Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Hösten här och nu

Lördag 27 sept 2014

Igår skev jag om vårfrestelser. Idag om nuet.

Det är blåsigt och kallt idag, riktigt höstligt, men uppehåll.  Får se om jag sätter lite narcisser eftermiddag. Jag ska få hjälp med vissa tyngre justeringar av träd och buskar i veckan och bäst är nog om jag kan vänta tills efter det.  Det ena ger alltid det andra. Här är fortfarande knökfullt i rabatterna, även om vissa blommor fick sig en knäpp på näsan i veckan som gick, särskilt dahliorna. Hjälpte inte att täcka riktigt.

Varje helg sätter jag in nya blommor i huset. Undrar hur länge jag kan plocka in dem från trädgården?  Det gäller att utnyttja det som finns kvar och dra ut på säsongen, fast lite rufsiga ser blommorna ut nu. Åldern tar ut sin rätt.

En del är rent ansklipp också.( heter det så när man rensar?)

 

blomvasstor

 

Igår regnade det så jag stod i tvättstugan,( som också är kattrum kalla nätter) och lekte blomsteraffär samtidigt som jag städade. Vi kvinnor (som alla vet) kan ju göra flera saker samtidigt. Snoddas  älskar när jag håller på med doftande växter och vill gärna vara med. Önskar jag hade haft ljudupptagning också, så ni kan höra hur högt han spinner här.

Hans kompis på väggen förblir tyst, men är bra på att minnas vad som ska handlas och sånt.

snoddasblommor

blomcollage

blomvas2

blomvas1

 

Orientaliska liljan, doftliljan och Silveraxet Brunette doftar mest.

Jag tog också in klipp från doftpelargon och skir björnrot i den röda buketten ( syns knappt), tillsammans med dahlior, montbretia, strålrudbeckia. Strålrudbeckia ’Goldsturm’ står sig sämst, men då byter jag  dem. Det är den gula färgen jag vill åt här.

Den andra buketten består av lila dahlia, utslagen kärleksört (var svårare att hitta, de utslagna var fel färg), vita höstanemoner, luktaster, lejongap, vitpytta, någon ros, malva, mörka blad av djävulsbuske och dracena, jätteverbena, vitkantad benved, rens från sommarblommor och så pricken över i, en vit lilja och små doftliljor, Gladiolus callianthus.

J kom dock in och påpekade att något där hade för stark doft. Jag tog bort en kvist av Silveraxet ’brunette’ då blev han nöjd. Allergi är riktiga energitjuvar.

 Parfym och väldoft är alltid bäst i små doser.

 Luktastern reser sig och blir finare inne än ute, det ser jag idag lördag, kärleksörten och benveden, kan stå hur länge som helst och få rötter t om, lejongap, vitpytta och liljor är också pålitliga inomhus.

Vippor av Björnrot, Meum athamanticum är en av mina favoriter till buketter. Står länge.

fluff

Allra bäst är att ställa vaserna svalt om natten.

Have a nice day!

Luna

0

8 kommentarer

 1. Ansklipp, fin klang i det ordet. 🙂
  Det blir många fina buketter fortfarande. Inte så stora och maffiga alltid, men även de små är till glädje. Doftliljorna är min trädgårdsbesvikelse i år (de doftar ju inte…) men jag plockade med dem i en handbukett på min mors begravning, så nu har jag ändå en väldigt fint minne av den blomman. Den är väldigt vacker till utseendet och kan verkligen lyfta en bukett.
  Ha det gott och hoppas att stormen blåser snabbt förbi. Men man kan ju alltid passa på att försöka njuta av kraften i naturen under tiden det blåser.

  • lunasblogg

   27 september, 2014 at 18:07

   Ja, idag har det blåst rejält. Har inte ens ansklippt!
   Mycket konstigt att dina doftliljor inte doftar. Mina doftar fint och underbart även på dagen. Det har även de gjort jag haft tidigare i livet och de som farmor hade när jag var liten. Jag försökte googla på varför det kan vara så att doften uteblir, men hittar inget vettigt svar. Är det någon annan som vet så hör av dig, snälla!
   Du kanske ska pröva att köpa igen, så kanske du lyckas bättre. Lidl brukar ha sommarlökar på våren i jättebra kvalitet och till bra pris. Deras doftliljor doftar!
   Lycka till!
   Luna

 2. Vackra du buketter du skapat oavsett vad de är gjorda av. Har aldrig prövat silveraxet inne men kan föreställa mig att det kan dofta rejält. Älskar att plocka buketter men har svårt att ha dem inne tyvärr.

  Ha en fin helg! Carina

 3. En trädgårdskisse som övervakar bukettskapandet. Så fin han är och ser så klok och intresserad ut.
  Många fina buketter blir det också. Du har mycket blomning kvar.
  Här åkte sommarastern på komposten idag, men luktastern är bara i början av sin blomning. Allt gott
  Anette

 4. Jag är jättesämst på att ta in buketter under sommaren. Jag vill inte plocka det fina som blommar därute! Men nu plockar jag med glädje stora buketter, så här i sista sekunden.
  Jag är doftastmatiker så liljor klarar jag inte och inte heller just,
  Höstsilverax!

 5. Viket härligt utrymme du har att ’leka florist’ i! 🙂 Inspirerande på många sätt! Ha en fin söndag! 🙂 Mia

 6. Vilka fina buketter! Gillar ’ansklipp’ vilket bra ord. Gick en trädgårdsrunda i går kväll, vad mycket som fortfarande blommar.
  Kram Kristina

 7. Vilka fina buketter! Gillar ansklipp vilket bra ord. Gick en trädgårdsrunda i går kväll, vad mycket som fortfarande blommar.
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑