Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Svart-vit årstid

Tisdag 15 januari 2013

Januari med stilla snöfall och kyla hos oss igen. Solen orkar upp lite korta stunder ibland.

solned

Känns vintern seg och mörk? Eller är den en period för vila, återhämtning och eftertanke för dig? Vi ska nog vara glada att vi inte har likadant väder hela året. Årstider ger balans  och spänning.  Bra att komma ihåg är att: I mörkret finns alltid lite ljus och i ljuset finns alltid lite mörker. Som i livet, naturen, designen ute och inne.

Jämför med Yin och Yang symbolen. Vinter och sommar, vila och aktivitet.

DownloadedFile

Idag beskriver jag två motstående poler i väderstrecken SV och NO här hemma.

Den översta naturbilden är tagen i SV-Väst hos mig, i riktning från kök och sovrum sett.

Den nedre är tagen mot Norr och NO från mitt arbetsrum. (Det är motpolen SV- NO, viktig axel i Feng Shui)

bild

Att fånga väderstreckens karaktär i husets och trädgårdens rum är bra Feng Shui.  I Norr och NO är karaktären slingrande former och mörkblå och svarta nyanser, tillsammans med vitt, lite ljusrosa, cremefärgat. Sten, grus och skuggälskande växter. Jämför japanska  trädgårdar.

I Väst och NV är det runda former, eftermiddag och kvällssol och metalliska återspeglande färger och vitt som ger karaktär åt platsen. Även med lite inslag av knallrött, jämför med när solen går ner i väst.

bild

 I mitt vita kök i SV och Väst balanseras det vita av svart, knallrosa, metall och mycket belysning för att ersätta det  ljus som saknas under morgontimmarna och under årets mörka årstid.

Vi byggde om vårt kök 1996 till en italiensk inredning. Håller än, kan jag väl säga, även om svart – vitt är ute snart. Hantverkarna trodde dock inte jag var klok som valde knallrosa luckor  på 90-talet. Idag hade det varit mer accepterat. Det är jag i ett nötskal, jag kan inte leva helt färglöst, men eftersom mitt element är metall väljer jag oftast halvkalla färger. Dörrarna och lådbackarna utan knoppar (som öppnas underifrån på insidan) och den för övrigt avskalade inredningen passar mig som använder köket nästan som ett restaurangkök. Det är extremt lättskött. Hade köket legat i öster ( vilket egentligen är det bästa för kök) eller i ett mycket gammalt hus hade jag inte valt en så modernistisk inredning dock.)

Vintermorgon i mitt kök

bild

… och med dagsljus

bild

Sovrummet i Sydväst har också rosa och svarta färger, fast lite mer glänsande och nyanserade. (SV står för relationer) Överkastet är gammalt från Sydeuropa. Det har jag fått av en kompis. Det, liksom den handsydda  asiatiska dockan från Helsingfors är en favorit. Det tycker Snoddas också. Han ligger alltid här när han behöver extra energi.

bild

Mitt arbetsrum i NO är lugnt och funktionellt med creme-och gråtoner och lite färgklickar efter årstid.

dal1Det var en liten titt hos mig.  Visar mitt hem i bara små doser då och då.

Ha det Gott! Luna

4 kommentarer

 1. Jag måste lära mig väderstrecken är helt urkass på det ! Norr och söder klarar jag , sen blir det snurrigt !
  Vilket häftigt kök du har … så roligt att se!
  Tack för allt du delar med dig av och din kommentar hos mig ! Blev såå glad !
  Ha det så gott !
  kram/Isa

 2. Läckert kök! Gillar det rosa, kan heller inte leva utan färg.
  Det är svårt att hänga med i fengshui-tankarna tycker jag, men det är roligt att läsa om. Ska ta reda på i alla fall hur väderstrecken går i min trädgård. Vet faktiskt inte det.

 3. vad fint du har det
  jag tycker åxå att det är svårt med fengshui, men kul att läsa det du skriver
  ha det så bra
  maggan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑