Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Strul i fina hösten.

Nu är oktober slut och lika bra det, säger jag som haft en del hälsostrul på sista tiden, trots en fin höst… dock med mycket regn sista veckan.

Sedan mitt förra inlägg har hösten framskridit fort…. nu finns knappt vare sig hostor eller lönnlöv kvar…

Men efter förra veckans frost finns det annat att njuta av som kopparlönnen nu …

och naverlönnarna på framsidan….

Det negativa men ändå bra att veta är att jag äntligen har fått besked om min dåliga hälsa. Jag har fått diagnosen Sjögrens syndrom efter flera månaders utredning. Det är en kronisk autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper de kroppsegna cellerna med påföljande extremt torra och sköra slemhinnor i hela kroppen, trötthet och reumatisk värk. Har anat det länge men i år har det varit mycket värre så nu tål jag inte ens en penicillinkur längre. Tex när tårvätskeprov i ögonen togs på reumatologen visade sig värdet vara noll och det bör vara 15.

Det positiva i kråksången är dock att jag får tandvårdsbidrag och får numera vara uppmärksam på vad jag äter och dricker för att hålla sjukdomen i schakt så jag slipper tråkig bromsmedicin. Tycker väl jag har ätit bra men nu tar jag bort vitt mjöl, socker, öl och vin, kaffe raffinerade oljor, mejerivaror och processad mat på ett striktare sätt än jag gjort tidigare.

Håller på att läsa in mig mer, beställde tex denna bok i veckan.

Har testlagat mat och den är väldigt god.

Med sjukdomen följer inflammationer, trasiga naglar, svamp och svårläkta sår. Och det har jag verkligen märkt av då jag under tre veckor fått gå till närhälsan för såromläggning av en tumnagel som till sist fick opereras bort en del av.

Detta har gjort höststädningen i trädgården till ett problem för att jag inte ska smutsa och blöta ned handen. Som tur var har jag en man som tar all disk och krattning och en son som tagit mycket grovjobb i trädgården. Sonen har även målat den nybyggda soptunne-inhägnaden, bytt ut en pallkrage och målat tillbyggnaden av planket mot grannen jag skrev om tidigare, ( de har tagit ned en stor buske bakom och ska bygga cykelskjul istället för tidigare)

Diskret och smalt galler framför soptunnorna som lätt går att skjuta ut vid tömning och som inte väger något knappt. Min lösning på detta problem är jag supernöjd med. Från gatan syns det knappt inte då tunnorna står inne i häcken, men från insidan är ändå en garagevägg.

Odlingen som den ser ut nu med ny färdigkomposterad pallkrage och vissa igenbyggda hål i planket mot grannen. Få se hur det fungerar nästa år, vill alltså ha lite SO ljus på hallonen och köksträdgården. Annars får det byggas till mer sedan. Grannen och vi äger halva ytan var emellan garagen och vid vår garagevägg har jag alla grejer.

Ytterligare ett strul har varit data krångel. Du som varit inne på sista tiden har kanske sett att Instagrambilderna bara visat tomma rutor. Nu är det bara att klicka på rutan så kommer du till mitt Insta även Fb förstås. På dessa sociala medier är jag ganska aktiv.

När jag fått hjälp med det kom ett nytt problem att adminal inte gick att öppna. Idag har jag dock fått ordning på det också. Tack Vivi på @Rivercode trots att det är helg.

Sedan har vi det här med Covid 19, som har ökat väldigt mycket i Västra Götaland igen. Så nu vågar man sig inte ut på ett tag. Det ser ut att bli en dämpad november och jul ska vi inte tala om. Skönt iallafall att trädgården i stort är höststädad, höstpyntad och att vårlöken är satt, samt att senhösten är så fin och varm ännu.

Och med detta både negativa och positiva inlägg önskar jag dig en fortsatt fridfull Alla helgons kväll.

Ta hand om dig!

Luna

6+

9 kommentarer

 1. Peter Söderberg

  31 oktober, 2020 at 20:55

  Vivi är kanon, jag vet! Hoppas att du kryar på dig och tur att du har din man och son som hjälper dig! Sköt om dig och hälsa familjen önskar dina f d grannar 👍🎃❤️🎃

 2. lunasblogg

  31 oktober, 2020 at 22:23

  Tack snälla! Så ni känner Vivi?

  • Peter Söderberg

   2 november, 2020 at 08:56

   Jag känner Vivi då vi har Rivercode som vår web side administratör för Brf Kamelian 1 sedan något år tillbaka.

 3. Tråkigt med din sjukdom som måste begränsa ditt liv. Tror på att bra kost kan bota lite. Har egna erfarenheter av det genom min psoriasis. Så fint ni har det i trädgården. Snyggt med det gröna snickerierna. Blev inspirerad av soptunneskyddet. Kraaaam Pia

  • lunasblogg

   2 november, 2020 at 20:51

   Tack, jag har nog haft dessa problem länge men symtomen har varierat. I år har inte varit ett bra år, fast detta året har varit tufft för många förstås och vi blir bara äldre.
   Hälsosam kost, positiv inställning, sömn och motion gör det lite lättare.

   Kram Luna

 4. Men kära Luna, vilket tråkig diagnos att få. Men som du säger, kanske bra ändå att du fick den till slut så du kan börja anpassa ditt liv efter den. Det där med att lägga om kosten tror jag verkligen på. Du får pröva dig fram tills du hittar rätt balans i kosten. Vilken tur att du får hjälp av maken och sonen. Bilderna du visar från trädgården är så fina. Kopparlönnen och naverlönnarna … underbara! Och jag har nog sagt det förut men den gröna färgen ni har på pallkragar och annat är väldigt, väldigt fin. Lugn och rofylld på något sätt.

  När det gäller Covid 19 så är det ju samma sak med region Stockholm. Vi har ju också skärpta regler nu. För oss är det inte så stor skillnad, vi har ju varit så försiktiga hela tiden och kommer att fortsätta med det.

  Krya nu på dig Luna och lycka till med den nya kosten! En fortsatt fin höst till dig och maken.

  Varma kramar,
  Anita

  • lunasblogg

   2 november, 2020 at 21:02

   Tack snälla Anita! Det finns diagnoser som är mer allvarliga än detta och man kan leva ett ok liv ändå så länge reumatismen håller sig på mattan. Fast skulle jag få Covid 19 eller något annat allvarligt vet jag att det är kört för jag tål knappt några behandlingar eller mediciner alls längre.
   Men vi är som ni väldigt försiktiga vad gäller smittorisk. Det är dock mest jag som besöker de nödvändigaste butikerna, numera alltid med munskydd.

   Ha en fortsatt fin höst ni också!
   Kramar Luna

 5. Fortfarande så fint i din trädgård och snygg lösning mot grannen.
  Mitt i tråkigheterna ändå bra att få diagnos och veta vad du har att jobba mot. Känner du till Patrik Söderqvist på IFM-kliniken i Lerum? Du bor väl ganska nära. Suverän och välutbildad person som jobbar mycket med maten, är googlingsebar
  Kram
  /Anette

 6. Din trädgård och kopparlönnens röda färgen är så vacker! Höstfärger gör verkligen mycket för känslan i trädgården så här års.
  Ledsamt med sjukdomar, men bra med diagnoser. Jag hoppas kosten hjälper dig att må så bra som möjligt. Ta hand om dig Luna!
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑