Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Paus

Nu var det några veckor sedan jag gjort ett blogginlägg, men här kommer i alla fall en hälsning. Det förvånar mig att det är så många som är inne och läser trots att jag inte skrivit på länge, men tack alla ändå.

Under några veckor har jag varit krasslig, så juli blev ingen höjdarmånad, har knappt ens fotat och de jag tog i början av månaden råkade bli slängda. Först fick jag borrelia som jag nämnde sist, men det gick bra tack vare antibiotika. Sedan har ju vädret varit rent bedrövligt här på västkusten med kyla, blåst och slagregn.

Än Värre var att jag reagerade starkt på den kraftiga penicillinkuren och fick problem med hals, mun och diafragmabråcket jag har. Svamp trodde man först och jag skulle ta en vidrig medicin att gurgla och svälja ned. Svårt eftersom jag inte kunnat äta och dricka knappast på några veckor. Efter odling visade det sig dock inte vara svamp tack och lov utan syra som stiger upp och gjort halsen mycket inflammerad p g a mina extremt sköra slemhinnor. Vaknade varannan timme på natten och hade svårt att andas, så covid 19 test gjordes också, men som tur var det inte det.

Nu känner jag mig dock bättre och vi har kommit in i sköna augusti med sommarvärme som jag gillar. Även om kvällarna mörknar fortare är det en kravlös tid tycker jag.

Det badas som aldrig förr i vår sjö och alla tycks vara hemma. Denna bild tog jag ikväll kl. 19.30 då det var 24 gr varmt och helt underbart.

Det ska erkännas att det funnits dagar sista tiden då jag tvivlat och varit uppgiven på min trädgård för att jag inte orkat och över att den sett stökig ut pga sanslös växtkraft blandat med blåst- och regnskador tillika med snäcksniglars och rådjurs framfart. Tomaterna har inte mognat, äpplena fått päronrost och sommarblommorna jag sådde blev inte bra detta året. Inte ens en rosenskära fick jag trots att jag sått i omgångar, fattar inte varför. Ja, ja det är olika år. Bara linnétagetesen är jag nöjd med.

Nu när det är varmt och skönt och jag har städat upp , klippt ned och bytt lite samt att uteplatserna är uppstädade, utemöblerna fått dynor och man kan sitta ute – då infinner sig den mysiga känslan jag eftersträvar i trädgårdsrummen. Det visar jag mer av en annan dag.

Men så grönt och tjockt som gräset är i år var det många år sedan. Och jag slapp vattna som en galning.

Lite rufsigt får det dock gärna vara. Jag är ingen pedant men jag gillar att planera med struktur och närliggande färgskala, som här i väst med den vita rabatten och den röda i söder du ser ovan.

Det var allt för nu. Ha en fortsatt trevlig helg.

Och som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring

Luna

2+

11 kommentarer

 1. Håper det går bra med deg, og at du får nyte fine sensommerdager! Vakkert i hagen din, uansett. Ja gresset er helt fantastisk rundt omkring i sommer.
  God helg!

 2. Inger Hansson

  8 augusti, 2020 at 10:30

  Hej, tack för blogginlägg. Alltid lika intressant att läsa. Hoppas att augusti ska bli en fin månad med skönt väder även om augustikvällarna mörknar tidigare. Jag önskar er båda en fin helg och hoppas ni båda mår bra. Sköt om er och ta vara på tiden.

  • lunasblogg

   8 augusti, 2020 at 22:35

   Tack det var snällt sagt. Ja vi får hoppas på en underbar augusti. Grönska och blomning kommer vi ha.
   Ha det bra!

 3. Men kära Luna, vilket elände du haft. Inte bra att du inte tål antibiotikan, dessvärre måste man ju äta det ibland, i synnerhet mot borrelia. Jag får jätteproblem av Kåvepenin som jag är allergisk mot (som dom ofta skriver ut mot just borrelia) så därför har jag istället fått Doxyferm när jag haft borrelia. Och det fungerar bra för mig. Skönt ändå att höra att det vänt nu och att du mår bättre.
  Förstår känslan med trädgården. Men så skönt att du känner nu att du börjar komma tillbaka igen och kan njuta av den. För den är väldigt vacker. Det syns på näst sista bilden nedifrån att gräsmattan verkar enormt frodig, tjock och fin.
  Varma dagar nu, förstår att det är många som badar . Vi passerade en badplats igår och det var mycket folk där också, men ingen trängsel.

  Hoppas nu att du får vara frisk och kan fortsätta att njuta av kravlösa augusti och augustiträdgården.

  Kramar
  Anita

  • lunasblogg

   8 augusti, 2020 at 22:54

   Tack snälla Anita! Kåvepenin har jag aldrig tålt, men några andra sorter har gått bra tidigare.tex Doxycyclin och selexid. Tyvärr tål jag inte dessa heller nu så det kan bli krångligt i framtiden. Ska utredas för Sjögrens syndrom pga torra slemhinnor i hela kroppen. Det känner jag en i min reumatikerförening som har och tyvärr finns inte mycket att göra som verkligen hjälper. Det är bara att acceptera.
   Hoppas du har det bra och att motivationen att fota och blogga fortsätter. Jag läser alltid dina inlägg även om jag fortfarande har problem att kommentera.

   kramar
   Luna

 4. Men så jobbigt! Förstår att bloggen legat lite i träda då…helt förståligt! Ja ibland får trädgården komma i andra hand…hälsan går först!
  Dålig tomatskörd här också…men jag har säkert 7 ton squash istället!!!!
  Kram från Titti

  • lunasblogg

   9 augusti, 2020 at 20:27

   Tack, ibland måste man klaga. Det ingår i livet och efteråt det kan det kännas bättre.
   Ja squashen växer bra och om vi får en lång värmeperiod blir det mycket tomater också. Men nu måste vi vattna.
   Kram Luna

 5. Ibland blir det mellanår som man bara får lägga till handlingarna. Jag brukar tänka att det ändå är väldigt skönt att ha en trädgård att klorofyllmarinera sig i, när det i övrigt är motigt och kroppen strejkar. Hoppas sensommaren och hösten blir bättre. Underbar slutbild!
  Allt gott
  /Anette

  • lunasblogg

   10 augusti, 2020 at 20:33

   Tack Anette! Klorofyllmarinera sig var ett bra ord att lägga på minnet. Det gör jag varje dag först i skogen sedan i trädgården. Ja vi får hopas på en fin sensommar och höst.
   Ha det bra!
   Luna

 6. Ja, visst har det varit en konstig sommar allt.. inte bara på grund av pandemin utan i det stora hela. Juni glödhet, juli iskall och blåsig, nu är det augusti och det är lika varmt som i augusti. Jag längtar efter att ligga på stranden, bada och sitta på uteserveringar men vågar inte för både jag och maken är i riskgrupp trots att vi nyss passerat 40. Trädgården har ändå varit en tröst och en plats att gå till. Jag fick i princip inga rosenskäror heller. Bredsådde två stora tråg och fick fyra plantor.
  Just nu hoppas jag på en lång och varm höst och att viruset lugnar sig.. Det blev ju precis som du förutspådde där i januari angående råttans år..
  Hoppas du kryat på dig och kan njuta av en härlig sensommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑