Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Sista veckan i augusti

Den här bloggen har mer och mer utvecklat sig till att bli en veckodagbok. Inte att jag skriver om varje dag och är flitig med kameran utan det blir lite hipp som happ vartefter jag haft lust att fota. Så det är bilderna som bestämmer textinnehållet.

Som synes är trädgården frodig och många rosor blommar fortfarande fint bl a ’Munstead Wood’ och röda ’Astor’. Den sistnämnda hade jag glömt namnet på men det var en av mina ryska Instaföljare som skrev det när jag bad om hjälp. Kul fast jag inte översätter mina inlägg längre p g a prioritering. Samma sak med Fb där mina franska vänner alltid översätter.

Förra veckan visade jag inte ett enda foto härifrån, men det var också en väldigt regnig vecka, fast jag var ändå ute på många grejer. På fredagen opererades jag t ex i ansiktet för nya basaliom alltså cancerogena men ofarliga solskador och sedan dess har jag haft stora plåster i ansiktet. Dessa ska tas bort nu i veckan och det blir spännande att se hur jag ser ut efter det. Ja,ja utseende spelar inte så stor roll längre på ålderns dar.

I Veckan som gått kom sommaren tillbaka ett par dagar, men följdes snabbt av kraftiga åskväder och skyfall och med det kvalmig dimma både morgon och kväll. Då tog maken fram kameran. Igår soligt igen och idag ösregn och betydligt svalare. Ett ombytligt väderår.

De fina dagarna har vi njutit av att bara vara, suttit och fikat i flera timmar med grannar i trädgården och haft både egna barnbarn och andras här. Har inte gjort ett skvatt med trädgården, dels för att jag inte får men dels för att den sköter sig själv nu med hjälp av både sol och regn. Lite puts kanske inte skulle skada ändå.

Tomaterna som alla står utomhus mot södervägg på olika ställen har börjat mogna mer så vi kan plocka varje dag. Detta är en ny sort för i år med orange-rosa små plommontomater.

Doftliljor blev inte många av i år, men dessa har absolut bästa doften av alla trädgårdsväxter om du frågar mig. Får nog köpa nya lökar nästa år.
Det enda som gjorts i veckan är beskärning av topparna på de kubklippta naverlönnarna, Acer campestre Det måste vi ha hjälp med.

Nu är vi inne i september och det är bra att det går fort. September är normalt en favoritmånad för mig. Såg att tidlösorna har börjat blomma och Astrar, skugglilja och Silverax Brunette kommer snart efter. För att inte tala om alla Kärleksörter som ska få sin rätta färg och eftersläntrare av rosenskära och omblommande färgkulla.

Här är en som också blommar sent. Dubbel Höstanemon ’Pamina’.

Detta var veckans inlägg för Trädgårdsfägring.

Ha en bra vecka!

Luna

0

5 kommentarer

 1. Inger/seniorkatten 48

  2 september, 2019 at 08:46

  Hej, som vanligt fina bilder från din/er trädgård. Alltid roligt att läsa om vad som händer hos er ovh i er trädgård. Tack. 🌸🌸

 2. Som vanligt njuter jag av dina bilder och den här gången fick jag även njuta av din makes dimbilder .. älskar dimma och dom var verkligen fina.

  Det låter som ni haft det lugnt och skönt även om du varit tvungen att operera basaliom. Dom är så skickliga så det kommer säkert att se bra ut när plåstren tas bort.

  Nu går vi in i september, precis som du tycker jag det är en skön månad. Och precis som för dig är nu min blogg lite av en dagbok. Men det är inte fel tycker jag. Fina tomater ni har. Vi har sådan enorma mängder i år att buskarna nästan inte klarar tyngden. Och sent har dom mognat men nu sätter dom igång. Men jag gör tomatmarmelad av de gröna. Idag ska jag göra en sats igen.

  Ha en fin septembervecka!
  Kram Anita

  • lunasblogg

   2 september, 2019 at 12:06

   Tack snälla Anita! Mannen hälsar också och tackar. Han blev glad för din fina kommentar.
   Mogna körsbärstomater har vi haft på köksaltanen länge, men dem äter vi som godis och till allting. Men man får skynda sig innan de spricker. Att göra tomatmarmelad av gröna har jag aldrig gjort, kanske ska testa det. Såg att du även gjort bostongurka som blev god. Kul att läsa om vad andra hittar på av skördarna.
   Ha det gott i september!
   Kram Luna

 3. Dimma är mitt favoritväder att fota i. Ljuvliga bilder! Mycket kvar att njuta av och det måste vara skönt att inte ha några trädgårdsmåsten hängandes över sig. Svårt tomatväder nu, med temperaturväxlingar och för lite sol.
  Ha det fint
  /Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑