Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Överflöd av sommarkrukor.

Lördag 16 maj 2015

Oj, så många! – Tänker jag när jag läser om andra när de skriver om hur många som ska vattnas. Men så började jag räkna mina. Jag slutade snart, för jag kunde inte räkna dem alla samtidigt och ändå är det bara början. Bara på köksaltanen är det tjugoen, men då menar jag alla slags krukplanteringar.  Det är både de  permanenta, vintergröna och de som övervintrat inomhus, de som står lite överallt, inte bara på altanerna utan vid förrådet och entréerna, sådana som uppdateras lite då och då. Krukor med perenner eller de med vårlök (som faktiskt fortfarande är aktuella) och sommarlökar på G, grönsaker och sådant som väntar på slutgiltig utplacering. Mycket klarar sig dock utan mer vattning än från ovan än så länge.  Torrast blir det när det blåser mycket. Penseérna är fortfarande fina på grund av den kyliga våren. Får stå kvar ett tag till, fast nu börjar man längta efter sommarblommor.  De  fylls på vart efter, både av eget frösått och köpt. Hur många krukor har du?

 

altan

 

Rodatulpaner

 

penséer

 

plantering

 

tumblingtomampel

 

orter

 

glashus

 

dracenatulpaner

 

De senaste dagarnas soliga väder fick mig att tömma ett av väggväxthusen och kruka om alla frösådda sommarblommor, flera i en kruka för att spara plats. Jag väntar med att plantera ut dem för att de ska få vänja sig och växa till utomhus, under väv om det blir kallt.  Som bekant förändras förhållandena hela tiden och det är redan trångt i rabatterna. Ibland sår jag bara i stora krukor direkt innan jag planterar ut dem, fast här har ju våren varit kall och sen, så jag tror jag vann på att förså. Önskar jag hade haft ett stort växthus dock. Under drivbänkarna är det grönsaker.

odling

 

bltulpaner

Inte nog med detta. Idag var jag på nya trädgårdsmässan på Glasets hus i Limmared och då vann jag några växter på lotteri, plus att jag köpte på mig lite mer.

vinst

en del ska stå i kruka tex  ’Pelargon Laevigatum’ med de smala bladen, P. Pink Sparkler med de gula bladen, P. Fröken Flora med de gröna.

Den mossiga betongblomman köpte jag i en av de otaliga antikaffärer som ligger intill Glasets hus. (Glashuset med sitt museum är ett fantastiskt ställe i sig, med underbar vegetarisk mat och miljö.)

betong

Hoppas vi slipper vattna lika mycket i år som förra sommaren’

Fortsatt trevlig helg

Luna

7 kommentarer

 1. Jag är också krukgalen, räkna vågar jag inte. De stora hårda ytorna, gångar, uteplatser, trappor och berghällar måste ju också grönska. Jag föredrar att krukodla småträd (på uppväxt) samt perenner. Hosta, kärleksört, livskraftiga, lägre gräs klarar bra övervintring i sina krukor, men jag har förstås en del sommarblommor och också. Pyssel, pyssel.
  Vad är det för litet träd som blommar på en utav bilderna? Och är det luktärter i den lilla balkonglådan? Korta eller på uppväxt?
  De olikfärgade penséerna är jättefina när de växt ihop.
  Bra tema!
  Hälsar
  Marta

  • lunasblogg

   17 maj, 2015 at 09:01

   Ja temat är överraskande när man tänker efter, men mycket är praktiskt att ha i kruka. Lätt att kombinera installationer och ändra efter årstid. Och små träd i kruka är ju bara så snyggt! Ska också börja experimentera med bonsaiklippning av tall och sådant.
   Det lilla trädet du undrar är ett uppstammat olivträd köpt i år (för 99 kr!) med vansinnigt mycket blomknopp. Var tvungen att klippa ur lite blom ändå.
   I lilla blomlådan är några tidiga sockerärtor på G. Ska naturligtvis inte stå där sedan, men här i glasskåpet nära köket är det varmare och så kan jag knipsa ett blad här och då till smörgåsen. Där är en del av mina andra kryddor i kruka som basilika, mynta, rosmarin också.
   Ha en bra söndag
   Luna

 2. Oj säger jag när jag ser dina bilder. Och oj säger jag när jag läser att du inte kunde räkna dem alla. Det låter härligt och ser härligt ut! På altanen har jag än så länge inte en enda kruka. Alla står fortfarande i uterummet och stampar otåligt och väntar på att få komma ut. Men det kommer att dröja några veckor till. Annars så är jag såld på uppstammade växter. Ser ditt lilla söta olivträd med alla blommor. Mitt olivträd är i år 14 år och två meter högt. Det är inte speciellt vackert då det varje vinter tappar mängder av blad men oj som det blommar i år. Har ställt det på en annan plats och det verkar det gilla. För övrigt så har jag uppstammade pelargoner, myrten, rosmarin, fuchsia och ett litet ginkoträd. Och mängder av pelargoner. Såg att du har en kruka med kryddor. Det ska jag ha i år också. Har förut haft dom på friland men att ha dom i kruka är lite mer praktiskt … och dessutom snyggt.

  Idag regnar det här så jag ska passa på att omskola lite frösådder. Ha en fin söndag!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   17 maj, 2015 at 10:34

   Min altan är till hälften under tak och skyddad för kalla vindar, därför kan jag ha växter ute nu. Blir det frost flyttar jag bara till bordet intill väggen. Jag har ju sett ditt växthus- inglasade veranda. Där förstår jag att du har mycket fint från år till år. Mitt förra olivträd lyckades jag bara övervintra ett par år i förrådet och rosmarinen får jag köpa ny varje år. Pelargoner kan gå bättre men även där får jag slänga några från år till år, tyvärr.
   Den lilla rektangulära kryddlådan kom till för att jag vid regn inte vill springa runt knuten och hämta i det stora örtalandet när jag står vid spisen. Där finns annars de flesta kryddorna.
   Kul att jämföra hur vi har det
   Kram Luna

 3. Glömde min enorma hortensia som just nu har börjat blomma. Den har så många blommor och knoppar att jag inte kan räkna dem alla 🙂

  Kram Anita

 4. Jag är så bekväm av mig och begränsar därför antalet krukor men några blir det allt. Har i år köpt två stora cementkrukor som jag tänkte plantera ngt gräs i och ha på trädäcket och så blir det väl ngr med sommarblommor. Önskar dig fin söndag!

 5. Svar: ovanligt få. Om jag inte räknar småkrukorna i växthuset, de är fler än de brukar. I år blir det färre stora av semesterorsaker. Men några krukor vid ingången måste jag ha.
  Ser att du har fått tag på flera gyllenlack, här har plantskolorna inre fattat grejen alls. Tyvärr, för de är så fina.
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑