Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Sommaren 2023

Måttfullhet gäller inte denna sommar. Är det inte det ena så är det det andra.

Förut gick energin till att hålla liv i rabatterna p g a torka och bambis framfart. Nu är allt plaskvått, avbrutet och skräpigt p g a hård blåst och regn, inte bara med stormen Hans utan även innan.

Vi är nog dem som fått mest regn i juli.

Saknar att sitta här och läsa.

Hösten känns nära. Det är annars min favoritårstid men jag är inte färdig med sommaren än. Då det var så varmt och torrt i juni hann jag inte med vad jag skulle. Nu har jag mer tid att njuta när jag har överfulla vattenreserver jag inte behöver använda. Jag vill suga ut mer av sommaren. Kanske vädret vänder i september.

Förra årets augusti var fin med 25 gr varmt och vindstilla. Då satt jag en del i solstolen och vi var ute med båten, gjorde utflykter maken och jag ( i den mån han orkade). Det var nog meningen att vi skulle få en sista bra augusti för sedan tog livet en annan mycket hårdare vändning. Jag blev änka i oktober för dig som inte vet.

Sammantaget har dock sommaren varit bra trots olika extremväder och en otursförföljd trädgård. Sonen och jag gör minst en dagsutflykt i veckan då vi hinner se mycket.

I fredags när det höll upp var vi tex i Eksjö, en av tre unika trästäder i Sverige och på hemvägen gjorde vi ett besök på Jönköpings rosarium.

En annan dag var vi på Nolhagsgård med byggnadsvårdsbutik i Alingsås (wow säger jag),

Därpå Nääs hotel och restaurang och Aluddens växtrum i Lerum. Sverige har så mycket att erbjuda om man bara söker.

En annan gång åkte vi till Sammels lantgård i Landvetter som har utökat växtrummen och växtförsäljningen mycket sedan jag var där sist. Vidare till Mölnlycke Garden Center som är superproffsigt och sist Göteborg centrum för shopping. Ja, vi tar vara på tiden och samordnar utflykterna. Det har blivit många trädgårdsbesök senast i helgen hos @persson3694 i Svenljunga, en gammal prästgård i Grimstorp, såå innehållsrik och mysig.

Trädgården här hemma då? Jag har gjort en del småjusteringar med delningar och flytter som jag väntar ska ta sig. Tiarellan här har blommat otroligt länge i år, men tvekade lite i början. Som du kanske vet har jag olika teman i trädgården för att få ett lugnt intryck.

Min trädgård är likt andras frodig och blommande nu fastän rådjursattackerna inte vill upphöra riktigt trots ihärdiga sprutningar med Trico Garden, men det är väl regnet som tar bort effekten kan jag tro. Tex har min Ghislaine de Feligonde fortfarande inte fått blomma, kanske det blir lite i slutet av augusti. Önskar det vore i nästa vecka då jag har visning. Några klematis tjurar också som frös ned i våras.

Låg paradisblomster en favorit, långlivad och rådjurssäker.

Det får vara allt för idag. Vi hörs en annan dag.

Luna

3 kommentarer

 1. Du bjuder på så vackra blomsterbilder Luna. Men visst känns det som om sommaren försvann och det blev höst. Men kanske blir det ändå lite stänk av sommar kommande vecka.
  Har förstått att ni fått mycket regn. Här har vi klarat oss mycket bättre. Och just nu skiner solen och temperaturen stiger. Kanske ändå …
  Hoppas din visning går bra nästa vecka!
  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

 2. Jeg savner også å kunne sitte ute i varme sommerkvelder for å lese bok. Ha det trivelig og ikke tenke på noe, bare nyte hagen.

 3. Ja nog saknar man att sitta ute och njuta av sol och värme. Men trädgården ser ut att trivas. Jättefint hos dig. Kram Pia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑