Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Sommaren 2022

Först: Tack för era fina kommentarer att ni saknat mig såå den tid bloggen varit avstängd. Det är sådant som gör att man vill fortsätta.

När jag nu gör comeback vet jag knappt var jag ska börja skriva. Det får bli en lite resumé från sommaren. Det finns ju en del bilder som jag använt i Instagram och Fb på blommor om inte annat.

vit solros

Sommaren har för vår del varit’ ömsom vin och ömsom vatten’. Det har varit en hel del strul och väntan, men mycket har likt ketchupflaskan lossnat nu på senhösten, inte minst bloggen, mer jobbuppdrag, och att vi äntligen fått i båten efter tre år i förvaring.

Maken har visserligen klarat sig från allvarliga sjukdomar men han orkar inte så mycket längre och har tappat på andra sätt, så han behöver hjälp av oss. Därför har vi varit hemma förutom på några få små utflykter, fast det har inte varit en belastning att vara hemma eftersom trädgården har varit och är fin ännu. Uteplatserna har varit viktiga. Tyvärr har kvällarna varit rätt kyliga att sitta ute.

Jag har deltagit i många trädgårdsträffar och haft några själv varav en större busslast med Huskvarna trädgårdsförening.

Några nya projekt har det dock inte blivit. Första egna trippen och övernattningen gjorde jag nu i helgen. Det var trevligt med lite ombyte och nya intryck. Besökte även Höstträdgårdsmässan i Ängelholm, där var otroligt mycket folk och ett 60-tal säljare.

Vejbystrand mysiga vandrarhem

Jag försöker få med mig maken att gå i skogen varje dag och att äta bra. Vi har som tur är fina grönsaker att tillgå. Ingenting i odlingen har egentligen misslyckats om man bortser från senaste tidens kålmaskinvasion på kål och mangold och att hallonen samt ärtorna torkade bort på slutet.

Så mycket dill och spenat har jag nog aldrig frusit in som i år i den nya blomsterintegrerade bädden. Dessutom har vi ännu fin sallad, morötter, rödbetor, gurka, squash och tomater från pallkragar och krukor. Jag har plockat en stor skål söta småtomater på köksaltanen varje morgon sedan mitten av juli .

Så här såg den omgjorda samodlingen ut någon månad senare där dillen och potatisen varit.

Vädret har varit bra med tämligen svala nätter, vilket är skönt när man ska sova. Vi har haft övervägande sol på dagen, bra växtkraft men också lite regn här i perioder. Nu är det dock en mycket torr period igen. Det känns inte lika roligt att stödvattna längre. Det mesta klarar sig dock utan fjäsk även om jag har en del i krukor.

De enkelblommande mörkbladiga dahliorna har stått fina sedan i midsommras

Andra dahlior började blomma sent men ’Café au lait Royal’ var först med sina bautastora blommor

Av de sådda sommarblommorna har Rosenskärorna som vanligt varit de mest blomvilliga. Finaste är ’Fizzy pink’

De vita inslagen blir mer och mer dominerande här.

Detta får räcka för idag, men ha det så gott!

Hälsar Luna

10+

5 kommentarer

 1. Hej Luna. Vilken vacker trädgård,
  Undrar var du har. Köpt ( hittat) den fina mattan på bilden från altanen med bordet i bakgrunden? Jättefin.
  Bästa hälsningar Marlene

 2. lunasblogg

  6 september, 2022 at 07:46

  Hej Marlene!
  Mattan köpte jag på Rusta i våras och den tål att ligga ute, är mjuk att gå på och är inte halkig. Älskar den. Om det ösregnar rullar jag dock ihop den.
  /Luna

 3. Det verkar ändå som ni haft en fin sommar även om ni mest varit hemma. Bilden från er altan med den fina mattan är härlig. Så roligt att ni haft så fin skörd av ätbart. Visst är det härligt att ha dill i frysen för kommande vinter. Här har också skörden gått över förväntan. Inatt fick jag dock täcka tomaterna då det var nära nollan men … det sjönk aldrig lägre än till 2 plusgrader.
  Skönt att du är tillbaka!

  Kram och fin fortsättning på veckan! Och hälsa så gott till maken!
  Anita

  • lunasblogg

   6 september, 2022 at 19:33

   Tack! Jo så är det nog. Det är jag som inte varit riktigt i fas men jag känner mig mindre orolig nu med stöd från alla håll.
   I förra veckan hade vi en natt med bara 2 gr fast det skulle vara 8 gr nattetid. Bästa är nog att kolla hur fort temperaturen sjunker före läggdags om man ska vidta åtgärder eller inte.
   Kram och tack detsamma.
   Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑