Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Mina sommarplågor!

Fredag 19 sept 2014

 

Idag är temat Sommarplåga på Blooming Friday!

blogg-2

 

Jag ska inte klaga … och jag ska inte gnälla om personliga vedermödor…..

Jag noterar bara vissa små förtretligheter en trädgårderare kan råka utför.

Inte det att grannarna kör igång gräsklipparsymfonin precis när man ska grilla. Neej! De har tystgående murmeldjur som smyger omkring på gräset numera. Ofta har dessa djur ett namn. Sonhustruns heter Buster, men den var dum igår och körde över lilla E:s nya kvarglömda blommiga stövlar, så  det blev ett stort hål på tån. Aj, aj !Gråt och tandagnissel!

Andra grannar klipper inte sitt gräs alls, kanske har det varit för torrt. Ovanligt tyst har det i alla fall varit.

Inte heller tar jag upp förtretligheterna med  sommartorka, försenat regn, hagel stora som puttekulor, ogräs  eller bara alltför invasiva trädgårdsväxter eller växter som strejkat.

Hur som helst ska  det bli spännande att läsa hur andra Blooming Friday bloggare tolkat ämnet.

Nya sommarplågor hos mig:

I år kom de för första gången på besök i vår trädgård! Och jag som alltid skrutit om att vi inga har, fast de funnits  på andra sidan gatan, nämligen

De bruna……    Äckel …päckel….. GRRR

mordarsnigel

Nu blev ju inte heller det ett jätteproblem eftersom jag genast satte igång jakten och det är inte många jag behövt plocka för hand.

Snäcksniglarna tycker jag dock är ett värre problem . De käkar och gör hål på hostor, dahlior och annat varje sommar. Nu ser mina hostor och bladen på dahliorna skräpiga ut. Skönt att dahliorna i alla fall blommar bra.

dahliahost

Kålmasken har varit extra svår i år.

kalmask

Det absolut tråkigaste är dock det som hänt min Ligusterhäck för första gången. Jag upptäckte det först för någon vecka sedan, men nu tappar den snabbt sina svartfläckiga och gula blad.

hackrundel

Vår liksom alla Ligusterhäckar i området har blivit angripna av svartrost, fast närmsta grannens häck är mycket värre. Smittan sprider sig snabbt med vinden.. Det beror väl på det milda klimatet och på att regnet kom för sent.  Även syrénerna har svarta blad. Svampen Cercoseptoria ligustrum  sprider sig inte till andra häckar som tur är.

svartrost

Nu kommer det väl att justera sig efter vintern igen, men det gäller att ta upp de gula små löven och bränna.

 Mull, kalk och gödsel är alltid bra och att spruta med såplösning med bikarbonat  kan hjälpa. Som tur är är inte min städsegrön, så i vinter kommer den väl se ut som vanligt. Till våren lägger jag ut Biobalans.

Vår häck löper utefter tomten på tre sidor och är ett viktigt insynskydd, inte minst för att vi har en hörntomt och har många förbipasserande till badstrand och strövområden.

Det syns kanske inte så mycket på håll än, men häcken kommer gulna mer.

utsida

Håll tummarna så vi inte behöver ta ned den! Lite privacy vill vi ha trots att denna sidan mot gatan är formell där vi inte vistas så mycket.

Insidan av trädgården ser helt annorlunda ut. Den är som hjärtat pulserande och varm, men privat.

images-1

Ha en skön helg trots vissa förtretligheter.

Vädret är det minsta att klaga på nu.

Kram Luna

0

11 kommentarer

 1. Dessa eländiga svampangrepp som angriper olika växter. Och många svampar verkar trivas när det är torrt medan andra gillar när det är fuktigt. Jättetråkigt med er ligusterhäck. Nu gäller det att försöka avlägsna alla blad så att den kommer tillbaka (häcken alltså) i full vigör nästa år. Håller tummarna att den klarar svampangreppet.

  Så mördarsniglarna har kommit till dig också. Men jag håller med om att de små snäckorna i år har varit ett värre problem. I början av sommaren plockade jag 500 mördarsniglar varje kväll men när torkan kom, då försvann dom. Men snäckorna var kvar. Och kålmaskar är ju ofta ett problem. Jag skippade brysselkålen i år.

  Hoppas du får en fin helg!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   19 september, 2014 at 20:47

   Ja, man får göra så gott man kan. Den här häcken brukar aldrig vara några problem med annars, men att ha trädgård är som att ha småbarn. Är det inte det ena så är det det andra . Ständig tillsyn
   Ha en fin helg själv.
   Luna

 2. Ja, du alltid finns det någon plåga i trädgården. Ser att vi har samma sak på vår liguster (som du ju redan har noterat hos mig). Jag märkte av den i augusti när regnet kom. Så det är väl den fuktiga värmen tillsammans med regnet som gjort den riktigt ihärdig. Jag har klippt ner min häck till 10 cm och låtit den börja om men det hjälper tyvärr inte. Vi får hoppas på det bästa! Ha en fin helg!/Merja

  • lunasblogg

   19 september, 2014 at 20:58

   Oj, har du klippt ned din häck! Jag väntar tills nästa år och ser vad som händer. På vissa platser har man haft de här problemen länge, men det brukar vara ok i alla fall i början av sommaren. Vi håller tummarna!
   Kram Luna

 3. Visst är det tråkigt med angrepp av olika slag, bladlöss och sniglar, inga mördarsniglar som tur är. Rådjuren och hararna tar sina mumsbitar. Hoppas att din Ligusterhäck tar sig. Ha en trevlig helg /Marika

 4. Så irriterende og kjedelig å få plantene ødelagt av skadedyr og annet! Håper det ordner seg med hekken.

 5. Så mycket det finns som kan plåga oss. tur att sommaren var så fin som den var
  Ha en skön lördag
  Kram Meta

 6. Usch så trist med din liguster. Alltid är det något! Men det är väl därför vi trädgårdsmänniskor är så tåliga…vi kämpar på ändå. Hoppas den tillfrisknar till nästa sommar/ Titti

 7. Trist med svampangreppet, jag håller verkligen tummarna att häcken klarar sig. Mördarsniglarna är inte trevliga de heller, men utöver att de äter upp många av mina ettåriga vallmo så har deras framfart här varit okej. (Men det finns ju en anledning till att vi har upphöjda odlingsbäddar till grönsakerna… Där har de hittills inte tagit sig upp.)
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

 8. Ja, är det inte det ena så är det det andra! Din trädgård ser så fin ut.
  Kram Hélena

 9. Ja, men usch för dessa eländiga svampsjukdomar! Kämpar själv med svamp på häckoxbärs-häcken på vår framsida, men det är en ganska ojämn kamp! Ska nog också testa Biobalans till våren! Måste ner och detaljstudera ligustern längst ner i trädgården, har ingen längre sträcka, men det är den vintergröna varianten och det är ju lite olustigt med hotet… Hoppas du får bukt med din häck! Ha en skön helg! 🙂 Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑