Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Svenska närbelägna pärlor och smultronställen

Tisdag 14 juli 2015

solgranna

På äldre dagar har jag förkärlek för nya smultronställen, vackra kulturella vägar, personliga hotell, caféer och White guide restauranger. Helst ska det inte krylla av turister,  inte vara för kommersiellt och framförallt ska det vara vacker natur. Att söka sig till överfulla stränder är inte längre aktuellt. Åker man bil får det gärna vara inom ramen för ett par timmars bilkörning.  Det måste dock vara nya ställen varje gång.

Häromdagen skrev jag om Rosariet i Jönköping. Nu kan jag  lika gärna visa   Gränna  också som med sina äppelodlingar och sköna natur  påminner lite om Österlen. Visingsö har vi varit förut då barnen var små, men nu ville vi utforska mer om Vätternområdet, som annars lätt bara passeras på väg till Stockholm. Gamla vägen längs Vättern nedanför motorvägen är märkt med ett sådant här märke vilket betyder Vacker turistväg.

turistvag

Jag hade sökt på svenska smultronställen och hittat detta mysiga boutiquehotell, Hotell Amalias Hus, där varje rum är unikt inrett och namngivet.

amalia

hotell

gulahus

Amalias Hus tillhör Historiska svenska hotell. Rummen ligger i olika byggnader som hör till hotellet. Vårt låg på andra sidan huvudgatan med utsikt mot Vättern.

utsiktrum

Det var Amalia som började koka polkagrisar i detta huset. Skulpturen av henne står utanför i parken nedanför stadsberget. Härifrån kan du gå många hundra trappsteg om du orkar upp till Kaffestugan. Där är en vidunderlig utsikt över Vättern och Visingsö.

vattenfallgranna

Mysiga Kaffestugan  är berömt för sina goda räkmackor. (Du kan också köra bil till området genom att ta av  från Tranås vägen.)

utsikt

När vi kom var det kallt och vi började med  lunch inomhus på Bergströms Skafferi och butik, som är med i White Guide och ligger nere vid hamnen. Där åt vi världens, ja jag överdriver inte, godast tillagade strömming och på den punkten är vi kräsna, min man och jag.

Bara att flanera är mysigt i denna lilla stad, men tyvärr var det mycket turister och butiker på huvudgatan, så vi sökte oss bort därifrån.

rotthus

 

katthus

Vi besökte Röttle kulturskyddade by, som byggdes upp av Per Brahe d. y. på 1600-talet vid den mäktiga forsen, Röttleån i naturreservatet vid  Västanå slott söder om Gränna. Husen i byn är fint bevarade med sina  gamla trädgårdar, kvarnar, valsverk, bykrog, handelsbod m.m. Det var tidigt en blomstrande småindustri för vapen och papperstillverkning och mycket annat. Numera en sommaridyll med café och spännande vacker natur.

rottleby

Här växer krollliljor i den vilda naturen överallt. Me like.

krollilja

handelsbod

Detta känns så romantiskt ursvenskt, som i Astrid Lindgrens värld.

Nå hur var hotellet då?

Jättemysigt, trevligt men middagen som ingick i sommarpaketet var bara så där, fast vinet var gott och solnedgången kl 21.50 var magisk. Vi satt på balkongen länge efter att solen gått ned och nästa morgon hade vi strålande väder.

lykta2

Översta bilden var makens, vems annars?

Ha det gott!
Luna

0

1 kommentar

  1. Runt trakterna kring och i Gränna finns verkligen mycket fint. Tack för boendetips! Vi bor annars gärna i Åsens by en bit inåt landet och gör dagsturer runt om. Andremuseet i Gränna är värt ett besök. Och isterbandstillverkaren som ligger en bit in…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑