Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Paus i trädgårderandet.

Många undrar säkert vart jag tog vägen i bloggandet och varför jag så sällan lägger ut foto på Instagram.

(Varning för tungt innehåll.)

Vi har kommit in i en mycket svår tid därför att maken har långt framskriden tjocktarmscancer och all tid går till att stötta honom. Så lusten och orken för trädgård och sociala medier finns inte i nuläget. Jag har tömt ut nästan alla frösådder och det mesta av de övervintrade växterna.

Maken var inte frisk förra året, men först 9 febr. blev det bevisat vad det verkligen var.

Nu är han dock en mycket positiv person som för övrigt är frisk, så vi tror och hoppas han kan leva länge efter den stora operationen som ska göras den 19 /3 då hela ändtarmen och stora delar av tjocktarmen ska tas bort och ersättas av permanent stomi. Men utredningstiden före har varit utmattande för båda.

Nu ska det också tilläggas att på Borås lasarett är man mycket duktiga på denna typ av cancer eftersom så många drabbas i vår stad. Överlevnaden är över 90 %, men som sagt cancer är cancer och livet blir otryggt de närmsta 5 åren.

Värsta chocken har nog lagt sig dock och vi ser detta som ett hårt och tålmodigt arbete som ska ge utdelning senare. I Feng Shui prognosen för 2019 står det just att allt hårt arbete som läggs ned under första delen av året gynnar framtiden. Makens besvär började dock redan 2017 då många äldre män kunde drabbas av svår sjukdom och att övertala en man att gå till doktorn är inte det lättaste. Inte om man är stålman.

Nu är vädret ombytligt och kallt, men det har funnits soliga dagar som jag sett men inte kunnat njuta av. En dag var jag iallafall ute och klippte ned perenner, slängde julgranen och sådant och äppleträden är beskärda, men inte av oss.

Det finns förstås snödroppar, krokus (som mest är slutna) och hybridkejsarolvonet ’Dawn’ som slår ut ibland, men ändå ligger på sparlåga. Denna veckan i mitten av mars ska bli snö och kallt.

Idag var både snö och sol regn och hård blåst samtidigt, men jag noterade kopparlönnen i motljuset och fick en bild genom köksfönstret.

Jag kommer att lägga ut något blogginlägg hur operationen har gått sedan. Och ser allt ut att gå bra fortsätter jag blogga som vanligt på ämnet trädgård. Då hoppas jag att det blivit lite mer vår och att vi kan se ljust på framtiden.

Hoppas jag inte skrämt livet ur dig nu … för cancer är inte detsamma som döden längre.

Som vanligt har jag länkat till Trädgårdsfägring

kram Luna

18 kommentarer

 1. Tjocktarmscancer vanligt här också och även min familj har varit drabbad.
  All kärlek till dig och din familj.
  Varma kramen
  /Anette

 2. Styrkekramar i massor.

 3. Stor kram och lyckönskningar inför operationen.

 4. Jag tänker på er och den svåra tiden ni är i. Min pappa fick tjocktarmscancer i februari 2017 och har precis som din make (ska göra) opererat bort tjocktarmen och lever nu med permanent stomi. Jag är fantastiskt glad att säga att min pappa är frisk idag igen. Han har kunnat gå tillbaka till sitt arbete och lever i stort sett som vanligt (som han gjorde innan operationen).
  Läkarvården är fantastisk! Jag håller tummarna för att det går lika bra för din man!

  /Sandra
  http://kojatillslott.se

  • lunasblogg

   9 mars, 2019 at 16:36

   De orden var precis vad vi behövde höra just nu. Tack, tack snälla!
   / Luna

 5. Hej Luna,

  Tänker på dig/er och önskar att allt går bra.
  Det är svårt att hålla bloggandet igång när det är mycket annat runt om kring.

  Du skriver att TrädgårdsFägring tar paus men det gör den inte. Vi kommer lägga upp en länklista varje vecka men utan ett bloggtema. Så får du energi att blogga så är det bara att länka <3

  Kram
  (Har förtydligat på TF)

 6. Luna … jag är inte dator/blogg -aktiv just nu då jag håller på att uppgradera min dator, nätverk plus annat som tar upp min tid. Men … jag försöker att läsa mina mail då och då och då jag får ett mail så fort du gjort ett inlägg så såg jag det när jag loggade in för en stund sedan … och när jag såg din rubrik ”Paus i trädgårderandet” så förstod jag att något hänt och jag läste direkt ditt inlägg.

  Jag är så ledsen för dig och hela din familj för vad din make drabbats av. Men du ska veta att det kan gå väldigt bra. En av mina väninnors man fick tarmcancer för många år sedan. Det började med förstoppning och han prövade lavemang vilket naturligtvis inte hjälpte då det var en tumör som satt och blockerade. Så småningom hittade dom den och opererade honom. Han fick stomi men blev helt botad.

  Nu finns mina tankar hos dig och hos hela din familj. Jag tror och hoppas att det kommer att gå bra. Som Sandra skriver, läkarvården är verkligen fantastisk.

  Mina varmaste kramar till dig Luna, din make och hela din familj!
  /Anita

  • lunasblogg

   9 mars, 2019 at 19:53

   Tack snälla, snälla Anita! Det tror vi också, men ibland när han är tröttare än vanligt blir man extra orolig och många runt omkring börjar fundera på sin egen mage. Jan är dock positiv och viljestark, har ett bra hjärta, har aldrig ätit medicin eller har andra sjukdomar och vi har alltid varit väldigt noga med maten. De dagar han inte orkar gå ut nu tränar han på motionscykeln och han kan fortfarande äta, fast av lite snällare kost. Denna veckan ska han dock få strålbehandling så han kommer bli tröttare. Ser fram emot operationen den 19 mars.
   Tack igen för din omtanke. Det värmer.
   Maken hälsar också.
   Varma kramar från oss

 7. Elisabeth Bergqvist

  9 mars, 2019 at 19:13

  Varma kramar till er och hoppas allt går bra 💕

 8. Alle gode ønsker for din mann og din familie!
  Håper at dere snart kan finne ro, styrke og glede i den vakre hagen.

 9. Först – vilken otrolig fin bild på olvonet! Sen, till det viktigaste; Tjocktarmscancern!!!
  För 3 år sen så opererades jag för det. Jag hade turen att komma iväg ganska tidigt, så på mig räckte det med att ta bort 30 cm av tjocktarmen. Samtidigt togs en massa bråck bort efter en gammal operation (cysta på en äggstock). Det gjorde i sin tur att jag drabbades av att det läckte sårvätska ur såret på magen.
  Läckaget pågick i ungefär 18 månader – och det var alltså inte lite som kom, utan ungefär som om man kissade på sig. Så dessa månader hade man ett litet helsicke med VC-besök varje dag för omläggning och spolning samt MASSOR av sjukhusbesök – men till slut kunde dock min man ta över skötseln av hålorna som bildats i magen. Förra våren hade dock hålorna slutat att läcka till slut.
  Konstigt nog nu när man tänker tillbaka på den här tiden så fattar man inte att man orkade med. Varje dag fick jag åka till Hemse eller Klintehamn (1,5 mil) och i helgerna till Visby (4,5 mil) tills min man lärde sig att sköta mig hemma. Viktigt är dock att cancern inte har ställt till några bekymmer för mig och jag än så länge inte har fått något återfall!
  Det ska bli mycket intressant att läsa om båda era upplevelser av vården, operationer och andra behandlingar.
  LYCKA TILL/Susie

  • lunasblogg

   11 mars, 2019 at 20:05

   Tack Susie! Jag minns detta med din läckande sårvätska och tyckte så synd om dig då. Glad att höra att du mår bra nu och hoppas du så kommer att göra i fortsättningen. Det är konstigt hur mycket en människa kan uthärda, men när man är mitt inne i det tror man inte det ibland. idag var tufft då tredje försöket att se in i hela tarmsystemet misslyckades p g a att cancern gör det omöjligt att laxera rent för endoskopi. Så nu får de operera utan att veta om det finns fler tumörer i resten av tarmarna. Men min man fortsätter dock att se ljust på framtiden som tur är och säger att vi får ta en sak i sänder.
   Tack för kommentar.

 10. Tråkig läsning naturligtvis men er attityd, som lyser igenom, kommer hjälpa om än inte alla dagar. Kanske att det kan komma något gott ur det… ..vi brukar ju bli bättre på att uppskatta det som är bra runt oss när livet inte bara kanar på framåt.

  Ta hand om varann och ha det så bra ni kan! Kramar, Carina

 11. Marie Larsson Bilger

  12 mars, 2019 at 18:58

  Jag önskar Er all kraft ni kan få.
  Kram M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑