Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Sittplatserna i trädgården

Månd. 14 aug.2017

Igår roade jag mig med att räkna hur många sittplatser vi har i trädgården. Eller rättare sagt sittgrupper och soffor. Att sitta i en trappa eller på en mur räknas inte, inte heller att bygga långbord för många på gräsmattan eller picknickfiltar.

 

Jag fick det till 9 stycken delplatser att dumpa ned rumpan på.

Från vardagsrummet ligger den stora altanen mot söder som innehåller två etage, varav den ena rymmer en matplats och en soffplats och extrayta för mer bord och den lägre en sittplats för två i sol eller skugga vilket man vill. Nu börjar skuggorna bli längre, morgon och kvällsljuset är inte desamma som i juni dock.

Soldäcket är omgivet av plantering med en fiskfontän och  en riktig oas om jag får säga det själv. Här är både sol och skugga under dagens timmar och ett rönnsumaksträd bildar  tak och det höga planket med spaljé ger totalt lä från nordanvinden och  insynsskydd också från grannar bakom med högre tomt. Härinne är zon 1-2 annars har vi 4-5.

Just nu är det liljor och rosor som sprider sin väldoft, annars finns här pioner, aklejor, buxbomklot, höga tulpaner, clematis, nepeta och mycket annat.

och belysning förstås…..

Här kan man vara både dold för omvärlden  och samtidigt ha utkik över trädgården


I fonden av gräsmattan för lek och spel finns en soffa och denna är mer till för ögat, för här sitter vi inte ofta

 

Utmed söderväggen går en bred grusgång innanför en infattningshäck av måbär och utanför denna ligger örtagården. Här finns  mycket blommor, fjärilar och bin. Vilt och vackert, tycker jag. Vid väggen  enkel bänk av gammal ekplanka ( egentligen gjord för barnbarnen, men som blivit min favorit tidiga morgnar dit solen helt underbart. Sedan  jag fick ny höftled har jag höjt bänken lite slarvigt.

På andra sidan den stora ruggen lavendel vid söderväggen  finns en gammal kattstol som också används som klösbräda. Ja,  alla katter är välkomna och alla vill de vara här inne, särskilt sedan vår katt somnat in. Stolen får vara kvar ändå. Den påminner om Snoddas. Ibland sätter jag mig här bara för att känna in honom.

På den terrasserade odlingsplatsen finns en permanent grön bänk  som  smälter in med spaljéinramningen i köksträdgården. En skön plats att ta ett glas vin i kvällsolen,  inte bara till för att ställa ifrån sig grejer på.

 

Vårt sommarprojekt den ombyggda köksaltanen har stått still ett tag på grund av att jag väntar på grävhjälp och beställt grus. Floxen ska grävas upp och finrensas från kirskål. Det ska djupgrävas och fyllas, inte så bra arbeten för min kropp numera.

Altanen som vetter mot vägen till sjön på ena sidan har byggts om till en mycket mindre och högre variant typ amerikansk veranda  och här framför ska göras i ordning med växter och grus.

Här finns för närvarande ett par små sittgrupper, men meningen är att vi ska köpa amerikanska gungstolar hit. Jag har lite lättillgängliga kryddor i krukor nära köket här när det regnar.

Men den absolut skönaste sittplats en riktigt sen kväll är faktiskt utanför sovrummet på balkongen ovanför köksaltanen. Där kan jag sitta länge varma kvällar och läsa. Tyvärr har dessa kvällar varit få i år. Det har varit kallt, blåsigt och blött, men mycket lugnt i vårt område. Ibland är det som att bo på landet då alla är bortresta.

Bor man som vi nära en svensk regnskog vid en å då blir fukten påtaglig på kvällen.

Så vi är så glada att ha vår privata innerträdgård.

Ha en bra vecka du som har orkar läsa till slutet på detta långa inlägg!

Luna

som numera är mer aktiv på Instagram och Facebook.

Välkommen till lunasblogg.

0

3 kommentarer

  1. Vilka fina sittplatser, allihop och så snygga möbler. Väldigt estetiskt tilltalande. Att ha tak över en eller flera sittplatser tycker jag är viktigt så att man kan använda dem lite mer fritt.
    //Helene

  2. Klart jag orkar läsa! Hellre bloggar än facebook och insta om du frågar mig…;)
    Skönt med många sittplatser, ja både skönt för kroppen men även ögat och själen, det är fina stilleben ju!

    Kram Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑