Lörd. 5 maj 2018
Hej Alla!
Majtider! Det är den tid på året som förändringen och flödet leker tafatt med oss. Helst vill man vara på alla ställen samtidigt, både hemma och borta. När man går hemifrån ser trädgården inte lika dan ut som då man kommer hem.
Tulipa double ’Mount Tacoma’ innan den blir vit
Trots kalla temperaturer och regnblöta är allergitiden här också och det blir alltid värre när det blåser. Men när jag väl kommer ut i min egen trädgård stannar ändå tiden en smula då jag får sticka ned fingrarna i jorden och glömmer mitt sega huvud och täppta näsa.
Det blev dock inte så mycket trädgårderande i veckan. I onsdags em satte jag iaf Amadinepotatis, (har visserligen några andra i en hink men de har inte rört sig än) , har lite Cherie kvar att sätta, fast så sent och kallt som det är i jorden blir det inga potatis till midsommar i alla fall.
Lite försådda grönsaker kom också ut med fiberduk över, men där är jag långt ifrån färdig. Flera nätter med +-noll gör mig dock försiktig. Har inte plockat ut vare sig pelargoner, afrikas lilja, palmen, agaven eller annat. De klarar sig säkert men har det bättre i värmen. Vi sitter inte heller ute på sittplatserna än. men denna veckan ska det bli varmare utlovas det.
Igår sken solen och jag skyndade mig ut när jag kommit hem för att färdigställa den västra rabatten som vi grävde lite större på valborg. Till middagen var jag klar. Det ena gav ju det andra som inte syns på bild, så är det alltid. Sedan den 40 åriga häcken gallrats ur hårt är den ingen rolig syn på våren men den tar sig.
Eftersom jag kör med det vanliga silvriga temat i kombination med vitt och mörkt rött för västerläge, så blev stommen hit en liten Salix Helvetica (som jag hade en förut och tyckte mycket om , men det hände något med den så den tog jag bort), plus en jap. mörkbladig städsegrön azalea Maruschka se bild…… litet rödvide och vit ölandstok. Framkanten är ditflyttad delad rosenplister som ska hålla ihop planteringen till en enhet. Baktill kommer höga vitblommande perenner sedan förut.
Åter till nu.
De röda blommorna som blir bryr jag mig inte så mycket om som bladverket på dvärgazalean Maruschka . det är att den är mörk och städsegrön som jag gillar den. Får nog lägga en grankvist på den på vårkanten dock. Hoppas den trivs här med lite skugga från kopparlönnen ovan. Ska lyfta in lite ruggar av porslinshyacint för jag vill ha hela mattan i vitt och ljusblått sedan som den övriga planteringen samt flytta över mer hundtandslilja i vitt och mörkt som också finns där men har slagit ut dåligt än, plus fler mörkblå hyacinter som står i kruka nu. Det vita i bild är en blommande buskrosling, vintergrön och fräsch. Den limegröna växten i bild är en delad vit höstflock. Här växer också snödroppar och jag ska flytta dit mer av dem jag fått. det silvriga i mitten med vårlök i är en ulleternell. Här ska inte synas någon bar jord sedan för det är mindre bra trädgårdsFeng Shui under växtsäsong, som jag nämnt förut.
+ Ett litet rödvide ’Nana’ med silverglans som jag likt Viktoria Skoglund ska klippa till klot. Ett räcker här
Har för första gången köpt vit ölandstok Potentilla dasiphora fru ’Abbotswood’ som blommar med stora vita blommor från juni till oktober. Den ska förstås hållas efter men har ett runt växtsätt. Det är alltså färgkomposition och form jag tänker på mer än att satsa på rara växter. Helhetsintrycket avgör och till sommaren och hösten kommer denna min vita och silvriga månskensrabatt mer till sin rätt.
Till sist grävde jag ned två buxbom jag haft stående i kruka, en i rund form och en i konform. Dessa får jag också passa mot vårsolen.
Denna tid på året handlar dock mycket om bar jord och förberedande både över och under.
Och med detta långa inlägg önskar jag alla som läser Trädgårdsfägring och andra förstås en skön majhelg.
hälsar Luna
6 maj, 2018 at 07:34
Både den vitblommande ölandstoken och salixen har jag sedan några år i min trädgård. Båda klipper jag till klot, med stor framgång, tycker jag själv. Ölandstoken klipps med fördel tidigt, för att inte missa blomningen och putsas sedan försiktigt vid behov under säsongen. Blomningen försenas så klart, men det är det värt. Söta runda blommor på en tät, bollformad buske, det är grejer det! Fördomar kommer på skam och mina besökare blir förbluffade över helhetsintrycket av denna enkla, underskattade buske. Ölandstok borde säljas med strikta beskärningsinstruktioner, helt enkelt, då skulle den ha en betydligt högre status.
Salixen har mjukare grenar och och vajar lite i vinden , men är ändå ett mycket tacksamt formklippningsobjekt.
Träffande skrivet om maj månad, Luna.
Krya på dig! Tät näsa är inte kul.
Marta
6 maj, 2018 at 09:03
Tack Marta! Bra att du skriver att du klipper och särskilt ölandstoken tidigt. Det är det många som inte tänker på.
Ska du till Råda idag? Jag åker dit en snabbis på förmiddagen innan dansuppvisning med barnbarnet. Kanske vi ses.
Ha en bra söndag i vilket fall.
Luna
7 maj, 2018 at 21:49
Genomtänkt som vanligt. men då brukar det blir bäst. Klipper också Salix som klot men har inga ölandstokar just nu. Tröttnade på dem för några år sedan men klippta kan de få en andra chans. Ska verkligen prova.
//Helene