Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Sommarens alla utflykter

Hej igen!

Den här sommaren har varit både lång och fantastiskt bra och mindre bra (makens ork och hälsa sänkte helheten), fast idag tar jag bara upp det roliga.

Jag har nog aldrig gjort så många givande roadtrips som denna sommaren. Det beror på sonen som gärna gjort mig sällskap både att lägga upp rutter och turas om att köra. Maken har dock inte orkat vara med, det var bara vår 75 års dag vi firade på annan ort ihop. Det är egentligen första gången sonen och jag varit ihop så mycket sedan han flyttade hemifrån för han har alltid varit en globetrotter på väg till främmande land både privat och i tjänsten och för frivilligt hjälparbete i fattiga länder. Sedan pandemin bröt ut ser läget annorlunda ut, vilket jag är glad för i detta fallet. I år är man extra sugen på att få komma ut och vidga vyerna. Det gäller att passa på för man vet ingenting om morgondagen.

De flesta turerna har varit dagsutflykter för att jag inte ska vara borta från maken för länge, men den som åker iväg tidigt och kommer hem sent hinner mycket på en dag. Vi har haft extra fika och mackor med oss så vi har varit väldigt flexibla och öppna för spontana avstickare och sen hemkomst, men alltid sett till att få bästa fikautsikten. Det låter som många timmar i bilen men faktum är att vi också promenerat ca 8-9 km/ dag för båda är vi nyfikna på outforskade begivenheter och utsiktsmål.

Förutom tvådagarsturerna till Uddevalla och Skåne i början av säsongen, har vi gjort 6 st dagsturer. Sedan tillkommer några halvdags turer för loppis-och gofika också. Nu har jag redan skrivit om de flesta, men inte om den senaste som också gick till Skåne. Så här kommer dels en snabbrepetition av utflykterna och dels lite mer om senaste resan för mitt eget minne.

Tur 1. Skåne 2 dagar med Sofiero, Norrvikens trädgårdar, Krapperup slott, Kullens fyr, Hovs hallar m.m.

Sofiero 8 juni

Tur 2. Gunnebo slott och Tjolöholms slott

Tjolöholms slott 8 juli

Tur 3. Gick till Sätila och Lygnern, naturum Fjärås Bräcka, Skårs gård, Äskhults by och Åsa vid havet. Många intryck och svårt att välja bara en bild.

Äskhults by 24 juli

Tur 4. Tjörn och Orust, Sundby Säteri och Kyrkesund

Kyrkesund 5 aug.

Tur 5. Jonsereds trädgårdar, Bohus fästning i Kungälv, Marstrand och Kungälv garden center

Marstrand 12 aug.

Tur 6. Jönköping, Rosariet och Dunkehallaravinen, Röttle by, gamla turistvägen till Gränna

Dunkehallaravinen i Jönköping

Tur 7 och senaste resan gjorde vi förra veckan till Helsingborg och Sofiero för andra gången i år. Jag ville inte missa sensommarens pågående aktiviteter, medan sonen gjorde annat i stan. På vägen ner körde vi på den gamla kustvägen i Halland märkt med en brun blomma och gjorde flera stopp, bla i Grimsholmens naturreservat och gamla vattenkraftverket i Boberg med sin smala gamla stenbro. ( Obs vi är fans av höjder och vatten, ler)

Gamla stenbron och vattenverket i Boberg

Som vanligt lunchade vi vid Pålsjö bad i Helsingborg och här släppte jag av sonen för ett par timmar och fortsatte själv till Sofiero. Vädret var helt fantastiskt.

Tittade snabbt på de 6 utställningarna. Bäst var Klockaregårdens Trädgårdsbutik med ’Oändligt liv’

Kolla bihotellet

Och ’Grön Oas’ av Björktorps Gröna

Men för övrigt var temat odling och hälsa det mest intressanta

Annika Christensen var dock inte där då, men det finns så mycket annat …alla dahlior tex….

Och mängden av sommarblomster…

och det vackra lugna gröna…

Sedan körde vi till hamnen i Höganäs

vidare till Mölle

Italienska vägen med Mölle under

och tittade in på svärmors gamla hus och trädgård med utsikt över Danmark ( vi kom dock inte ner i trädgårdsparken)

Sedan upp till Kullens fyr förstås. Vädret var helt enastående, ingen vind och sikten klar ända till Torekov. Ja efter det blev det bara att köpa grönsaker i Brunnby och jo en snabb sväng till Farhults Blomster- och loppisgård, men jag köpte ingenting. Hemma vid 9-snåret efter bilkörning i magisk solnedgång.

Få se om det kan bli någon mer tur i september, fast nu finns inte den tiden längre för spontana resor.

2 kommentarer

 1. Så många härliga platser och så fina bilder Luna. Roligt för dig att få åka på roadtrip med sonen. Sofiero och Tjolöholm, fantastiska platser. Och sedan kontrasten med bilden från Äskhults by (aldrig hört talas om). Marstrand har jag besökt flera gånger men det är många år sedan. Och så ”Mölle by the Sea”.
  Tack för ett fint resereportage!

  Kram och en fortsatt fin höst till dig och maken!
  Anita

  • lunasblogg

   8 september, 2021 at 09:35

   Tack snälla Anita! Vad roligt att du gillar. Det är en risk med att komprimera ett inlägg så här, men faktum är att jag skrev mycket längre text med många bilder först, men insåg att det blev för mastigt. Jag fick nog fram känslan av rörelse iaf som man saknat senaste åren.

   Kram och fortsatt fin sensommar till er också.
   Luna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑