Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Svart Aronia- vad gör du av bären?

Tisdag 17 september 2013

Jag har en svart Aronia melanocarpa ´Elata E´som brukar få mängder av supernyttiga bär, så även i år.  Den ska ge god saft och gelé.  Jag har gjort juice av den förut, men den gick inte åt i frysen. Antagligen för att den är sträv och lite tuff för känslig mage. Vissa år har inte blivit gjort någonting ska erkännas.

bild

I dag har jag testat att göra Aroniasylt för första gången, samt frusit in hela bär på en bricka för att ha några på morgonfilen i vinter.  Att göra sylt av Aronia  går supersnabbt, både att plocka bären och att koka med syltsocker. Det passar mig, annars går det ju att både torka, göra saft eller gelé.

bild kopia

Sylten var jättegod. Vi testade nyss till glass.

Vad brukar du göra med dina Aroniabär?

6 kommentarer

  1. Jag ska prova att göra sylt för första gången i år. Vi har en svartaronia där jag hittills inte fått smaka på bären. Första året hann fåglarna före, andra året pajade extrafrysen och alla bär, all sylt och all saft hamnade i komposten och förra året var skörden så liten att jag inte orkade koka någon sylt på de få dl jag fick. Men i år! Har plockat 5 liter! Måste vara ett toppenår ur aroniasynpunkt. Jag gillar också syltsocker, så om du säger att det blev bra ska jag testa det. Funderar också på att göra saft på aronia och jordgubbar, borde kunna bli bra, men jag gör nog en testomgång först… Brukar göra sylt och saft på vintern, så jag får återkomma om det så småningom. 🙂
    Kram Kristina

  2. Det låter gott! Eftersom vi inte har någon aroniabuske blir det ingen sylt… Men det kanske är något man borde plantera, för de har ju fina höstfärger också.

    Septemberhälsningar
    Elisabet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑