Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Sol, iskyla och Oxens år.

Hej alla!

Här är jag igen med lite uppdatering av februari som har både soligt och mindre soligt innehåll. Ett inlägg i svart och vitt.

Det strålande vintervädret fortsätter men med tilltagande kyla. Det betyder ultratjock is på sjön och eftersom de flesta tycks vara hemma numera har isen blivit den stora träffpunkten för både människor och djur.

Dessa stora spår ser ut som lodjursspår och är rundare i verkligheten än på bild, ca 7-8 cm stora med en tå som är lite längre än de övriga.

Dagarna blir längre, skuggorna också tycks det. Sparken är fantastisk att ha denna vinter. Köpte en till barnbarnen också.

Idag var första gången vi satt och fikade på köksaltanen i solen ute för det var lite varmare på eftermiddagen. I natt var det tex -20 gr och det tar en stund på dagen att bli skönt.

Trädgården ägnar jag inte en tanke, inte ens åt fotografering och frösådderna på värmefilten i veckan är inte mycket att visa upp än. De står under sängen.

Idag på nymånedagen 12 febr. firas det kinesiska nyåret jorden runt och vi är definitivt inne i Oxens år och lämnar råttans år bakom oss. Fast egentligen började året redan den 4 febr. i förra veckan. Vid denna tid har jag alltid oväntat många läsare på min blogg. ( Ser i skrivandes stund att jag har över 900 läsare idag som läser om hur oxens år ska bli)

I tex inläggen ’Balansera med färg 2021’ och ’Förutsägelser för oxens år 2021’ kan man läsa mer om vad vi kan förvänta oss av året som blir ett stabilare år än förra men ändå ger utmaningar.

För oss här hemma har utmaningarna redan infunnit sig, då maken åter igen måste lägga sig på operationsbordet om några veckor för att ta bort resten av tjocktarmen. Det visade sig att någon av de många godartade polyper som upptäcktes i den uppföljande endoskopin i november ändå uppvisade spår av elakartad cancer och för att vara på säkra sidan tas resten av tjocktarmen nu bort. Det är inte roligt och det påverkar oss alla i kropp och själ, men kanske blir det lugnare sedan om han slipper göra om koloskopin ideligen för det är besvärligt att laxera då man har påse på magen. Han mår egentligen bättre nu än före han opererades första gången och operationen kommer att gå lite snabbare att genomföra vad jag förstår. Om han har tur blir resultatet lite snyggare också än nuvarande klumpiga stomi och bråck som inte är lätt att dölja under kläderna.

Detta var alltså den mörka avigsidan av den vackra vintern 2021.

Som motvikt delar jag ett privat foto av oss i 50-årsåldern, maken och mig fotat i vårt älskade Italien. Då var vi lyckligt ovetande om allt som skulle hända oss senare i livet.

Vi är så tacksamma på ålderdomens höst att vi rest och gjort så mycket tidigare i livet nu när energin är låg överallt.

Trevlig helg alla !

Luna

7+

12 kommentarer

 1. Hjärta till dig!

 2. Snøengler er det ikke så ofte man ser.

 3. Så roligt att du har så många läsare till dina intressanta och kloka inlägg – stort grattis ! Det är nog inte så många som har så stor kunskap som du om Feng Shui och trädgårdsdesign.
  Härlig bild på dig och maken, det är en rikedom att ha goda minnen att hämta kraft ur när livet svänger. Tråkigt att höra att ytterligare operation väntar för maken. Läste att man nu börjat scanna alla över 60 ( eller 65år) för att tidigt hitta tjocktarmscancer. Har själv varit inne flera ggr och opererat bort äkta polyper och går på kontroll. Tur att vi har så bra sjukvård vårt vackra land.
  Stort varmt hjärta till dig och maken !
  Kram/Isa

 4. lunasblogg

  13 februari, 2021 at 19:57

  Tack snälla du, det var mycket snällt skrivit. Ja det är bra om fler scannar sig för tarmcancer är lurigt att upptäcka annars. Vilken tur att du bara haft polyper, vissa människor har dock lätt för att bilda polyper i tarmen. En sådan är tydligen min man och gud vet hur länge han har gått med det, sedan ungdomen kanske.
  Stort varmt hjärta till dig och maken också.
  Kram Luna

 5. Så fin bild på dig och maken! Ibland gör det ont att se tillbaka på bilder från förr, innan man visste vad som komma skulle. Ibland är det trösterikt. Hoppas att operationen går bra och att resultatet blir än bättre, det låter på dig som att det är möjligt. I Stockholm får alla som fyller 60 ett brev med kit för avföringsprov, en lite annorlunda men viktig födelsedagspresent. Minst två av mina väninnor har på så sätt fått veta att de har polyper.

  Tänk att ni kunnat sitta ute och vinterfika – det är en batteriladdning som heter duga. Kram på dig <3

  • lunasblogg

   16 februari, 2021 at 22:11

   Tack snälla Anni!
   Det är som du skriver både trösterikt men även sentimentalt att se på gamla bilder hur fort åren gått. Alla har vi en livets resa att göra och det går både upp och ned, fram och tillbaks. Det verkar fantastiskt att alla över 60 får får ett kit med avföringsprov, det har jag aldrig hört förut. Än så länge ser det hoppfullt ut för maken, inte så oroligt som inför förra gången, fast vi vet inte än om det blir nya cellgiftsbehandlingar. Hoppas, hoppas inte.
   Kram Luna

 6. God morgon Luna!

  Jag vill först tacka dig för dina fina ord på min blogg. Jag läste faktiskt ditt inlägg för ett par dagar sedan, blev lite nedstämd och kände att jag ville komma tillbaka igen efter ett tag, när jag hade mer tid för att skriva några ord. Och nu är jag här igen.

  Dina bilder av vintern i dess blå vackra ton är så fina. Snöängeln på översta bilden, visst känns den väl hoppfull. Er fikastund i solen, det känns också hoppfullt. Och hoppfull känner jag mig när jag läser dina egna ord. Jag följde ju din blogg när du skrev om när maken opererades förra gången. Och att han inte mådde speciellt bra inför operationen men ändå, hur han har återhämtat sig. För mig känns det som om dom verkligen gör grundliga undersökningar. Jag hoppas och tror verkligen att det här kommer att gå hur bra som helst. Det känns i varje fall som om han är i trygga händer. På något sätt känns det också bra att operationen kommer nu, när dagarna blir längre, när vi går mot vår. Alltid lättare med återhämtning när det blir ljusare, snön smälter och de första vårblommorna visar sig.
  Och Luna … bilden på dig och maken är så, så fin!

  Mina varmaste kramar till dig och maken! Det här kommer att gå bra!
  Anita

  • lunasblogg

   17 februari, 2021 at 12:38

   Tack snälla Anita! Nu är det jag som blir rörd. Jag är lite skamsen att jag inte bara visar positiva trädgårdsbilder (eller Feng Shui för dem som vill ha mer av det) utan då och då skriver nedstämda inlägg om vårt liv vilket kan göra människor oroliga. I stort är vår vardag dock skön, lugn och bekväm. Maken är begåvad med avundsvärd positiv inställning, har lätt till skratt och faller nästan aldrig in i oro eller negativa tankar. Han är stark trots att hans minne och fysiska kondition har blivit sämre. Då är det nog jag som kan hänfalla åt oro och bli rädd. Men inte så nu som vid första gången, då kunde jag knappt äta på flera månader, magen var helkass. Hoppas att denna procedur är snabbt överklagad och att det stannar vid det.
   Som du säger så är vi i trygga händer då läkarteamet på kirurgen SÄS tydligen är bäst i landet på att klara tarmcancer, antagligen för att vår region har så många drabbade fall.
   Läste ditt svar på min senaste kommentar till dig om att du bloggat i 13 år och jag blev så glad för den också.
   Varmaste kramar och lev väl
   Luna

 7. Efter min operation av tjocktarmscancern har jag inte haft några som helst problem – förutom att det läckte från 3 stora hål i magen som sprack upp direkt efter operationen. Läkaren opererade bort en massa bråck efter tidigare operation(cysta) på en gång och det skulle han nog inte ha gjort. Det blev massor med gångar därinne och forsade ur mig under hela 2 år!
  Nu har det runnit i 7,5 månad från bröstet, vilket inte är kul. Men…jag är glad över att det det såg bra ut i den stora hålan och att den blivit betydligt mindre iaf. Tumören var på 5,3 cm!!
  Det blir säkert betydligt lättare för din man efter operationen. Jag önskar honom lycka till!
  KRAM/Susie

  • lunasblogg

   23 februari, 2021 at 10:29

   Synd att du läcker så mycket i dina sår. Du har möjligtvis inte Sjögrens syndrom? Då läker sår inte bra och man har oerhört tunna sköra slemhinnor överallt. Det har jag, tål inte ens penicillin längre. ( Det var bara en parentes) Jag såg iaf att du är piggare nu och kan läsa bloggar. Det verkar gå framåt.
   Min man är egentligen piggare nu än på länge, så jag hoppas inte denna bortoperation av tjocktarm ska ställa till det mer och bli nya cellgifter. Den elakartade cancern var knappt märkbar i höstas, men fanns där dock kvar och han är en polypbyggare säger läkarna, så detta är en säkerhetsoperation och för att han ska slippa göra koloskopi stup i kvarten. Hans stomi som den är nu är alldeles för stor med en jättebula runtomkring och med bråck nedanför. Det är inte snyggt och svårt att byta häftplatta på ( det får jag göra men jag har ändå svårt att få den att sluta tätt intill huden.)
   Om vi har tur kan detta bli mycket bättre nu och han kan sköta allt själv.
   Det var mycket sjukdomsprat. Kan iaf tillägga att maken är inte orolig som tur är. Då är det mer jag som oroar mig ibland.
   Kram Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑