Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Skulle bara…

Torsd. 30 aug. 2018

Innan regnet började idag skulle jag bara plantera en gul svavelpion. Men alla vi trädgårdsnördar vet hur det slutar. Med det ena följer det andra, ungefär som när man ska renovera inomhus. Idag på en ledig dag tog jag iallafall på arbetskläder för jag har haft abstinens från trädgårderande nu  ett tag.  Det måste väl finnas något att göra och förbättra.

Här har varit en fulhörna som jag aldrig fotat tidigare.

För att få ned nya växter måste mer planteringsyta ställas i ordning. Då tar man till fulhörnan där inget gräs växer och där en bit av häcken blivit genomskinlig mot grannen i år.  Om det beror på att de skaffat en jättehusbil som stått på andra sidan häcken  eller bara på torkan får bli osagt. Nu är iallafall husbilen flyttad (utan att vi bett om det, för det är väldigt trevliga grannar ska sägas)

I denna hörna finns stora fina rabarber  som jag använder till saft, men så här års är det inte mycket kvar. Därifrån kan man vidga ut  en bra bit till för mer blomning,  tänker jag. Och då skulle svavelpionen få bra jord och lite halvskugga men ändå synas bortifrån portalen. Då kunde jag också testa att gräva ned köpehortensian som stått en på varje sida av soffan. Sagt och gjort grässvålen bort, men det fanns plats för mer av sådant som jag haft i kruka ett tag, tex astilbe som jag räddat från torkdöden i somras. Och en pion till jag inte minns längre vad det är men som inte blommat på förra platsen. Hängsälgen bakom rabarbern har stått där något år sedan  den blev utlyft ur en kruka.

Jag flyttade dit en bit vidjespaljé som ger lite insynsskydd vid häcken, men ändå är luftig så att häcken får chans att växa till sig igen. Jag passade också på att tömma alla tomatkrukor sedan jag tagit vara på tomaterna vid odlingen och hällde all den jorden här + lite kogödsel och köpejord. Jag är ju sådan att man tager vad man haver i iallafall när det gäller spontana projekt som detta. Så ännu fler små växter på tillväxt fick flytta hit, en vintergrön ormbunke, en strutbräken, rosa älggräs, ja lite allt möjligt.

Som du ser är gräsmattan förfärlig här efter denna sommar och i nästa fas får jag nog gräva upp gräset här och lägga grus under soffan och förlänga planteringen på andra sidan soffan runt flaggstången till vidjehortensian Annabelle längst fram i bild. Soffan tas dock in under tak på vintern.  Skulle egentligen köpt en fin engelsk teaksoffa hit, men jag gillar kontrasten av vit soffa mot den höga gröna ligusterhäcken. När jag har visning och trädgårdscafé sätter vi ut bord och stolar här också.

Ja så här långt blev det gjort idag innan ösregnet började. I nästa vecka kan jag fortsätta med det som började med en svavelpion som skulle i jord.

Och detta inlägg har jag länkat till Trädgårdsfägring för vecka 36

 

 

0

13 kommentarer

 1. Härligt tid nu för nyplanteringar !
  Läste i ditt tidigare inlägg att du väntade med planteringarna till efter fullmånen. Månen har alltså ingen bra inverkan på nyplanteringar ?
  Alltid lika inspirerande att kika in hos dig – du har en fantastisk vacker trädgård !
  Kram/Isa

  • Hej Isa! Tack.!
   Nej vid nymåne och fullmåne ska man egentligen ligga lågt 2 dagar före och 2 dagar efter enl. Feng Shui med planteringar och frösådder. Städa och planera däremot går bra. Jag brukar dock undvika större projekt endast under två dagar sammanlagt kring dessa dagar. Att operera sig vid fullmåne är inte att rekommendera, då blöder man som mest och det försvårar arbetet.

 2. Tänk som det kan bli när man får feeling och flyt! Alltid kul att skapa något helt nytt, speciellt efter denna sommar då ingenting blev gjort.
  Ser ut som om det där blir ett finhörn som tål att fotograferas i fortsättningen. Trevlig helg!

  • lunasblogg

   31 augusti, 2018 at 19:57

   Tack Anni! Ja hösten är bra för plantering och småfix.
   Trevlig helg till dig också.

 3. Så bra din ’fulhörna’ blev. Har har regnet hängt i luften hela dagen men litet ogräsrensning har jag fått gjort. Ha ett skönt veckoslut.

  • lunasblogg

   31 augusti, 2018 at 21:58

   Tack. Här har det regnat sedan igår, så det var bra med det som blev gjort. Såg att ogräset också här skulle behövas rensas nu. Det växer fort när det regnar.
   Ha en bra helg du också.

 4. Ja så det kan bli när man får lite skaparlust. Men så kul och härligt när en fulhörna kan bli en finhörna. (Tror också det är husbilen som skuggat ut häcken).
  Ha det fint
  Helene .

 5. Oj tänker jag när jag läser att du satt rabarberna där och så nära de andra… Men det gör jag för de jag fick behöver 3 kvadratmeter fast de ser så beskedliga ut nu. Men på sommaren är det giganternas gigant. Så där gjorde jag en rokad igår fast än står rabarbern kvar 🙂

  Kram, Carina

  • Ja, mina blir också gigantiska där de stått en massa år, men jag plockar oavbrutet när de är som störst och när jag inte använder längre drar jag av de understa fula ändå. Så astilben kommer nog få plats närmast ändå, annars är det bara att justera. 😃

 6. Igår skulle jag planterat mina tre nyinköpta flax i stora bamsiga krukor, men då ösregnade det hela tiden. Idag var det ett otroligt fint sommarväder och jag hade kunnat gjort det, men då njöt jag i poolen istället. Jag hittade dock en stor kruka – en gammal kopparkittel – som jag ska använda till något av flaxen. Ska bara kolla in vilken av dom tre som passar bäst till koppar – fast den blir ju antagligen grön med tiden så egentligen spelar det nog ingen större roll.
  KRAM/Susie

 7. Ja, det där känner man ju igen. Skulle ju bara ….. och så nå´n timme senare kommer man på att; Javisstja, jag hade ju börjat göra kaffe …… Tu man kan skratta åt det.
  Kram från Eva Linnea

 8. Oj Luna, vilket härligt spontant projekt. Gillar ditt ”man-tager-vad-man-haver-tänk”. Din fulhörna kommer att bli en riktig finhörna. Och jag såg framför mig soffan med grus under. Blir jättesnyggt. Kul att du har köpt en svavelpion. En av mina stora favoriter.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka … och tack för kommentaren hos mig!

  Kram Anita

  • Tack och nu ska blir det lite mer än jag tänkt. Bl a en flat stenplatta framför flaggstången att stå på när det är blött. Visar mer på detta sedan.
   Hoppas det är ok med dig nu.
   kram luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑