Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Tacka inte för 'fådda' trädgårdsplantor

Onsdag 12 augusti 2015

Vad är det som därborta vid Gullregnet vid groventrén? sa jag igår kväll när jag kom hem.

faddablommor

skogslysing2

Aha! Det är kompisen från Rydet ( ja så heter vårt område vid sjön). Ann som är gift med mannens fiskekompis och med det charmiga gamla huset och den än mer charmiga men rufsiga trädgården. Skulle egentligen be att få fota detaljer där en gång till bloggen.

Häromdagen fick jag med mig en Rodgersia och en Jordreva därifrån, men jag fick inte säga tack för det betyder otur. Nu hade hon grävt upp 4 växter till, bland annat två numera ovanliga skogslysingar, en ljus och en mörkbladig. Den mörkbladiga kallar hon Urshultslysingen, därför att den kommer därifrån sedan generationer tillbaka.

skogslysing

Den vitkantade  på övre bild är en vitbladig kirskål som inte alls är invasiv utan bara vacker och den lilla längst fram är en rosa Prickklocka.

Vad roligt! Jag hade den sistnämnda klockan förr, men den försvann när lagerhäggen grävdes upp en tidig vår. Så här såg prickklockan ut hos mig 2011.

prickklocka

Campanula punctata ’Cherry bells’

Fast idag glömde jag mig och ringde och tackade. Hoppas det ’fådda’ växer ändå.

Ha en bra dag!

0

3 kommentarer

 1. Nej, tacka ska man ju inte, men det är lätt hänt när man får trevliga plantor. Prickklockan har jag också fått tillbaka i trädgården i år och visst tackade jag, är så glad för den.
  Ha det så gott
  Anette

 2. Mmm… det är nog lika sant som att sticklingar man får lov att ta inte rotar sig. Jag brukar både fråga och tacka 🙂

  Kram, Carina

 3. Klart man ska säga tack! Jag har då aldrig märkt någon skillnad på vad som tar sig eller inte. 😉
  Har fått en mörkbladiga lysing med gula blommor från en gammal trädgård i norra Blekinge, kanske är det från samma ’stam’ som din? Fin är den hur som helst.
  Kram Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑