Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Septemberfröjd

På sensommaren kan det vara riktigt fint om det inte regnar hela tiden eller frosten kommer för tidigt.

Så som det har varit denna veckan…. fast det var ett par nätter med bara några grader, väldigt nära frost. Tex vid fullmåne i tisdagsnatt för att sedan bli 18-20 gr på dagen och mestadels sol.

Du ser kanske inte här men kaprifolen blommar som bara den och doftar himmelskt i portalen och Hybridkejsarolvonet ’Dawn’ blommar här och där med rosa blommor fast det egentligen är en vinterblommare, se nedan. Den vita närmast i bild är en formklippt japansk dvärgpil ’Hakuro nishiki’. Foto taget från andra våningen.

Jag har varit ganska flitig, varvat konsultuppdrag med eget trädgårdsarbete, grävt upp en del, flyttat till ny plats, delat eller satt i kruka av sådant som antingen kommit på undantag eller blivit för stort. Och med det ena brukar följa det andra.

Tex förra lördagen sprang jag på en Rhododendron med röd undersida på bladen ’Wine and Roses’ som jag bara måste ha, fast jag har egentligen tillräckligt med Rhododendron.

Nu var det så att tre buxbomsklot i Nordöstra rabatten vid planket blivit fula och torkat in delvis. Så kan man inte ha det, så de slängdes och gav plats åt annat. Det fanns två andra rhododendron som stått dumt till och inte hade blommat, de fick också flytta intill hortensian. Kantväxten du ser är ormöga och den får man dra ur lite från ibland, men det gör jag gärna för den är fin där särskilt när den blommar på våren.

Ja lite här och där blev det gjort. Nästa vecka ska jag nog flytta ihop pioner till en rabatt för sig även om jag inte gillar nedvissnande pioner, så får jag hitta på något som lyfter rabatten året om.

Körbärsbenveden ’Euonymus planipes’ är fin nu men ännu finare när frukterna öppnar sig om några dagar

De enkla Tidlösorna har börjat visa sig och snart kommer de dubbla, de allra finaste. Tyvärr hade sniglarna ätit på de nya skotten, men det verkar gå bra ändå

Jag har några olika hortensior, men en som bara blir finare och finare med hösten är Wims Red.

Som du ser visar jag inga sommarblommor, dahlior eller luktärtor. Det kan bero på att jag inga luktärtor har överhuvudtaget för jag klarar inte den starka doften längre och de frösådda sommarblommorna blev dåliga i år, men dahlior har jag några fast två är väldigt sena. De får jag visa en annan gång.

Som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Luna

3+

10 kommentarer

 1. Det var en riktig vakker Rhododendron!
  Håper kalde nattetemperaturer holder seg unna en god stund enda. Så mye fint som vil blomstre utover.
  God helg!

  • lunasblogg

   11 september, 2020 at 17:42

   Det blev ingen frost denna veckan men ändå kalla nätter och blåsiga halvsoliga dagar.
   God helg till dig!

 2. Med så mycket annat fint går det säkerligen bra att klara sig utan både dahlior och luktärter och jag är säker på att det är fint i din trädgård året runt med alla vintergröna växter. Jättesnygg rhododendron. Skulle till och med jag kunna tänka mig som numera inte planterar så mycket enkom för prydnad.

  • lunasblogg

   11 september, 2020 at 17:45

   Tack Anette! Dahlior har jag dock, men annars gillar jag ju som bekant växter med åretrunt-värde, tex Rhododendron när de står där hela vintern med knoppar som påminner om en ny kommande växtsäsong.

 3. Vilka bra och inspirerande sensomamrbilder du visar. Prydligt och snyggt är det hos dig. Jag har varit dålig på att planera snygga höstrabatter, men har fått lite blodad tand nu och då är dina bilder finfina att kika på!

 4. Hej Luna!

  Här kommer en sen kommentar från mig. Såg förresten att du varit inne och testat hos mig. Vet inte om du såg att kommentaren gick in?

  Så vacker din trädgård är. När jag ser din översta bild så tänker jag att det är som en vacker park. Så fina strukturer, så grönt och frodigt. Så härligt med kaprifol som blommar nu. Så roligt att du jobbar med konsultuppdrag och att du håller på i trädgården. Då antar jag att du återhämtat dig från problemen som du fick efter borreliakuren i somras? ’Wims Red’ är väldigt tjusig. Hortensiorna verkar trivas den här sommaren. Jag har en enormt riklig blomning på alla mina.

  Tack för rundvandringen hos dig. Alltid så trevligt. Nu önskar jag dig och maken en riktigt fin septemberhelg!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   11 september, 2020 at 17:40

   Hej Anita!
   Tack för kommentar och fantastiskt beröm!
   Stämmer jag hade ett par killar här förra fredagen som dels bytte skärm men också såg över en del problem jag haft och då gjorde jag ett test och såg att kommentaren gick fram. Men sedan var det en massa annat så jag glömde gå tillbaks till dig.
   Nu har jag fått en gilla funktion på min blogg längst ned i inläggen, så andra som också har svårt att kommentera hos mig kan använda den om de vill.
   Ja, jag mår bättre nu även om jag springer en del på sjukhuset för en reumatologisk utredning om mina känsliga torra slemhinnor bl.a, antagligen Sjögrens symtom. Denna veckan togs en bit från insidan i läppen som är inlämnad till patologen, så nu är jag både svullen och blå nedanför läppen.
   Hortensior överlag är fantastiska så här års. De bara blommar och blommar.
   Ser nu att du gjort ett trädgårdsinlägg själv och som vanligt visar du jättevackra bilder.
   Önskar dig och maken också en trevlig helg.
   Kram Luna

 5. Matilda Anderstam

  12 september, 2020 at 20:22

  Din trädgård är verkligen så fantastiskt vacker! Blir så glad varje gång jag tittar in här på bloggen! 🙂
  Måste bara fråga, tar du in nya kunder för uppdrag också? Skulle så himla gärna vilja ha hjälp av just dig nämligen 🙂 och hur kommer man i så fall lättast i kontakt med dig, föredrar du mejl eller att man ringer?

  • lunasblogg

   12 september, 2020 at 21:28

   Tack, så glad jag blir!
   Du kan ju mejla på luna.ek @ telia.com och visa med ord och foto vad du vill ha hjälp med. Numera ger jag bara förslag och snabbskisser på det sättet men inga helhetslösningar och detaljerade ritningar.
   Hälsningar Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑