Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Sensommarrabatter hos mig

Fredagen den 7 september

Här visar jag lite mer av min sensommarträdgård i ett rörligt bildspel, (du kan också styra det själv). De flesta av mina rabatter är breda och böljande, men är inte utspridda i gräsmattan utan förankrade mot en vägg, plank eller häck, ett sammanhang.  Det är året-runt- planteringar med bas av buskar, träd och tät växtlighet, perenner, lökar och sommarblommor. Allt i ett. Varje väderstreck har sitt färgtema. Hösten är min tid och det avspeglas i mina planteringar. Jag brukar kunna göra buketter till sent inpå hösten. (Vill du veta mer om färger och dess placering gå in på ’Färger enl. Feng Shui’, som jag bloggade om 4 maj 2011 och läs gärna förklarande text till bildspelet om du orkar nedan)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Här finns varma färger, höstfärger och mycket lila nyanser nu, romantiska  och de nästa helt vita eller de som bara är gröna och lugna. I söder på insidan är de färgglada och utåt gatan ( vi har en hörntomt) finns de lugna och lågmälda planteringarna. Fast alla rabatter har sitt eget utryck. Förutom gult, brons och rött i solläge har jag mycket lila och starkrosa nu och höstrött förstås här och var. De  romantiska ljusrosa i SÖ har vitt och de knallrosa och lila blommorna i SYD har gult sällskap så här års. Vissa planeringar har öppningar eller ’gatt’ djupets skull.

I den vita och silvriga planteringen i Väst finns vinrött och bronsfärgat (jämför med solnedgången) som tex i knopparna hos japanska buskroslingen, där det blir vita blommor i april, alltså en föraning om ny blomstertid nästa år. Här finns också den flagnande kopparlönnen ’Acer Griseum’ som får en mörkröd och sammetslen stam på vintern. Det första träd hos mig som får höstfärg är emellertid körsbärsbenveden ’Eunymus  planipes’, med sina dekorativa gulröda frukter. Det står i den gulgröna rabatten i öster vid garageuppfarten.

Mot gatan och i norrläge är det grönt, mörkt och lugnt nästan hela året förutom försommarens vita och ljusrosa blomning i rhododendron, vit löjnantshjärta, djävulsbuske, aronia, rosa älgräs, nävor och spirea . Nu börjar dock mörka Silveraxet slå ut och snart också de röda färgerna i Aronia och björkspirea annars är det variationen i bladverket som får spela första fiol på denna sidan av trädgården. Jag vill ha en skillnad på den privata och formella trädgården. Man ska överraskas när man stiger in under portalen.

Ha en riktigt bra sensommarhelg!

Kram Luna

0

2 kommentarer

  1. Find bilder!
    När jag ser dem så får jag inspiration till att våga ha med färg i trädgården. Det passar på hösten men själv känner jag mig lite feg.

    Ha en bra helg!
    //Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑