Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Sköna maj välkommen!

Månd. 30 april 2018

Så lämnar vi då nyckfulla april månad och hoppas på en behaglig maj.   Jag klagar inte på våren  för det har blivit en hel del gjort utomhus  trots kalla vindar och ombytligt väder, men för varmt nu är inte heller bra. Vårlökarna står sig bra  fast de är lite sena.

Senaste veckan på eftermiddagarna har gått till  genomgång, kantskärning  och rensning av land. Förmiddagarna har varit för blött och kallt. Nu när jorden är fuktig som smör,  kan man dra kirskålsrötterna hur långt som helst utan att de går av. Det man gör nu har man igen  sedan. Skillnaden ser jag det år jag fick en ny höftled, då tog ogräset överhanden.

Rolig sysselsättning har varit att  köpa  nya växter för jag ska utvidga det västra hörnlandet. Det fanns jord kvar under en presenning på garageinfarten  sedan förra året då vi gjorde om vid köksaltanen och  den tog slut idag. Det ena ger det andra, så när jag sökte växter,  så hittade jag förstås en del annat som jag inte kunde motstå.

Tex Rönnspirea Soribaria sorbifolia Sem med vita blommor på sommaren och röd höstfärg, men nästan allra finast nu med rosa bladutsprång. Denna ska jag nog ha i stor kruka eller hink utan botten för den sprider sig.

Fler nyheter för i år står och väntar på att grävas ned som jag köpt på mig under våren.  Det ska jag visa sedan. För övrigt har jag en  massa krukor med sommarlökar och frösådder och dessutom krukat överskott på perenner som ska gå till försäljning. Tycker dock att det inte växer så fort i år.

Idag grävde vi opp ( läs sonen )  en bit av gräsmattan till nya planteringen och fyllde med jord, men obs jag planterade inte idag för det är fullmåne. Det får bli om några dagar.

Och detta inlägg är länkat till nya trädgårdslänken Trädgårdsfägring. Läs mer här.

          

   Fortsatt trevlig vecka och en bra 1: maj!

 

Hälsar Luna

0

8 kommentarer

 1. Härligt med nya växter och nya odlingsmarker . Frågan är om du ska gräva mer rönnspirean överhuvudtaget. Den är superhärdig och klarar sig ovan mark i kruka på vintern även i din zon. Den är anspråkslös och grönskar väldigt tidigt, vilket gör den tacksam att gruppera tillsammans med penséer och andra vårblommor. Rotskott slipper man inte ens i kruka, det kommer små barn vid krukkanten som efter skicklig hantering och omplantering kan lätt bli en ny planta. Mycket bra val, men som sagt, rotskott.

 2. Alltid lika vackert i din trädgård oavsett årstid. Tack för tipset om fullmåne det skall jag tänka på .
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  • Tack snälla! 🙏🏼😍 Ja dagarna vid fullmåne och nymåne ligger jag lågt med sådder och plantering då är det som vid flod och ebb antingen för mycket eller för litet av vätskeenergin. Det känner också vi av. Lagom är bäst . Mittemellan
   Ha en bra vecka
   Kram Luna

 3. Ja så är vi då inne i maj månad … inte bara en vårmånad utan också vår månad Luna 🙂 Det är så härligt att läsa att du kan jobba i trädgården igen. Rensa ogräs, bara det måste kännas skönt efter höftoperationen. Men du hade ju känningar av ben, rygg och höfter, jag hoppas det är bättre nu, att skovet är över så du kan njuta riktigt mycket av trädgårdslivet.

  Önskar dig en fortsatt skön majvecka!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   2 maj, 2018 at 19:25

   Ja om man inte gör något får man sota i efterhand, därför gör jag lite rensning då och då fast det frestar på kroppen. Ingen annan vill göra det. Inte ens om man köper tjänsten. Nu är dock värsta skovet över peppar,peppar.
   Ha en skön majvecka du också.
   Kram Luna

 4. Hej
  Vi håller på att planera en japansk inspirerad del i trädgården. Vi har placerat ut ett antal större stenar. Vidare har vi ett litet körsbärsträd och japansk lönn. Nu letar vi efter något moss liknande. Vi tittar å sedum. Vad tycker du skulle passa in? Väderstrecket är sydost.

  Hälsningar
  Bibbi

  • lunasblogg

   4 maj, 2018 at 13:04

   Hellre då trampnarv som tål både sol och skugga. Sedum förknippas med värme och medelhavsstil.
   Mvh Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑