Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Step by step…

Hej alla! Här är jag igen.

Maj månad är alltid lite hektiskt för det är mycket man vill göra utomhus. Jag är mer tacksam än någonsin att jag har trädgården för då glömmer man annat. Så fort jag gått ut för att fixa något har det gått några timmar igen. Det ena ger det andra och tiden rusar iväg. Motion får man också.

Jag har sått och satt alla grönsaksplantor nu, både köpt och försått. Även vissa egensådda och köpta sommarblommor har jag satt ut i rabatterna. Så bra att det nu regnar. Tack för det och att dagarna är ganska varma . Var tvungen att ta bort en drivhuskåpa på det jag sått tidigare.

Häromdagen var det nästan för varmt, men det vände snabbt med ett åskregn. Järnnätterna verkar dock vara över får vi hoppas. Nu är Rhododendronens tid. Här yakushimanum

Förra veckan tog dock frosten en blommande rhododendron Teddy Bear, nga azalea och skadade några små lönnar i toppen, en fjärilsbuske och annat, faktiskt också hela syrenhäcken i toppen.

Teddy Bear kanelrhododendron

Aldrig förr har det väl varit så mycket pollen och fröhängen på marken. Det har gjort att jag inte haft någon brådska med att ställa iordning alla detaljer, möbler och krukplanteringar, men step by step går det fram emot hur det brukar se ut här sommartid.

Enda trädet som inte slagit ut än är Rönnsumaken. Tomaterna har jag börjat plantera ut i spannar och jag tror jag ska ha dem alla på den nya soliga köksaltanen.

Igår spolade jag av altanerna för andra gången i år ordentligt. Ingen ide att ha några dynor eller kuddar ute. Jag har också rensat ogräs för det växer otroligt fort i år. Ingen flyttkarusell av växter, men har minimerat en del perenner och grävt upp vissa narciss- och tulpanlökar och slängt. Till hösten ska jag satsa lite mer på vårlök igen.

Dessa pärlhyacinter ’Fantasy Creation’ står sig otroligt länge och blir bara finare och finare tycker jag

Maken genomgår ju en 6 månaders cellgiftsbehandling , så han gör inte så mycket i trädgården utom att klippa gräs och köra trimmern. Han är ganska trött, men det går lite upp och ned, ändå ganska bra. I år blir det helt klart ett liv hemma och i trädgården. Då är det skönt om livet runt omkring är i ordning. Inte för mycket åtaganden och nya projekt.

Detta var en lägesrapport från vår lilla trädgård i maj 2019.

Ha en trevlig helg!

Luna

0

5 kommentarer

 1. Härligt att du verkar vara i fas. Ryckte till när jag läste något om att det varit svalt… Jag har tyckt det varit supervarmt hela veckan när jag jobbat 🙂 Men jag har å andra sidan flyttat en hel del jord.

  Lycka till med det fortsatta pimpandet av trädgården! Carina

  • lunasblogg

   28 maj, 2019 at 22:12

   Tack. Ja det är härliga trädgårdstider även om vädret och annat är nyckfullt. Gillar när det inte är för varmt dock.

 2. Det är alltid en fröjd att se bilder från er vackra trädgård Luna. Så skönt att du har den att pyssla med. Din rosa rhododendron ser ut precis som en av dom jag har. Min heter ’Fantastica’ och var den första buske jag köpte till trädgården. Kan det vara samma sort tro? Min har precis börjat slå ut men det är ju sent hos mig. Dessutom hade jag säckväven på tills för bara ett par veckor sedan, vilket jag tror var bra med tanke på frostnätterna som kom. Trist med dom som frös hos dig.
  Jag är fascinerad av er gräsmatta, så frodig, tät och grön.

  En fortsatt fin vecka önskar jag dig och maken!

  Kram Anita

 3. lunasblogg

  28 maj, 2019 at 22:32

  Tack Anita för de orden. Det är nog Fantastica som du säger. Jag hade glömt vilken yakushimanum jag hade. Har flera stycken på rad dessutom. Gräsmattan har verkligen blivit tjock och fin efter renoveringen i våras, men så har det också regnat en hel del.
  ha en bra fortsättning på veckan du också.

 4. Maria Hjort / Stureby, Enskede

  29 maj, 2019 at 11:46

  Så fint – som alltid. Vad är det för ljusgröna klot på sista bilden? Spirea?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑