Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Skunkkallor i skogen

Onsdagen den 27 april

Har du också skunkkallor i naturen hos dig? I Sandared finns de i massor särskilt uppe i skogen runt ån och nu börjar de sprida sig till oss nere vid sjön.

Alla gläds varje år över dem och undrar hur de kommit dit. Denna kalla, som faktiskt är en ört, kommer från västra Nordamerika och importerades till Europa som prydnadsväxt för dammar då den tyska trädgårdstilen slog igenom i mitten och slutet av 1800-talet.

Den gula Kallan heter Lysichiton americanus och doftar inte illa som alla tror utan sött. Efter den intensiva blomningen i maj bildas enorma bladrosetter från dess jordstam. Dessa blad kan bli upp till en meter långa och är dekorativa i sig.

Skriv gärna och berätta om du har dem där du bor!

0

3 kommentarer

 1. Ann-Marie Hall

  2 maj, 2011 at 11:01

  Hej Luna
  Vi var ute och cyklade häromdagen och såg då skunkkallor uppe i Bäckabo mot Sandhult i en trädgård, som hade en bäck rinnandes igenom där de växte. Kan de kanske komma därifrån.

 2. Det kan mycket väl vara så.

 3. Lisbeth Magnusson

  24 november, 2017 at 12:34

  Hej !! Bor här i Sandared och brukar titta till skunkkallorna varje år. Undrade så vad det var för enorma växter !! Tog kort på dom och skickade in till Gunnel på Gokväll. Fick då veta vad dom hette och varifrån dom härstammade. Hon hade med dom i ett av programmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑