Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Sorg

Nu var det en månad sedan jag gjorde ett inlägg och många har undrat hur det gick sedan efter mitt dystra inlägg den gången.

Som ni förstår blir det inte roligare nu.

I söndags 16/ 10 när åskan gick våldsamt somnade min man in vid 76 års ålder efter en månads helvete på sjukhus och korttidsenhet demens. Orsak mycket aggressiv cancer på flertal ställen i kroppen. Detta i kombination med covid gjorde att det gick oerhört fort på slutet och tack gode gud säger vi att han slapp ligga så i månader som doktorn trodde.

Jan Olof Ek 50 år (av journalist kollegor tidigare kallad JOE och av oss Jan)

När han kom in på korttidsenheten förstod han plötsligt att där ville han absolut inte vara, så vi bads att inte besöka och oroa honom med besök de första dagarna, men ganska snart smittades han med covid och då fick vi absolut inte besöka . Under denna tid försämrades hans demens väldigt snabbt också och han slutade sova och äta och när jag sedan besökte honom efter en vecka visste han inte vem jag var. Han hade dessutom otroligt ont innan palliativa teamet sattes in där. Hur orolig och ledsen jag varit samtidigt som jag kämpat med kommunen och fakturor på drift kan jag inte med ord beskriva, men nu börjar spänningen äntligen släppa och jag ser framåt trots allt. Ovisshet, hopplöshet och sjukdom är ingen bra kombination.

Kort taget i augusti i år efter att vi fått båten i sjön efter tre år i förvaring. Vi trodde han skulle bli bättre i huvudet men visste inte då att han hade mycket aggressiv cancer också. Röntgen hade inte visat något speciellt i mars i år, nu hade han både i lever, lungor, många körtlar i magen och antagligen en hjärntumör som inte hanns utredas.

Han blev glad av båtturerna men orkade inte vara ute långa stunder. Vi fick iaf ett par fina minnen.

Dödsannonsen kommer i Borås Tidning imorgon lördag och begravning följt av urnsättning ska vara den 8 nov på St Sigfrids griftegård, Borås, samma procedur och plats som för vår omkomne son 2013.

Livet måste gå vidare, men just nu är det tufft. Jag har dock varit förberedd på ensamhet, men inte att det skulle gå så snabbt och få ett så dramatiskt slut.

Han har inte orkat göra utflykter eller gå med på bjudningar de sista två åren. Vi kan trösta oss med att vi hann med så mycket tidigare i livet vad gäller resor, socialt liv, kultur och aktiviteter, inte minst vårt älskade Italien och vännerna där.

Nu lämnar vi den ljusa tiden med blommor och blader. Denna bild på den sista buketten från trädgården tog jag precis innan han dog.

Jag städar och röjer lite varje dag både utomhus och inomhus. Tex har jag skickat alla stomi grejer till Ukraina hjälpen. Det gäller bara att hålla sig stark så att sonen och barnbarnen fortfarande har mig kvar och ett farmorhem och trädgård att besöka, men jag har ganska bra driv tack och lov. Bakslaget kanske kommer sedan.

Med ursäkt för detta mörka inlägg önskar jag alla en bra helg.

(Detta inlägg uppdaterades idag lörd. förmiddag)

Luna

3+

24 kommentarer

 1. Varmt hjärta till dig !

 2. Men kära du, så himla tråkigt och sorgligt! Demens och cancer, hemska sjukdomar, och så fort det gick…
  Jag lider med dig! ♥

  Varm kram
  Gunilla

  • lunasblogg

   22 oktober, 2022 at 06:11

   Tack snälla! Livet verkar vara förutbestämt. Tur att man inget vet innan.

   Kram Luna

 3. Beklagar sorgen! Hoppas du får lite tröst i familjen runt dig! Kram, Carina

  • lunasblogg

   22 oktober, 2022 at 18:13

   Tack Carina! Just nu är alla mer eller mindre i chocktillstånd, men det kommer nog lätta efter begravningen.

 4. Kära Luna, beklagar sorgen, så oerhört sorgligt det var att läsa detta. Jag hoppas att du kan hitta kraft tillsammans med din kära, fina familj och i trädgården. Ta nu hand om dig och krama dina nära och kära riktigt mycket.

  Varma kramar,
  Anita

  • lunasblogg

   22 oktober, 2022 at 18:22

   Tack snälla Anita! Du är så empatisk och har varit genom åren hela tiden. Här har ju varit en del elände så det är ett under att så många av er mina gamla bloggvänner fortfarande är kvar.
   Ledsen att göra er alla ledsna men det var kanske det sista negativa nu. Jag hoppas på flera bra år efter detta och att jag fortfarande kan delge något positivt och inspirerande också.
   Varma kramar
   Luna

 5. Beklagar verkligen er stora förlust .
  Skickar en varm kram /Marika

  • lunasblogg

   22 oktober, 2022 at 18:24

   Tack Marika! Vi ska alla den vägen vandra. Efter 70 år är man mer utsatt än tidigare.
   Kram Luna

 6. Peter Söderberg

  22 oktober, 2022 at 18:36

  Kära Luna, vi tänker på dig och minns många fina stunder vi haft tillsammans i Sandared. Jan var alltid en sådan gentleman och generös på alla sätt. Kram från oss båda Marie Anne och Peter

  • lunasblogg

   22 oktober, 2022 at 20:16

   Tack snälla Peter och Marie Anne! Vissa klarar cancer medan andra inte gör det. Vi minns med glädje er som grannar och fantastiskt att vi fortfarande har kontakten. Hela Rydetgänget från förr var och är ett sammansvetsat gäng.
   Kram Luna

 7. Beklagar förlusten. Trots att vi inte känner varandra så önskar jag dig mycket kärlek och ljus.

 8. Marita Hedberg

  23 oktober, 2022 at 19:16

  URSÄKTA dig inte.
  Sorg måste få ta sin tid. Tror att tiden just nu är bra för dig. Följ med naturen och gå in i vilan.
  Vintern är snart här tid att sörja och minnas.
  När vårens strålar kallar med värme och knoppar som brister tror jag att du kan glädjas och bara följa med. Vår natur är så läkande. Försök att då att ta fram alla bra och fina minnen.

  Du har givit och lärt så många att uppskatta naturen genom våra trädgårdar.
  Det är tid för dig att ta emot hjälp och stöttning .
  Skickar styrekramar Marita Hedberg

 9. Kondolerer, du får minnes alle de gode stundene og fremdeles skape en flott hage til barn og barnebarn.

 10. Luna, beklagar djupt din och familjens förlust. Så sorgligt att du och Jan inte fick ytterligare några år tillsammans.
  Många kramar!

  • lunasblogg

   25 oktober, 2022 at 21:51

   Tack snälla Kristina. Jag pratade ju med din mamma som också blivit änka i år och hon sa att det var viktigt att äta bra för att orka. Det tänker jag på varje dag.
   Många kramar till dig och henne.
   Luna

 11. Med varmt deltagande i din sorg.

 12. Beklagar sorgen. Tänker på dig. Du skriver så fint o jag önskar dig allt gott. Din fina familj, trädgård o natur hoppas jag lindrar sorgen så småningom. Sorgen är kärlekens pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑