Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Regnig juli och varmt i söder.

Förra gången skrev jag om den enorma torkan vi hade hela försommaren. Då satte jag upp en extrasäng nere i matsalen för att kunna sova där. Det blev inte många nätter för sedan dess har det blåst och regnat i stort sett varje dygn och temperaturen har pendlat mellan 10 och 18 gr med lite solglimtar här och var. Ändå har det för det mesta varit bra trädgårdsväder för att få lite gjort ute. tex laga en trappa, tvätta gångarna, sätta ut det sista av frösådderna och ändra lite här och var. Det enda jag vattnat är tomater och några krukor. Bra också för bilutflykter, att se och uppleva naturen.

Idag skulle det hålla upp men så blev det inte alls. Regnet föll snabbt och kortvarigt med små minipauser av sol emellan. Ingen idé att lägga ut dynor och kuddar idag heller.

Tidigare torka och nu ihållande låga temperaturer och en enveten bambi gör att mycket inte blommar så som det brukar göra vid denna tiden, tex rosenskäror, sensommarperenner som flox samt dahlior. Inte ens mina rosor har hunnit ta sig så som de brukar trots att jag gödslar och sprutar med Trico garden. Tror aldrig det har varit så segt som nu. Gräset har inte tagit sig riktigt heller trots enorma mängder regn. Jag skulle haft trädgårdsvisning i början på nästa vecka men flyttar fram den två veckor och hoppas på en varm sensommar. Det som jag är ganska nöjd med nu är ändå söderläge och att det blir mycket äpplen och att jag skördat en hel del bladgrönt, dill och lök. Mangold och rödbetsblad blir ständigt nedätna av bambi men kommer fort åter.

Här på insidan av söderrabatten vid husväggen är det dock alltid torrt även efter en regnig natt… så här intar jag oftast mitt morgonkaffe med en eller två fyrbenta sällskap.

( en parentes: Kommer du ihåg att jag i början på året skrev om eldenergin i söder att den skulle bli extra stark med siffran 8 under 2023, det visar sig nu. Turisterna sviker inte Sydeuropa heller trots allt. )

Söderrabatten är lagom varm och inbjudande i färg och balans med många inslag av rött, gult, orange både ätbart och för syns skull. Jag har små reserver att ta till där det blir luckor.

Måbärhäcken lugnar ner den en smula mot grusgången innanför. Som du ser är inte alla rabatter lika färgrika än, men i sydost kommer det mer och mer av de svala rosa tonerna, inte minst alla rosenskäror på G. Om det skriver jag mer en annan gång.

Ha det gott alla!

Luna

4 kommentarer

 1. Tycker att det ser fint ut hos dig Luna. Du har en väldigt fin måbärshäck. Vår är vildvuxen och måste klippas.
  Ja tänk att du skrev om eldenergin i söder. Jag är glad att inte befinna mig i värme och bland bränder. Vi har nog haft mindre med regn än vad ni haft i väster. Ditt morgonkaffe ser trevlig ut tillsammans med fyrfota vänner.
  Synd att rådjuren ätit så mycket hos dig. Här har allt klarat sig men jag har också sprutat ofta med Trico Garden. Konstigt att det inte hjälper hos dig.
  Önskar dig en fortsatt fin sommar Luna!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   7 augusti, 2023 at 10:36

   Hej Anita!
   Först nu ser jag dina kommentarer. Ja nog är det lite konstigt väder i år och rådjuren fortsätter trots att jag sprutar med Trico Garden, men så mycket som det regnar här är det kanske begripligt. Ändå ska medlet ha ett långvarigt skydd och inte sprutas fler än 4 ggr per år vad jag förstår. Den kvoten har jag redan uppfyllt.
   Nu är det dock mycket som blommar även om en del slås ned av regnet senaste tiden.
   Min häck togs ned en hel i vintras så den är jag nöjd med.
   Ha det gott och hoppas Lucy mår bra nu också.
   Kram Luna

 2. Skrev just en lång kommentar hos dig Luna men den bara försvann i tomma intet. Kanske hamnade den bland spam. Prövar bara med denna lilla för att se om samma händer med den.

  Kram Anita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑