Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Septemberbilder

Månd. 2 okt. 2017

Idag kan jag konstatera att sensommaren  definitivt övergått i höst. Det har stormat och ösregnat hela dagen och det blir mer och mer höstfärger, men också avlövade träd.

Grönskan i september har emellertid varit intensivt grön efter allt regnande. Gräsmattan har varit tjock som tjockaste ryamatta och massor med outslagna blomknoppar har väntat  på solen.

Den här kopparlönnen (bak i bild) brukar vara sist ut att färgas knallorange. Här nedan är förresten den del som jag ställt i ordning  under veckan som gått, utanför den renoverade köksverandan. (Läs mer i förra inlägget)

En sådan himla tur vi fick lite brittsommar! Det fick mig förutom att göra klart detta även att städa och inventera rabatter, rensa och slänga och ge plats för lite nytt som väntat i krukor. Allt i lugn och ro.

Här på nya köksverandan i amerikansk stil fikade vi nästan varje eftermiddag förra veckan, vindstilla torrt och skönt

Nu var det annat jag tänkt dokumentera i bloggen så här kommer en bildkavalkad från september.

Den andra altanen har jag plockat av  tidigare pga allt regnande

Körsbärsbenveden i början av september, nu har alla röda blad blåst av. 

Rosenskärorna blommar på och breder ut sig tills frosten tar dem

medan rosorna ser lite medfarna ut

i vissa krukor har det skett en viss uppdatering

 

när solen tittar fram blir ljuset bländande och fulsnyggt 

men  vissa blommor stjäl mitt hjärta mer än andra, blåvindan…. det blåaste jag vet

lugna planteringar tål att fotas i de flesta väder

Bild fotad sista september och förfallet börjar synas.

Hösten är definitivt i antågande  på riktigt!

Hälsar Luna

 

0

7 kommentarer

 1. Tack för en härlig bildkavalkad från din trädgård Luna. Jag som älskar blad av olika slag njuter. Och som du säger, lugna planteringar tål att fotas i de flesta väder. Jag anar att ni fick betydligt mer hård blåst än vad vi fick här (även om det blåste en hel del). På lördagen var gräsmattan grön och lövfri, nu är den fylld med gula löv efter gårdagens blåst och regn.

  Nu ser jag att det går att kommentera på ditt inlägg om er nya altan. Jag lyckades ju inte så jag kommenterade under ett tidigare inlägg. Hoppas du såg den kommentaren. Men jag säger det igen … det blev så snyggt!

  Ha en skön tisdag!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   3 oktober, 2017 at 15:23

   Tack snälla Anita….Jag har inte sett din underbara kommentar om altanen förstås för då skulle jag skyndat mig att svara. Det har jag gjort på förrförra inlägget idag. Sådana kommentarer blir man glad av och typiskt i förra veckan hade jag datastrul med både det ena och det andra.
   Ja, här fortsätter att blåsa hårt men hoppas vi inte förlorar höstprakten helt.

   Ha en skön tisdag du med trots vädret.
   Kram Luna

 2. Tack – jag håller med Anita 🙂 Men hur gör du för att hålla den väldigt fina kanten av ormöga i schack? Jag har grävt upp, försökt i vart fall, och rensat ut Omphalodes och slängt ut i skogen. Den har tyvärr vävt sig in och börjat kväva allt annat. Men skulle gärna ha en kant som din 🙂

  Kram, Carina

  • lunasblogg

   4 oktober, 2017 at 08:50

   Tack Carina!
   Ormögat sitter ju i kanten av den upphöjda planteringen med en extra kantsten som stöd som inte syns i bild när det är tätt som nu. Inåt kan den dock sticka iväg, så jag drar revor med handen ibland,men de andra plantorna är väl etablerade så det händer inte så mycket mer. jag vill ha det tätt och att den går in regelbundet och täcker jorden emellan. På våren kan behövas en liten översyn och förminskning av plantor dock. Bladen är snygga ändå tills nu då de börjar tappa i utseende.
   Kram Luna

 3. Alla förberedelser inför vintern bjuder på mycket utevistelse, vilket gör trädgården värdefull även så här års. Det är en stor fördel om den forfarande är njutbar.
  Kram
  Marta

 4. Det syns att du kan dina saker. Struktur, upprepning och sammanhang är väldigt tydliga. En riktig året-runt-trädgård tror jag.
  //Helene

  • lunasblogg

   9 oktober, 2017 at 21:25

   Roligt att du ser mina tankegångar om en året-runt-trädgård.
   Tack för fina ord.
   / Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑