Välkommen till

Luna Eks trädgårdsblogg!

Tankar om sommaren 2018

2018

Vi människor är ett konstigt släkte. En hel vinter går vi  och längtar efter och laddar för supersommar och bästa odlingssäsongen någonsin. Inte en regnig och kall sådan,  utan  en helt underbar då vi kan trädgårdera, äta alla måltider ute, bada, umgås, grilla, lyssna på Sommarpratarna, fixa nya projekt eller bara vara i nuet.   Sällan blir det så bra som i fantasin men NU när det är den varmaste vi varit med om,  vad händer då? Jo vi längtar efter svalare, drägligare, regnigare väder eller bara att få vara inomhus.   Inte ens i skuggan går knappt att sitta i längre och att grilla är förbjudet.  En trång sommarstuga med överhettade sovrum ligger långt ner på önskelistan, inte ens hotellövernattning utan AC.  (Hemester är inne nu.)

Att bada och åka båt är tjatigt redan, för att inte tala om att ligga och sola, det bränns.  Att promenera i skuggiga skogen, kan vara skönt men farligt för skogen kan börja brinna.

Att sova går dåligt. När kvällen kommer vill man bara sitta ute i lugn och ro, som man inte kunnat på dagen. Bilen kan vara en tillflykt förstås och butiker på dagen … men vem orkar med det i längden när det är sommar med stort S och behovet att fly från regn är noll. Hemma är bäst.

Gräsmattan är som en savann. Inget jobb med den… knappt något annat trädgårdsarbete heller för nytillväxt är lågt  t o m på ogräs. Utom att vattna och klippa överblommat förstås.  Det får man göra varje dag, för blomningen går på ett nafs och lämnar skräp, torka och tomhål efter sig. Annars är det slött.

 

Vi planerar efter senaste väderleksprognosen,  inte för att parera regnet som brukar vara fallet, utan  efter dygnstemperaturen för att orka göra något över huvud taget. Vi hoppas , hoppas slippa sitta fast i bevattningsträsket  och få någon liten respit, men  utlovade regnmängder blir inget  av eller alldeles för lite av.  Att titta efter moln och lyssna på åska som går runt runt,  blir avbrott mot att se en klarblå himmel.

MEN herregud vilket neggigt inlägg! Lägg ner!  Det är ju UNDERBART för tusan.

För inte håller du väl med om gnället? Det är som om att svära i kyrkan, när nu äntligen vi fått sommar… Med dessutom ett så bra bär- och fruktår, utan sniglar och fästingar, fina hostor och liljor utan tugghål och en badtemperatur nästan som i badkaret och dessa underbara sammetslena kvällar nästan utan mygg.

Jo, fast  allt har en fram och baksida med fördelar och nackdelar.

nackdel 1: Torka och slöseri med vatten

nackdel 2: trötthet som går i vågor, segt att få något gjort, oinspiration utom när det gäller gofika och att fixa middag på en spik

nackdel 3: slappheten över både sitt eget och hemmets utseende och omvård

Man får ta gnället och olägenheterna med en gnutta humor och jämföra med det som är värre och att allt går över. För snart blir det ordning och reda igen. Regnet kommer ösa ner, huset kommer städas och vädras ut och man själv går till frissan.  Och snart kommer längtan igen efter hur det var när man slapp ha en massa kläder och de soliga rabatterna som trots torkan levererade.

 

 

 

Ha det gott i augusti!

Luna

0

9 kommentarer

 1. Härligt inlägg, du beskriver det precis som det är! Jobbigt och härligt, om vartannat! Gnälla får man absolut göra, gnälla och njuta över denna sommar som ger oss både gott och ont! Själv är jag väldans trött på denna värme nu, men visst är det skönt när man väl ligger i badet!

  Kram Gunilla

  • lunasblogg

   5 augusti, 2018 at 21:53

   Just så! Ofta har värmen gått ned något till helgen för att sida stegra sig upp över 30 till mitten och slutet av veckan igen och på nytt utlovas regn och åska men det hamnar någon annan stans.
   Kram Luna

 2. En kompis hade ett underbart uttryck för de flesta människors väderglömska… Det måste jag fråga henne om igen – det var klockrent.

  Jag är jättenöjd! Visst det är torrt, visst somligt kommer inte komma tillbaka men jag njuter för fulla muggar av varma kvällar, sköna bad och goda sallader. Glaset är helt enkelt halvfullt 🙂

  Kram, Carina

  • lunasblogg

   5 augusti, 2018 at 22:04

   Vädersnack har folk i alla tider intresserat sig för och ventilerar ideligen. Undrar vad allt annat levande tänker? Längtar de till kvällen också när det trycker på? Jovisst är det skönt alltid, men vädret suger….
   Kram Luna

 3. Snart kommer ordning och regn, läste jag fast jag såg att det stod reda. 😉
  Jag såg verkligen fram emot 3 mulna och regnfuktiga semesterveckor. Tji, fick jag. Men jag är nöjd ändå, för jag har ändå fått något gjort, nämligen att lata mig. Enda aktiviteten på 3 veckor har varit att vattna och läsa böcker och äta lättlagad mat med familj och vänner. Att en och annan planta inte överlevt trots bevattning är inget jag upprörs över, kanske för att värmen har gjort hjärnan så mosig att jag inte ens orkar med det… ;D
  Ha det gott och hoppas solen är barmhärtig över dig!

  • lunasblogg

   5 augusti, 2018 at 22:07

   idag var det lite skönare, men latheten håller i sig. Får skärpa mig inför visning på onsdag.
   / Luna

 4. Bra skrivit. Tänker ofta på det när jag läser bloggar som hela vintern längtat till sommaren och när den väl kommer passar inte den heller, oj,oj! Vi människor är konstiga och svenskar har en förmåga att tycka att allt kan var bättre.
  Visst har det varit varmt och man blir trött och inte van vid värme, men……..
  Önskar dej en riktigt skön söndag!

 5. lunasblogg

  5 augusti, 2018 at 22:22

  Sommaren som gjord för kåserier och fritt gnäll. Kanske inte så roande för dem som drabbats hårdast.
  Ha en bra vecka!
  Luna

 6. Håller med om att inte ska vi gnälla över vädret men…….. lusten infinner sig inte hos mig när det blir runt 30 grader. Känner mig som din svarta katt. Så fort lite moln kommer och lite vind så kommer lusten tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras

*

Upp ↑