Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Roligt återseende

Onsd. 20  sept. 2017

Igår blev jag glatt överraskad av ett brev från en av mina bloggvänner och det  fick mig att minnas ett ritförslag jag gjort till en trädgård i Gemla utanför Alvesta i Småland hos Ingrid Sawall och Jaime Pedraza.

Brevet var från  Anette Brunsell  på bloggen ’Rost och Rädisor’ och det innehöll  tidningsurklipp med ett trädgårdsreportage i Smålandsposten från i helgen.  Tack snälla Anette för omtanken och att du mindes!

Nu råkade Anette veta att det var jag som hade en finger med i skapelsen av denna visningsträdgård, så hon gladde mig med att klippa ut hela reportaget och skicka till mig. Hur glad kan man bli? Det är sällan jag får se hur det blir efteråt.

Sedan blir man ju ännu gladare av att se skaparlust och kreativitet  hos sina kunder.  Att våga testa…..att lära mer hela tiden. Och Ingrid och Jaime är mycket duktiga trädgårdsamatörer.

Anette Brunsell har själv besökt trädgården och är liksom trädgårdsägarna Ingrid  och Jaime medlem I Sällskapet trädgårdsamatörerna Södra Småland.  Hur Anette visste att det är  att jag som är designern,  det  var genom  att jag nämnt i en kommentar för länge sedan att jag ritat en trädgård för en medlem i Trädgårdsamatörerna (som omnämndes i blogginlägget), men tillfälligt tappat vad kunden hette. Det visste Anette direkt. Den trädgårdsälskande läkaren från Tyskland Ingrid Sawall är känd i trakterna.

Nu är det inte lätt att se på avfotade tidningsurklipp, men här är två urklipp från många bilder i Smålandsposten, men jag hittade faktiskt några bilder före och efter projektet också.

 

Jag drar mig till minnes Ingrid Savall och Jaime Pedraza. De är ett udda och jättetrevligt par som jag hade mycket mailkontakt före besöket och en del efter. Ingrid bjöd in mig som föreläsare till Trädgårdsamatörena  därefter också.

Vid hembesöket hos dem bjöd de på en förträfflig lunch, hämtade  och skjutsade mig till tåget. ( På den tiden åkte jag mycket tåg för att kunna jobba under tiden). Att sedan tåget hem var fel på, så jag fick vänta många timmar på Alvesta station är en annan sak.

Jag gjorde en skiss och en helhetskonsultation efter visst förarbete från bilder Ingrid skickat mig tidigare, men la vikten på flödet av insidan närmast huset, berget och dess växter och gångarna i woodlandet, samt ett växthus. Växthuset på vänster grusyta står nog fortfarande på väntelistan vad jag förstår.

Det gjordes ett reportage om dem i AoT maj/juni nr 8 i år 2017. Efter det tänkte jag ringa dem och gratulera men det blev förstås inte av. Så nu får de ett eget blogginlägg istället .. ler.

Paret hade redan då jag kontaktades för mer än tio år sedan stort växtintresse och hade röjt och planterat mycket på sin tomt som ingick när de köpte huset 2003. De ville dock ha hjälp med helhetstrukturen och sammanhållningen och hade fastnat för mitt sätt att jobba med mjuka former, inlånad natur och flöde. På den tiden jobbade jag mycket på nätet i hela Sverige och utomlands. Praktiskt och ekonomiskt, då man kunde skicka massa bilder och tomtritning per mail för att få ett första skissförslag. Ville man gå vidare ställde jag upp på det.

Sedan jag blivit pensionär har jag dragit ned på ritverksamheten eftersom jag är restriktiv med att sitta för mycket vid datorn. Så nu gör jag konsultationer och hembesök häromkring mest.

Så här såg det ut vid första besöket hos Sawall.  Det är en av två bilder jag har och ritningen jag gjorde har jag inte kvar heller konstigt nog, annars brukar jag arkivera.

En viktig förbättring var att bredda utrymmet framför dörren på insidan av tomten och få fram berget och skapa tillgänglighet och bekvämt rörelsemönster,  samt bygga en rejäl altan som en scen åt trädgården.

Dessa bilder fick jag efter första etappen var gjord enl.  mitt förslag med utgrävd bergkulle, breddad grusyta, stödmur och trappor som leder upp på berget, samt en nybyggd  altan. Ett bättre Fågel Fenix perspektiv då berget intill huset förflyttades bakåt och öppnade upp en grön oas bakom. Ett riktigt snyggt och väl utfört jobb av Jaime själv (tror jag.)


 

Se nedan: Nu ca tio år senare.

AoT:s  reportage från maj/juni 2017 gjort av Anna Örnberg och foto Tommy Durath, illustratör Iann Eklund   visar hur det ser ut nu. (Ursäkta att jag gör intrång på dessa annars fina bilder.)

 

Ungefär så här såg min ritning ut fast i svartvitt. ( I färg gör jag bara till större projekt), men AoT:s illustratör sätt att rita och mitt är ganska lika. Växtvalet och dess komposition är först och främst kundens, för där ligger personligheten och skaparglädjen, men vissa strukturella delar är ändrade på.  Flödet i formspråk och gångar är dock ungefär detsamma.

Ska tilläggas att en naturtomt med mycket berg i dagen får avgöra växters och formers placering.

Detta är  ett kanske annorlunda sätt att se bakom kulisserna och tack igen Anette för att du fick mig att minnas. Skulle nog kolla upp fler av gamla trädgårdsprojekt jag haft ett finger med i. Det borde finnas många trädgårdar som tåls  att visas upp inför Tusen trädgårdar 1 juli 2018. Gör som Ingrid och Jaime visa du också!

Ha det gott!

Luna

0

13 kommentarer

 1. Vilket intressant arbete du haft Luna! Det här var väldigt roligt att läsa. Ska leta upp AoT och läsa om trädgården. Har en hög med tidningar jag bara bläddrat igenom och ska läsa i höst/vinter. Så trevligt också av Anette att skicka urklippen till dig. Sådan post i brevlådan blir man glad av.

  Ha en fortsatt fin dag!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   20 september, 2017 at 14:15

   Tack Anita! Tänkte det kanske vore roligt att läsa om, annars brukar jag inte skriva så mycket om vad jag sysslar med. Många kunder vill inte figurera på nätet för de känner sig inte redo eller i ordning eller med risk för ohederliga besök.
   Ha en fortsatt bra dag du med!
   Kram Luna

 2. Tänk vad det ena kan leda till det andra! Skoj att se före- bilderna. Man får verkligen en inblick i hur mycket arbete de lagt ner och det blev ju så genomtänkt och bra. Det är en liten oas med lummighet längs ån, fantastiska berget med utsikt över halva byn och umgängesdäcket. De brukar vara med när det är Öppen trädgård så man har möjlighet att besöka dem IRL.
  Kul att det blev ett inlägg och få veta hur det gått till bakom kulisserna.
  En liten rättelse… Tommy heter Durath i efternamn.
  /Kram Anette

  • lunasblogg

   20 september, 2017 at 22:12

   Tack ska du ha Anette! Ja, de har verkligen jobbat.
   Tack för rättelsen. Vet att Tommy heter Durath men skrev fel.
   kram Luna

 3. Grattis Luna! Vilken fin grund du lade till den trädgården! och så fantastiskt av Anette att minnas att det var du som ritat det hela! Viss är trädgårdsbloggare ett otroligt hjälpsamt släkte!
  Allt gott!/Laila

  • lunasblogg

   20 september, 2017 at 22:17

   Tack Laila!Ja jag börjar inse att bloggvänner är väldigt bra att ha.

   Allt gott till dig och nya vovven./ Luna

 4. Så kul att läsa och vilken fantastisk återkoppling du fick tack vare Anette. Extra roligt när kunderna fullföljer och även utvecklar det du ritat. Antar att det är ganska många som har stora planer för sin trädgård, men tappar sugen efter ett tag.
  //Helene

  • lunasblogg

   21 september, 2017 at 10:48

   Ja inte sant! Och liv kan förändras, hus säljas, nya idéer anammas eller orken kan tryta. Söker jag efter gamla projekt kan vad som helst ha hänt, så detta är så roligt att se.
   / Luna

 5. Men så roligt att se Luna! I den fina trädgården har jag också varit, under trädgårdsamatörenas riksmöte i Växjö för tre år sedan. Kul att se och läsa om processen. 🙂
  Kram Kristina

 6. Vilken härlig återblick det måste ha blivit 🙂 Lite kluvet att gå tillbaka till projekt man gjort. Det är, tycker jag, skönt att känna sig färdig och gå nöjd därifrån. Ibland i min icke trädgårdsvärld är det till och med tråkigt att se tillbaka på vad som blev. Ofta kommer någon och gör om allt och då känns heja jobbet ogjort. Det här var ett perfekt exempel på när det lever vidare i grunden och små förändringar över tid blir resultatet. Ser väldigt vackert ut.

  Kram, Carina

  • Tack Carina! Så är det ofta eller så får kunden inget gjort. visionerna finns kanske men orken och ekonomin eller en motsträvig partner gör att arbetet ligger på is. I de flesta fall görs dock vissa delar av vad jag ritat in. Det roliga är att lämna över ett ritprojekt. Då brukar kunden lysa som solen i Karlstad iallafall. Kram Luna

 7. Å, vad skoj det måste vara att få se ”sitt” projekt i verkligheten. Hur det blev, vad de ändrade, vad de höll fast vid etc etc. Fantastiskt med för- och efter-bilder, även för de som äger trädgården. Man glömmer ju så fort och kommer oftast inte ihåg riktigt hur det såg ut innan. Jag var med i STASS när jag bodde i Nöbbele /Växjö och träffade de båda. Tyvärr har jag inte varit i deras trädgårds och tittat.
  Kram EL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑