Måndagen den 25 oktober

I år sådde jag inte slätbladig persilja utan bara den gamla hederliga kruspersiljan och den har varit fantastisk hela säsongen, både fin som kantväxt och jättegod. Det har blivit min favorit i år bland kryddväxterna. Jag använder den till allt. Jag har dock inte friterat den hel än men det ska vara jättegott det också. Salvia brukar jag dock göra så med, alltså steker hela kvistar hastigt i mycket olja och serverar till ljust kött.

Jag frösådde persilja i april och satte ut tidigt och den har sett ut ungefär så här som på det foto jag tog idag, dock kanske lite finare, men det har ju varit flera ordentliga  frostnätter här nu. Nästa år blir den nog inte så god riktigt, men tar jag bort blommorna då har jag nog ett år till av denna mineralrika och användbara ört. Sparar jag några blomstjälkar frösår den sig vidare efter de första två åren. Man kan täcka med halm mot sträng kyla annars tål persilja frost och kommer igen.

Visste du att persiljan funnits i 2000 år och är bra för hjärtat,  är blodtrycksänkande, urindrivande, kramplösande, den stimulerar aptiten och gynnar ämnesomsättningen m.m. Den innehåller mycket järn, kalcium, kalium, magnesium, A och C-vitamin.

Facebook Twitter More...

0