Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Stora och små arbetsinsatser

Fred. 28  april 2017

Blommiga fredagen igen och temat är arbetsinsatser. Ett ämne som  alla trädgårdsinnnehavare känner sig hemma i denna tid på året. För somliga är det det käraste arbetet i världen, för andra ren stress. För mig är det en stor glädje att kunna jobba i trädgården igen. Det kunde jag inte förra året efter höftledsbytet, bara plocka lite i arbetshöjd.

Med den kalla våren har vårbruket inte varit ett dugg brådskefyllt och ändå har vi byggt om en altan. Jag har jobbat ute lite då och då. Jag har inte gödslat och mulkat förrän nu, utan mest rensat ogräs för att ta igen från förra året. Dels har jag  avvaktat med att sätta igång trädgården för fort , så att  växterna inte  skulle förstöras av frost. Att strö gödsel och jordförbättring  i blåst  riskerade bara att hamna på fel ställe dessutom.  Drivhuskupan hade blåst sönder tidigare och det är första gången jag inte haft sallat, spenat och rädisor utomhus tidig vår.

Så nu  först efter att vi fått mer nederbörd med blötsnö och hagel visserligen och  då dagstemperaturen stiger vartefter – då har jag klippt rosor, gödslat gräsmattan,  mulkat och förberett odlingsbäddarna.

Igår  blev en varm och solig dag, den första utan nattfrost. Och Hurra idag regnar det ordentligt! Igår erbjöd sig sonen att köpa hem hela bilen full av  brunnen kogödsel och planteringsjord och komma och hjälpa mig. Komposten som tömdes helt vid flytt förra hösten passar inte så bra som jordförbättring nu dock, men den finns i jorden ändå sedan i höstas.

Solen sken utan en endaste snö- eller hagelskur. Jackan åkte av och vi vi fick mycket gjort på några timmar. En riktigt skönt och trevligt arbete om man jobbar i team och i en vårträdgård på G som dessutom har bättre zon än utanför. Men när man arbetar tar man inga fina bilder, bara med mobil om man kommer ihåg.

Är så glad att jag har en son kvar, som gillar att hjälpa till,  den andra omkom i en bilolycka för fyra år sedan och igår skulle det varit hans födelsedag. Så flaggan var hissad och vi plockade trädgårdsblommor till hans minneslund.

Detta är utsikten från min dolda arbetsvrå bakom garaget. Där blåser det inte och där kan jag ha hur skräpigt som helst för ingen ser. De hängande väggfasta verktygsskåpen har jag skrivit om förut.

Här ser du det dubbla specialbyggda verktygskåpet från gamla bloggbilder. Området ser likadant ut nu förutom fler hyllor och att buskaget är ersatt med spalje´.

I nästa vecka vänder nog vädret på riktigt och vi  hoppas frostnätterna är över. Några nyköpta växter har fått flytta fram och tillbaka bl. a  en  Rosenripsbuske och en Stjärnmagnolia till (för min andra var ful), och lite annat smått och gott, men nu har jag planterat ut dem iallafall.

En liten arbetsinsats var också att klippa till runda underlägg av sittunderlägg till krukorna på nya altanen. Det var faktiskt makens idé för att inte få det nya trallgolvet förstört som det förra.  De syns inte alls men verkar vara bra, men är ett test. På sittaltanen har jag inga fat på hjul  utan bara under de tunga krukorna med grönsaker  vid odlingen. Igår köpte jag också en tygsäck på ställning för potatis,  också ett test, liksom fibervävs- överdrag med stödbågar för pallkragar.

 

Allt som väger lite och är flexibelt är bra. Här grejer från Plantagen. 

Det är dock inte dessa trafiköar som väger 350 kg st.

Igår kväll satte  kommunen ut farthindren på Strandvägen, vilket behövs då  folk kör som som dårar och det finns jättemycket småbarn på gatan. Förut låg det arbetet på oss grannar genom att vi satte ut blomlådor, som vi turades om att sköta men den arbetsfördelningen blev lite orättvis om man säger så.  Sedan lät vi gjuta betonghinder själva, men de fick vi släpa fram och tillbaka varje vår och höst – en tung arbetsinsats. I år åligger det arbetet  kommunen. Foto taget över  grannens tomt.

Detta var lite om senaste veckans arbetsinsatser. Största arbetsinsatsen i år var dock i mars när vi rev den gamla altanen och byggde ny.

Där har vi tyvärr inte suttit mycket än och med snöblasket fick de nya möblerna  åka in i garaget. När det blir väder ska planket målas och planteringen runt ses över.  Har man hus och trädgård finns alltid projekt för nya arbetsinsatser.  Vissa tror jag har en färdig trädgård. Det gäller bara huvudstrukturen som är intakt och eftersom tiden är föränderlig behövs både renovering, uppfräschning och förnyelse

Efter dagens ihållande regn och gödsling kommer frodigheten bli större. Jag var lite orolig ett tag för torkan.

Då slår nog tulpanerna ut lagom till Valborg!

Trevlig Valborg och första maj Alla!

Här väntar en massa roligheter, bl a att fira ’Hanami’ och körsbärsblomningen i Göteborgs Botaniska på söndag.

För att läsa mer om arbetsinsatser gå in på ’Blommiga fredagen’.  

13 kommentarer

 1. Men det var väl ändå det finaste du kunde få av din son, att han kom och hjälpte dig i din trädgård på sin brors födelsedag. Jag blir alldeles varm i hjärtat.

  Ser fram emot att höra hur sittunderlaget duger eftersom jag har samma problem med mina krukor på trädäcket. Hade planer på att göra lerfötter när jag gick på keramiken, men hann aldrig dit. Sitt/liggunderlag har vi desto mer av, men blir det inte alldeles platt?

  Önskar dig en fin valborgshelg.

  • lunasblogg

   28 april, 2017 at 16:53

   Tack Anni! Ja, P har hjärtat på rätta stället, liksom O hade. Det var O som hjälpte mig mest förut eftersom han bodde närmast.
   Jag får återkomma med utvärdering ang. sittunderläggen sedan, men det verkar fungera som en skyddande filttass för stols- och bordsben gör.
   Ha det gott!
   Luna

 2. Peter Söderberg

  28 april, 2017 at 15:22

  Tack för ett trevligt inlägg och trevlig Valborg / Första maj önskar vi er alla från ett regnigt Trönningenäs. Kram / M&P ???

 3. Så trevligt det var att läsa ditt inlägg Luna och så trevligt att läsa din kommentar hos mig. Som att träffas och sitta och prata lite. Det var en vacker bukett som ni plockat till sonens minneslund. Och så fint att ni kunde samlas på hans födelsedag.

  Den översta bilden är väldigt bekant. Så har det sett ut här också de senaste veckorna. Igår kom både hagel, snö och regn, all typ av nederbörd var representerad. Idag skiner solen men vinden var kall kände jag när jag var ute på hundpromenad. Men nästa vecka så, då har dom lovat varmare väder. Som jag längtar.

  Så trist att drivhuskupan blåste sönder. Det har verkligen blåst rejält den här våren. Mina satt dock stadigt kvar vilket är skönt. Det är ju första gången jag prövar med vintersådd. Det där med att klippa till sittunderlägg att ha under krukorna var smart. Du måste skriva om hur resultatet blev. Vi har ju också träaltan och förutom små trätrallar på hjul har jag har små träramar som jag (eller rättare sagt maken) snickrat till som passar under krukorna Då blir det luftväxling och det fungerar jättebra. Jag har dessutom 10 stora fyrkantiga krukor med tomater som rymmer ca 30 l jord/st och som står i en lång rad vid ett plank och under dom lägger vi fyrkantstavar. Det fungerar bra, vi har aldrig sett några märken förutom att altandäcket ser mycket renare och finare ut där förstås i och med att det varit skyddat.

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

  • lunasblogg

   28 april, 2017 at 21:21

   Så trevligt du skriver…som att sitta och prata lite…Gillar! Min snöbild var tagen i måndags men idag var det bara regn och ingen blåst. Känns bättre.
   Fyrkantstavar har jag också på vissa ställen, fast där rinner vattnet ned på trät lättare. Som sagt liggunderlägg är ett experiment och jag kommer att ge en rapport senare hur det fungerar. Nu har jag också köpt ett pallkragelock,men det var ett lite högre drivhus jag ville ha egentligen, för det gamla var så bra. Eller också får jag komma på en lösning att höja locket när plantorna växer, men ändå kunna öppna. Gräva ur den dubbla pallkragen på jord skulle också gå.
   Trevlig helg till dig också
   Kram Luna

 4. Så fin arbetsbänk och bod och så snyggt med verktygen på väggen. Det ÄR väldigt bra med ordning och redan om man kan få till det och behålla den. Visst är man rik när man har säckar med jord och gödsel och annat som våren kräver.
  //Helene

  • lunasblogg

   28 april, 2017 at 21:26

   Tack, ja det är praktiskt men utanför blir ibland lite kaos ändå. Två ggr om året rensar och slänger jag. Ha det gott/ Luna

 5. Du har verkligen hunnit med mycket. Vädret sätter käppar i hjulen, idag fryser jag och håller mig inomhus.
  Trevlig helg!

 6. lunasblogg

  28 april, 2017 at 21:31

  Tack,det är bra att passa på innan det blir för varmt. I maj är det mycket ändå av allt. fast idag var det omöjligt att gå ut p g a ihärdigt regn.
  Trevlig helg till dig också/ Luna

 7. Vilken fin bukett ni lämnade. Det är alltid roligare att jobba tillsammans men ibland blir samhörigheten ännu större efter jobbiga händelser. Det blev väldigt fint resultat och att det ’bara’ är mobilbilder förstår jag mycket väl. Så fick det bli för mig förra veckan.

  Nu hoppas jag att ni får varmt och soligt så du får njuta ute av allt det härliga ni gjort.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

 8. Det ser ut som att ni hunnit med en hel del redan, trots snöoväder och kyla. Jag brukar lägga små brädstumpar under krukorna för att slippa ringar på däcket. Det har fungerat bra, men skall nog testa din variant. Hoppas värmen kommer så ni kan sitta och njuta i de nya stolarna.
  Ha en riktigt fin helg /Marika

 9. Vilket fint och innehållsrikt inlägg. Blir också varm i hjärtat över hjälpen du fått och den fina buketten ni plockade. Så skönt och trösterikt.
  Ditt förråd med dörrar är så himla fiffigt! Jättebra att du visar det igen så fler kan göra något liknande.
  Stor kram och hoppas vårvärmen har anlänt nu!
  Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑