jag heter Luna Ek och är trädgårdsdesigner med Feng Shui- inriktning och bosatt utanför Borås. Min starka sida är att se till balansen, flödet, trivseln och den totala harmonin i en ritning. Detta mycket beroende på att jag använder Feng Shui som ett hjälpmedel när jag analyserar en tomt. Mycket av denna lära känns igen i västvärldens trädgårdsdesign idag, men huvudnyckeln härur är att förstå naturen, vad som händer om vi gör si och så, att kunna fånga ljuset i tid och rum och framförallt hur man kan manipulera bort befintliga dåliga förutsättningar och skapa en miljö där vi mår bra. Ty få av oss är förunnade att ha den perfekta ostörda tomten i söderläge på en sluttning med en sjö i fonden. Vi bor tätt, inrutat och inpå varann, intill vägar och störande trafik. Då är den gröna miljön desto viktigare. Det gäller både för den privata trädgården, bostadsmiljön, rekreationsområden i skog och mark, som offentliga parker, lekparker, skolgårdar och underhållet vid våra gator och vägar.

 

3+

35 kommentarer

 1. Snygg sajt. Lycka till med den!

 2. Tack det kan jag behöva

 3. Anita Frendin Lackmar

  23 mars, 2011 at 08:49

  Lycka till, Luna!

  Du har gjort ett fantastiskt arbete i Sandareds intresseförening och jag hoppas
  verkligen att du kommer med goda råd och tips till dem, som nu tar över ansvaret
  efter dig och Christina.
  Mycket är redan gjort i byn, men det finns fler ställen att försköna!
  Anita F Lackmar

 4. Åhh så kul att jag hittade hit igen !!
  Kommer att sluka alla inlägg om Feng Shui
  … nu förstår jag varför jag nästan bara frösått och planerat
  orange och gula rabatter till sommaren !! Färger som jag
  annars aldrig använder!!
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 5. seija merstrand

  8 oktober, 2013 at 13:15

  Hej;)) Äntligen har har hittat sidan! hoppas du har fått ”påsen”;)) ha d

 6. seija merstrand

  8 oktober, 2013 at 13:16

  Aj felstavning;((

 7. Så otroligt fint det är i Din trädgård!

  25 maj, 2014 at 22:07

  Varje bild är så otroligt fin!

 8. Lennart Edenpalm

  28 november, 2014 at 11:24

  Verkligt fina bilder från Botan. En Tsuku bai som en av bilderna visar är lätt att anlägga, själv har jag två st.

  Har på senare år helt ”snöat in” på jap lönnar, i nuläget har jag 26 olika sorter. Har även en liten kare san sui.

  Det största problemet med japan inspirerade trädgårdar är stenarna, hur få dem på plats? Man kan ju inte köra rakt in i trädgården med stora maskiner.

  Besökte ej Botan i somras pga att de dumbommarna inte tillåter hundar.

 9. Hej! Undrar bara om du ska skriva om fengshui för det nya året 2015? Minns att du gjorde det förra året och det var så spännande 🙂 Mvh Pia

 10. Elisabeth Fredman

  25 mars, 2015 at 09:07

  Hej Luna!
  Grattis till utmärkelsen, det är du verkligen värd:)
  Kram
  Elisabeth

  • lunasblogg

   25 mars, 2015 at 09:17

   Tack, vad kul att du kommenterat.
   kram Luna

  • lunasblogg

   25 mars, 2015 at 17:06

   Tack igen, men tyvärr går det inte att visa din kommentar bland de andra på bloggen. Vet inte varför. Facebook finns ju också.
   Kram
   Luna

 11. Upptäckte din blogg egentligen av en slump, nu kommer jag gärna titta in igen. Det fanns så mycket som föll mej i smaken, runda former, höjdare, engelskt rött ……så inspirerande …… Bra bilder. Tack för nu trevlig adventstid hälsar Tusses matte

 12. Hej Luna!

  Vi på Vi i Villa skulle vilja tipsa om din blogg. Skulle du vilja mejla mig?

  emelie.aberg@viivilla.se.

  Ha en fin dag!

 13. Hej. Vi har precis köpt ett hus vid havet och skulle behöva hjälp med att planera trädgården. Jag hittade precis din sida och tyckte du hade väldigt fina bilder. Har du några projekt som jag kan titta på? Åker du ut och tittar på trädgårdar för att sedan skissa på förslag och vad kostar det i så fall?

  • lunasblogg

   5 augusti, 2016 at 08:46

   Hej Angela!
   Trevligt att du gillar min sida och tack för din förfrågan! Nu har jag tyvärr en längre rehabilitering efter en höftledsoperation och tar inga jobb i nuläget. Hör gärna av dig senare i höst eller skicka några bilder för en första bedömning. Projekt finns otaliga och utspridda i landet, men eftersom de flesta är privata vågar jag inte lova att du kan besöka. Det finns dock de som har öppen trädgård, men det har jag inte koll på längre. Bor du på östkusten eller västkusten?

 14. Vill gärna ha recept på aroniasylt och saft.
  Behåller de sina fina egenskaper om man torkar/fryser dem?

 15. Charlotte Ljungblad

  28 september, 2016 at 20:03

  Hej Luna,
  Av en tillfällighet hittade jag till din blogg och såg att du frågade vilken funkia det är på bilden. Nu vet jag inte det men kan rekommendera dig att testa Feedbax Växtsök i framtiden. Det är ett sökverktyg för trädgårdsintresserade. I dagsläget innehåller den perenner och det finns ca 2375 växter. Fler är på gång. Kolla gärna här: http://kalenius.plant.feedbax.se/#/

  Jag sökte på funkia men en del växter saknar ännu bilder men jag ska be en kollega kolla upp det hela, så kanske vi kan hjälpa dig. 🙂

  Fina bilder du har på din blogg!

  /Charlotte Ljungblad

  • lunasblogg

   28 september, 2016 at 20:12

   Tack för tipset. Det sökverktyget ska jag lägga på minnet. Bilder är dock ovärdeligt när man söker växter man sett. (Nu var det inte alls en funkia jag hade, kom jag på när jag kände på bladen. Det var ett stort exemplar av Pulmonaria.)
   Luna Ek

 16. Monica F Boström

  23 januari, 2017 at 18:18

  Underbar blogg!
  Har en tomt mot havet på södra Öland,östra sidan, som jag ska försöka få till. Behålla utsikten, samtidigt skapa vindskydd från havet, särskilt på våren.
  Tar gärna emot förslag!!
  Har nu ett otroligt vackert körsbärsträd utanför vårt hus mot havet, som absolut ska vara kvar!

 17. Hej!

  Så spännande att läsa på din blogg:-)))

  Mathias heter jag och jag arbetar med en site för för hus och hem där fokus ligger på hus och fastigheter till salu. Vi vill även att man skall hitta information och inspiration kring ägandet och skötseln. Hoppas att det är ok för dig att vi tipsar och länkar till din blogg. Kommer säkerligen ge dig och nya följare en inspirerande och bra framtid tillsammans:-) Har du frågor så bara hör av dig.

 18. Fantastiskt trevlig sida och fina bilder. Har lagt den som favorit så jag kan följa den.

 19. Vilken inspiration! Så härligt och så vackert! Jag är dock en sån som är rädd och paralyserad och skulle behöva hjälp att planera men sen vill göra jobbet själv. Jag skulle så gärna vilja hitta en kollega till dig på närmre håll. Jag bor i Skåne. Har du något tips?

 20. Hej Luna!
  Jag är jätte glad att hittade hit. Du har underbara tankar och ideer om trädgård planering, val av växter och mycket annat. Väldigt inspirerande!
  Jag har nyligen flyttat till en villa i Rödeby, utanför Karlskrona och vill gärna anlita en trädgårdsdesigner att planera trädgården. Har du möjlighet att göra det med tanke på avståndet ? Eller känner du till någon duktigt nära mig som jag kan vända mig om?
  Tack i förhand!
  Sudabe

  • lunasblogg

   7 april, 2019 at 10:48

   Tack snälla! Tidigare var det inga problem. Numera reser jag inte runt. Däremot finns en möjlighet att du skickar bilder på din trädgård tillsamman med en tomtplan, så kan jag ge dig några övergripande tips på strukturen.
   Mvh Luna

 21. Hej Luna,
  Ursäkta sent svar, jag var borta en vecka.
  Det är jätte snällt av dig att vill lägga tid för att hjälpa oss. Jag är himla glad och tacksam.
  Jag har tagit bilder nu. Hur ska jag skicka dem till dig?
  Mvh
  Sudabe

  • lunasblogg

   12 juni, 2019 at 08:53

   Tack snälla! Du får gärna skicka mig bilder från ditt hus och trädgård från olika vinklar och håll även gärna sett inifrån huset mot utsikten.

   E-post: luna.ek@telia.com

   Mvh Luna

  • lunasblogg

   12 juni, 2019 at 09:01

   OJ;OJ. Ursäkta! Har inte sett ditt svar förrän nu. Det är ovanligt att jag får jobbförfrågningar på kommentarsfältet nämligen.
   Vill du fortfarande ha hjälp så är min E-post luna.ek@telia.com

   Mvh Luna

 22. Emelie Spjuth

  12 juni, 2019 at 02:09

  Hej Luna,
  Äntligen! Det här är «min» sajt! Jag har byggt ett miljöhus med fokus på feng shui (så gott jag kunnat utan att ha din kompetens) och estetik (är själv designer). Nu återstår trädgården vilken jag vill bygga efter samma tankegång, i tillägg till bärkraftighet. Men så svårt! Vi har en långsmal, kuperad tomt på baksidan av huset som ligger på en åsrygg med utsikt mot Oslofjorden och öppet landskap. Hur får man struktur i en tomt där det känns svårt att jobba med höjder (träd, buskar, avdelare etc.) pga fin utsikt? Och hur skapar man feng shui mellan hård och mjuk landscaping på en sådan tomt? Som Sudabe, bor jag långt ifrån dig men om det är möjligt att få några övergripande tips vore det helt fantastiskt – ditt sätt att tänka trädgård känns «helt mig» och jag har sonderat webben i både in och utland! Jag skulle också kunna maila ett par enkla bilder. Tack för en fantastisk webbplats!

  • lunasblogg

   12 juni, 2019 at 08:51

   Tack snälla! Du får gärna skicka mig bilder från ditt hus och trädgård från olika vinklar och håll även gärna sett inifrån huset mot utsikten.

   E-post: luna.ek@telia.com

   Mvh Luna

 23. Hej Luna!

  Jag och min familj har nyligen köpt hus med stor trädgårdstomt och jag ser med stor spänning och några fjärilar i magen fram emot att ta över den.

  Din blogg ger mig mycket inspiration. Du har en så vacker trädgård. Jag fastnade särskilt för ditt gröna plank då vi ska skicka in ansökan om bygglov för plank. Undrar om du har kvar någon ritning för planket?

  Hälsningar
  Johanna, Södra Sandby

 24. lunasblogg

  20 december, 2020 at 20:47

  Hej Johanna och tack för att du gillar!

  Jag hör av mig på mail ang. ritning eftersom du mailat mig också.
  Färgkoden på den gröna nyansen är iaf Demideck Ultimate 6001/S6020-650Y om någon annan också undrar.

  Hälsningar Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑