Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Skönhet i det lilla enkla

Torsd. 8 juni 2017

Nytt blogginlägg med Blommiga Fredagen

Denna veckan vill Helena att vi ska fånga skönheten i det lilla.

Nu har jag försökt fota mellan regnskurar och växter som vajade hit och dit i vinden. De låga var dock lätta att fånga på bild.

’Det lilla’ tänker jag är de högst alldagliga, de kanske svårupptäckta eller de mer invasiva, de pyttesmå och de som slår ut och är aktuella nu i dagarna, som har blommat ett bra tag eller blir som täckande mattor. Det lilla kan även vara det stora.

Kryptimjan Thymus caespititius, inte bra att äta men att gå och titta på

Myskmadra  Galium och vanlig självsådd Förgätmigej, så uppblandat som i år har det inte varit här förut. Love it.

Ett trassel av veckade kjolar hos Aklejan som kommer och går som hon vill

ett annat trassel, det ätbara

Lök som blommar av alla slag är vackert. Visste du att man kan steka och fritera gräslökens blommor som man gör med zucchiniblommor , salvia och persilja? I det här tidiga stadiet är de som allra bäst

mumsigt är skönt även för ögat

liksom hos nästan överblommat som t ex  Aurinia saxalatis

Rödfibblor köpta i Dals Rostock förra sommaren till min örtagård. De kommer att sprida sig och lysa  fint som vävare trots sin oansenlighet. Här har den första slagit ut. Bladverket bakom är en spansk körvel. Pilosella aurantiaca gillar sol och torrt

Bäcktistel  Cirsium rivulare, som nästan anses försvunnen  i Sverige köpte jag i våras hos Sara Brenne Art. Den kommer ge höjd och färg åt  det stora perennalandet i rosa – lila.

 

Brunnävan Geranium Phaeum  ’Samobar’ ser egentligen inte mycket ut för världen på håll, men är också en fin vävare, underbar och hållbar i buketter, fast egentligen har jag den för de spännande bladen.

Ståtliga Praktnävan har slagit ut sin första blomma

Gillar verkligen den intensiva färgen. Tyvärr står den sig inte länge. Underbar är kort, men andra nävor här kommer blomma desto längre

Inte lika iögonfallande är dock detta ogräs, men  faktiskt jättevackert. Eftersom här ska djupgrävas sedan gör jag ett test och låter kirskålen få blomma. Lite som man sett på CFS i London.

Björnrot ’Meum athamanticum’ blommar nu och påminner om både hundkex och kirskålens blomning, men är aningen lite mer rosa, mycket gammal kulturväxt.  (Hundkexens och kirskålens blommor liknar varann för övrigt, men hundkexens blad är tunnare än kirskålens.)

( har också frösått både tandpetarsilja och blomstermorot, men de är lite sega tyvärr)

en annan skir men enkel växt  i månskensrabatten  är Aklejruta thalictum aquilegiifolium. Den gör sig bra i kvällning och regndis som nu

Backnejlika Dianthus deltoides Brilliancy.  Här gjorde jag en glad upptäckt… Den vita Murrevan Cymbalaria muralis Alba jag köpt en gång hos Esters trädgård i Aplared har varit borta ett par år och dykt upp nu igen i en nejlika. (trångt om saligheten)

Så till sist den enkla, gamla vildrosen utan namn jag fått av en kompis med torp. Den blommar först av mina rosor. Tilltufsad av regn bara, men doften är inget fel på.

Detta var mitt ’lilla’ anspråkslösa bidrag till veckans blomstertema, hi hi.

Gå in HÄR för att läsa mer hos andra.

Ha en underbar helg!

Luna

 

 

0

17 kommentarer

 1. Ja man får gå nära ibland. Bäcktisteln har nog fått en ”revival” för jag ser den överallt nu och i England i maj var den med i alla möjliga planteringar. Men det är den värd.
  //Helene

 2. Flera nya bekantskaper väcker intresse, björnroten blommar snyggt, det var nytt för mig. Nejlikor och lökblommor gillar jag, men murrevan, även om den är vit, få vara. Har tillräckliga problem med den vanliga.
  Trevlig helg!
  /Anette

 3. lunasblogg

  9 juni, 2017 at 10:42

  Glömde nämna lite om björnrotens egenskaper. Förutom som pikant brännvinskrydda och läkeväxt, och skira utfyllnad i buketter gillar jag den för sin ulliga söta bladtillväxt på våren. Murrevan trivs egentligen inte här, den vanliga måste jag leta efter varje år. Den storblommiga blå är likadan. Den vita har ljusgröna blad och är extra fin tycker jag.
  trevlig helg/ Luna

 4. Så mye vakkert du viser! Bjørnerot fikk jeg for to år siden, men min har ikke blomstret enda. Kult å se blomstene på den.

  Klem, Marit

 5. Gillar speciellt ditt foto på aklejorna, de ser ut som underkjolar i mängd!

 6. Hej Luna!
  Så mycket fint, är förtjust i hundkex, den får gärna stå kvar, där den landat. Tisteln är vacker, och dina aklejor små ballerinor.
  Ha en fin helg /Marika

  • lunasblogg

   9 juni, 2017 at 14:13

   Tack, här liksom överallt finns ett överflöd nu och ändå är det mesta i knoppstadiet.
   Detsamma till dig/ Luna

 7. Varken litet eller anspråkslöst inlägg : ) Just dessa ”anspråkslösa” växter som jag storgillar. Vackra bilder också.
  Kirskål finns det gott om här, fast förpassad till de mer vilda domänerna bakom uthusen, där de blommar så fint och jag är glad för att kunna plocka stora buketter och sätta i vas. De gör sig bra med sin skirhet tillsammans med alla möjliga mormorsväxter, står länge och skräpar inte som tex hundkex.
  Allt gott
  /Anette

 8. Bildene med alle de små og vakre roper juni!
  Håper på litt med stabilt sommervær snart. Hele hagen er tung av regn.
  God helg!

 9. Hej Luna. Vad roligt att du tittade in hos mig. Det är alltid roligt att följa bloggisar som man vet finns i närheten av en själv. Jag kan inget om trädgård. Men jag ska göra ett försök nu 😉
  Jag ska följa dig och vem vet, en dag kanske jag kan hälsa på dig och se hur du har det.
  Ha en härlig lördag kväll.
  Kram Petra

  • lunasblogg

   10 juni, 2017 at 21:19

   Trevligt! Välkommen! Ja, det är roligt med sociala medier. Där stöter man på många man inte visste fanns men som har någon koppling med en själv. Du kanske får blodad tand vad gäller trädgård och då du får gärna komma hit om du gillar min stil.

   kram Luna

 10. Rödfibbla i Örtagården var en toppen-idé! Kram EL

 11. Aklejorna är lite som yngsta barnet i familjen – ingen orkar riktigt och de får härja fritt. Men är man söt så är man. Förgätmigej och Galium var fint men tycker att Lamium och kirskål gjorde sig find där också.

  Hundkexen är en favorit i bukett men f-baskat nysframkallande. Nu inser jag att det rödbladiga nog dött ut i vinter..

  Kram, Carina

 12. Fina bilder på anspråkslösa och tåliga växter. Bäcktisteln är jag riktigt förtjust i.
  Ha det gott!
  Birgitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑