Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Roadtrip till Schwerin

Fred. 7 okt. 2016

Maken och jag har varit på utflykt till Tyskland några dagar. Målet var framförallt vackra och kulturella Schwerin i Mecklenburg Vorpommern med 100 000 invånare. Alltså lika stor stad som vårt Borås, men som har ett slott som klassas som världsarv. Likt ett sagoslott med tinnar och torn i guld reser det sig ur Schwerin sjön. Tillika finns en mängd andra kända framstående byggnader som operahus och muséer.

Vädret var nästan ofattbart klart och höstligt med nordlig vind, 14 gr. Hösten är en bra tid  att göra bilutflykter till platser man inte varit på tidigare. Lugnt tempo och vackra landskapsvyer, mysiga hotell och trädgårdar som andas både sommar och höst ger nya intryck.

img_3601-676x901

Schwerin ligger öster om Hamburg, men vi körde via Lübeck

maps_zps7ecfc7b9

 

fullsizerender

fullsizerender

Skördetiden avspeglar sig överallt t o m som här i katedralen i Schwerin. Jag tycker bilden är så medeltida sakral och fullkomlig.  Stilla musik av två flöjtister gav förstås en extra dimension. Katedralen är den största gotiska tegelbyggnaden i norra Tyskland och tidigare känd som pilgrimsmål.

Jag ska inte trötta ut dig med en massa bilder och turistinformation utan fokusera på  Schloss Schwerin som ligger på en liten ö mitt i staden, förbunden av två mindre broar, en åt norr till stadskärnan med Alter Stadt och en åt öster till Alter Garten och den stora engelska parken. Ovanför i bokskogarna finns de mest exklusiva privatvillor och trädgårdar jag sett. Dessa kunde jag dock inte fotografera.

unknown

 Mobilbild tagen från östra hållet, ( slottet nu under renovering)

img_2736

300px-schwerin_castle_aerial_view_island_luftbild_schweriner_schloss_insel_see

Örtaträdgården intill slottet och orangeriet framför stora tornet blev min favorit, så detta visar jag nu trots fel fotoljus, trånga vinklar och långa skuggor.

img_2697-676x901

Örtagården och orangeriet mot söder ligger nedsänkt och skyddat för hårda vindar och nås inifrån eller från trappor.

img_2710

Mot Schwerinsjön med sitt stora sjösystem finns utsiktsplatser, grottor, promenadstigar i parkanläggningen och ännu fler öppna och slutna rum att upptäcka.

img_2713-676x507

Grottorna är mycket speciella med gångar och öppningar hit och dit och utsikt mot sjön eller parken. Ovanpå en utsiktsplats.

img_2720

Träden är enormt höga och vidlyftiga runt slottet. De balanserar de höga slottsmurarna men ger också ett skuggspel  som här åt denna parterr gård. (Tyskar gillar överlag  mycket träd nära fastigheter, även privathus.)

img_2695

Innanför örtagården ligger alltså orangeriet som är en restaurang. Taket är en terass framför slottet. Denna del byggdes 1853 och bärs upp av en mycket vacker stålkonstruktion med enkelglas.

img_2708

Staketräckena på terasser och trappor är av trä och rikt utsirade.

img_2707

Inte så mycket som blommade nu dock. ( Det slog mig att jag har nog mer  perenner i min innerträdgård, även efter en frostnatt)

img_2705

Men frodigt var det ändå. Den blå blyblomman i mitten är en av mina favoriter ( har ägt en gång)

img_2712

Och när jag kom hem hade det varit frost ’sas’ det. Det kan jag inte se dock. Här är det också lite fint om än inte pampigt.

img_2777

Hösten hade dock kommit hit.

img_2776

Trevlig Helg i kylan!

Luna

0

8 kommentarer

 1. Peter Söderberg

  7 oktober, 2016 at 17:44

  Tack detsamma och vi utgår ifrån att den nya bilen var till belåtenhet! Kram Majan & Peter 👍😀

 2. Åh, dit vill jag! Min man och jag älskar Tyskland och stannar alltid till på vägen ner till mitt hemland. Tusen tack för tipset!
  Kram
  Marta

 3. Ser ut som ett underbart ställe att stanna ett par dagar. Efter att ha vandrat runt i Lyons botaniska trädgård tänker jag att hösten är en riktigt bra period att titta på städer och trädgårdar. Men ända sen jag bodde i München på 80-talet så har Tyskland kännts färdigt – naturligtvis helt fel 😉

  Tack för tipset! Kram, Carina

 4. Vilken trevlig plats och vilket trevligt inlägg. Ni verkar haft jättesköna dagar och dit skulle jag mer än väl kunna tänka mig att åka. Vilken fin trädgård och vilka vackra snidade räcken. Blev förvånad när jag läste att det var trä. Dom gäller det att underhålla ordentligt så att dom bevaras. Men det verkar dom ju göra.

  Så ni har haft frost. Här har vi haft plus 1 som kallast så ingen frost i sikte ännu. Men riktig höst är det nu. Det blåser och temperaturen kommer den här veckan inte att gå över 10 grader här om man ska tro senaste prognosen. Burr!

  Önskar dig en fin vecka!

  Kram Anita

 5. Wow, vilket ställe! Mest gillar jag stålkonstruktionen och det skyddade rummet under. Tänk bara att rita och genomföra nåt sånt. Sen undrar jag i mitt stilla sinne om man bemödar sig med att ro ut till den lilla runda ön i vattenspegeln och klippa gräset… ja, det måste man väl emellanåt annars skulle det bli sly, men man gör det inte lätt för sig.
  Tack för trevliga bilder!
  /Anette

 6. Your photos are simply astounding! What a great place to visit with all the lovely colors and great architecture!

 7. Wow, vilket slott! Verkar vara perfekt skött. Vilket jobb? Undrar hur många pers det ”går åt” att hålla det så fint.
  /Eva Linnea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑