Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Slagregn då och då, tankar hit och dit

Onsdag 8 juli 2015

I två nätter har regnet vräkt ned våldsamt, så trädgården har blivit tilltufsad, men här var gräsmattan ful ändå, den kanske fixar sig nu, tänker jag

buske

Paradisbuske, enda busken jag har som solitär i gräsmattan

I morse, dunder och brak

regn1

regn3

förra veckan…….

hack

Då blev inte mycket gjort , men jag slängde  iallafall alla kvardröjda penséer och satte Petunia och annat för två kr styck istället! Slutrea innan semesterstängning hos min blomsterhandlare. Nu är det  så att Petunior blir fula av regn. Då får jag väl sätta in dem under tak tänker jag. Undrar om vi får några fler sena utesittarkvällar och med tygduken kvar dag efter dag eller sand från barfota fötter i hallen?

Tankarna går lite hit och dit precis som vädret. Även bilderna är tagna lite då och då. En del har sin storhet bakom sig och andra framför sig. Fort går tiden, men före bästa datum gäller inte för trädgårdsbilder riktigt.

altanblom

altan2

Planket hade jag knappt behövt tvätta, det har tvättat sig självt nu. Nu borde jag  klippa bort alla överblommade aklejor och vallmo, så annat får plats i rabatterna, men har ingen lust. Det är blött och blåser kallt. Tar hellre hand om en mastodont stryktvätt inomhus och bakar en god kaka till kaffet. Sommaren har många sidor.

grontplank

Stanwell Perpetual och gänget nu

stanwellpertual

och i förra veckan….

rosknoppar

Kära, kära Rosenskära  ( Vega white, inte så hög)

vitrosenskara

Bergsnejlika, var kom alla ni ifrån?nejlikor

…..eller den här högresta individen under den uppklippta hemlockgranen, fel färg och  fulsnygg, fick inte ens plats på fotot  Ja, ja….

digitalis

förra veckan var den bara så här hög…… snart slår vita hortensian Annabelle ut i alla fall

novagg

Den svarta djävulsbusken längst bort hade inte slagit ut då. Det har den nu. Spireorna intill ska föryngrings klippas  när de blommat färdigt.

djavulsbuske

Min snyggaste ormbunke, den bronsfärgade ’Dryopteris erythrosora’  och mitt konstiga silvriga dekorgräs, enda fejkväxten om man bortser från fontänbladen. (Fördel: står ute året om lika fina, även den äkta är vintergrön.)

brons2

Salladen brukar då växa mer, men vad fasen. Jag har på fler ställen

sallad

Ingen ser att jag satt krukor med Gladioler på G direkt på marken där jag skar ned tre Flava rhododendron, eller?

fontanrabatt2

Jag gör så ibland när att jag är lat, flexibel eller praktisk. Lätt om man ångrar sig. Eller behöver lyfta fram för vattning när någon annan ska passa trädgården.

Nedan. Dahlia i kruka, obs, min enda i år, för mina gamla dahlior sparade jag inte förra året. Det var för mycket vattning med dem tyckte jag och jag föredrar kruka, då blir snigelskadan inte så stor. Bästa sättet att rädda  växter från sniglar verkar  vara att  ha en mur av torvblock kring plantorna. Det vill jag inte ha ihop med dahlior och sommarperenner dock, däremot i skuggiga woodlandpartier passar det bra. Men så tänker jag.

dahlia

En katt bland hermelinerna, jag menar en kruka Tobak i Myskmadra mattan. Gillar att måla med bara en stark färgklick.

tobak

Det var lite om allt möjligt! Ha det bra, vad du än gör i sommaren!

Nu börjar ett nytt slagregn!

Luna

 

 

 

 

 

 

0

5 kommentarer

 1. Beautiful!!! 🙂

 2. Ställa ner en kruka här och där brukar jag också göra och tobaken passar ju fint i myskmadran. Tycker du har hunnit med så bra och har det så ansat även om det regnat av och till.
  Menar du med fejkväxt konstgjord växt som inte lever… men Luna då!!! 🙂 Är det Feng Shui?
  Det är fullt upp med trädgårdssysslor mellan skurarna här, 1,5 timmes snigelbekämpning igår kväll när jag för en gångs skull tänkt titta på TV. Skrivbordsarbete och inomhussysslor finns det alltid gott om så lite av-varje-väder passar mig utmärkt.

  Ha det så fint och drunkna inte i strykhögen
  Anette

  • lunasblogg

   9 juli, 2015 at 09:09

   Ha,ha. Förstår att det förvånar att jag har en plastväxt vid fontänen. Som regel ger konstgjorda växter inte bra Feng Shui energi, särskilt på platser där energin står still. Typ dammiga och kvava rum inomhus, där plastdoften blir markerad särskilt om växten är blekt och av dålig kvalitet. Däremot utomhus där energin är levande som vid ett porlande vatten och där vinden rör vid bladen på ett mjukt sätt där kan man göra undantag och ställa dit en enda växt. Men det måste vara en mycket naturtrogen och välgjord sådan. Detta silvergröna gräs var en av de dyraste ’växter ’jag köpt och jag skulle aldrig köpa en konstgjord växt med blomning. Detta bleks inte i tonen. Det icke gröna är svårare att få att smälta in i en växtmiljö, medan konstgjorda bladväxter med viss försiktighet kan användas till balkong, utställningar och liknande gröna miljöer bara det smälter in fint. Rekvisitan i en trädgård är ju av varierat material, allting kan inte vara gjort av trä.
   Sedan kan man ju med humor muntra upp en trädgård . Jag tänker på en utställning på Chelsea Flower show för många år sedan. En hel miniträdgård hade byggts upp av bara blommande små plastväxter i allsköns färger. Vissa besökare förfasade sig medan andra, särskilt barnen tyckte detta var jätteroligt.
   Det blev ett långt svar!
   Ha en bra dag
   Luna

 3. Hoppas att allt är gott & väl med dig, trots det trista vädret! Din fina trädgård måste ju vara en lisa för dig själ och uppmuntran mellan regnskurarna. För min del gäller snigelbekämpning i kaprifoldoft, det är inte dumt det heller.
  Kram från Eva Linnea

  • lunasblogg

   9 juli, 2015 at 17:15

   Tack för det. Hoppas allt är ok med dig. Jag har ju en lite jobbig tid nu vid tvåårsdagen av vår sons bortgång i bilolycka. Då är det lätt att bli sentimental även om allt rullar på som vanligt. Det brukar dock lätta lite sedan.
   Konstigt nog så är snigelbekämpning inte det jag lägger ned så mycket tid på. Peppar, peppar!
   kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑