Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Snabba ryck och jacka på igen

Ena dagen sommar och den andra snöblandat regn och risk för frost. Får nog täcka Magnolia ’Susan’ till natten. Tur att den har en behändig stam och klotform.

Det har varit snabba ryck med både det ena och det andra. Veckan som gick fick vi byggt och målat en ny staketförlängning. Det gick på ca tre arbetsdagar med start förra veckan för en snabb och flexibel hantverkare och viss målningshjälp från oss. Nybyggnationen är i anslutning till där jag gjort om lite med soffplatsen och utökade rabatter. Blev riktigt bra om jag får säga det själv.

Häckarna mot ena grannen har blivit dåliga och genomskinliga särskilt i den övre delen mot odlingen där det sedan tidigare funnits ett luftigt plank som ramar in den upphöjda lilla odlingsterassen, så vi fortsatte i samma gröna tema fast i avtrappande sektioner och med lönngång emellan. Här syns att det har sågats virke på gräset också.

Under denna veckan har också min man påbörjat cellbehandlingarna i två dagar och inget dramatiskt har hänt ännu. Visserligen med olika tabletter mot illamående, men det var i stort sett bara efter den första två timmar långa behandlingen han var grå i ansiktet, numera är han mer röd i ansiktet och har bara lite besvär med kyla och stickningar i fingertopparna. I ansiktet har han kylkräm och på händerna mjukgörande och värmande crème. Blir det inte värre än så ska nog detta gå bra. ( Varför jag skriver om min mans sjukdom beror på att jag har många olika läsare och många hör av sig och undrar ) Statistiksiffrorna för min blogg fortsätter att stiga i höjden, tack för det, medan den sjunker något på instagram och Fb, men där har jag inte hunnit engagera mig så mycket i vår.

Det finns torrskador på vissa grejer som jag får se över, men för övrigt är jag nöjd trots att jag inte frösått så mycket eller fått så mycket tulpaner som jag brukar och att gräset tar tid på sig. Det kom också regn till slut och något lite till i flera dagar.

Det blir mycket rododendron. I år blommar kanelrhododendron ’Teddy Bear’ nu. Den har strejkat sedan jag köpte den 2013. Kul att den är så tidig.

Ribes sanguineum

Nu blommar häggen och flera andra buskar som tex Rosenrips. Förra veckan körsbärsträden, men denna veckan flyger de som snöflingor i luften. Snart kommer syrener. Och jag har sena tulpaner kvar! Det går undan nu, men det kalla vädret kommer att bromsa farten lite (även på mig.)

Björnrot, Meum altamanticum

Sötaste och gosigaste bland det vårgröna nu är Björnroten, en flockblommig läke- och kulturväxt som är ätlig från rot till blomma. Helt underbar i buketter om inte annat.

Och snart är det helg igen och man vet knappt inte vilken dag det är.

Ha en bra helg iallafall!

Luna


0

8 kommentarer

 1. Inger/seniorkatten48

  3 maj, 2019 at 15:08

  Tack för en trevlig blogg. 🌷🌷

 2. Staketet blev ju verkligen jättebra! Önskar vi var lika rappa på att få saker gjorda här.
  Björnroten är både dekorativ och användbar. Jag klipper den ibland som krydda över maten. Pikant och god smak.
  Allt gott
  /Anette

  • lunasblogg

   4 maj, 2019 at 10:08

   Tack Anette, men jag tycker det är du som hinner mycket med din odling och allt.
   Ha det bra i nyckfulla maj.
   Luna

 3. Wow – vilket snyggt staket! Och det där med ”lönngången” gillar jag verkligen!!
  Jag tycker det är bra att du skriver om din mans sjukdom och behandling. Min man har haft lymfomcancer (obotbar, ligger latent, trots cellgift och strålning) sen 25 år och har nu också prostatacancer sen 2 (som hålls i schack med hormoner), men han lever och mår bra! Själv har jag haft tjocktarmscancer och opererades för 3 år sen och fick cellgift efter det – och mår bra! 🙂 🙂 🙂 Jag tror vi är många som kan visa att cancer inte längre är nåt man MÅSTE dö av direkt, vilket folk i allmänhet tror. Så ju fler som berättar, desto bättre…..
  KRAM/Susie

  • lunasblogg

   4 maj, 2019 at 11:25

   Oj, oj, oj! vad ni har gått igenom och tar bra. Tack för att du skriver detta. Det är så positivt att höra att det går att leva med cancer och må bra. Så var det inte förr, min mamma dog 58 år av tjocktarmscancer och det blev en svår kamp som satte sig djupt i minnet på mig. Nu går vi mot andra tider och som du säger ju mer vi talar om det ju mer insatta blir vi och kunskap ger orädsla.
   Tack för den fina kommentaren om staketet.
   Kram Luna

 4. Vilka härliga bilder från er ljuvliga trädgård Luna! Din ’Susan’ är jättefin. Och staketet … såå snyggt! Den där gröna färgen gillar jag verkligen.
  Björnrot fanns här när vi flyttade in. Jag var alltid så fascinerad av att den hade en så intensiv grön färg. Men efter att ha varit tvungen att flytta den ett antal gånger så har den nu försvunnit.
  Skönt också att höra att makens första behandlingar gått bra. Jag tänkte på er den 29 april.

  En trevlig helg till dig och maken!
  Kram Anita

  • lunasblogg

   4 maj, 2019 at 11:56

   Tack snälla Anita Ja, jag är nöjd med staketet och vilken tur att det blev färdigt före vintern som kom. I morse var allt vitt och vi har haft två frostnätter. Susan har en skydd på sig och har klarat sig ok , även om den är tufsig och kylskadad i toppen. Makens behandling verkar gå oväntat bra hitintills. Då var han mycket tröttare och sämre före operationen.

   En trevlig helg önskar vi
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑